Contact
  1. Medische drone voorbeeld van innovatie binnen Isala

In de hal van Isala Zwolle hangt de komende weken een medische drone. Deze drone is een voorbeeld van innovatieve projecten waaraan het ziekenhuis meewerkt. In de nabije toekomst moet de drone tussen Meppel en Zwolle gaan vliegen met medische goederen.

De ontwikkeling is een samenwerking tussen ziekenhuizen, de bloedbank, laboratoria, KPN en initiatiefnemer ANWB. De inzet van medische drones sluit aan bij de ambitie van Isala. We willen met innovatieve en technische ontwikkelingen de zorg continu verbeteren.

Spoedsituaties

Vervoer per drone is in spoedsituaties een perfecte oplossing. Medische monsters, medicijnen of bloedproducten kunnen snel worden vervoerd tussen zorglocaties. De drone vliegt zelfstandig en heeft geen last van files, waardoor patiënten sneller geholpen kunnen worden en laboratoriumuitslagen eerder beschikbaar zijn.

Isala

Vanuit Isala zijn de afdelingen Klinisch Chemisch Laboratorium en Klinische Farmacie aangesloten. Zij zien mogelijkheden om diagnostiek voor bloedonderzoek of speciale medicatie snel tussen onze locaties te vervoeren. Ook kan het concentreren van meer complexe of minder voorkomende (bloed)onderzoeken op één locatie efficiënter zijn.

Testvluchten

De drone die in de hal hangt is gebruikt voor eerdere testvluchten tussen Meppel en Zwolle. Begin volgend jaar staan nieuwe testvluchten tussen Isala Meppel en Zwolle gepland, met een nieuwe en doorontwikkelde drone. ANWB is hierover met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek over een tijdelijke vliegontheffing voor deze route. De ambitie van de samenwerkingspartners is om uiteindelijk een landelijk netwerk te ontwikkelen. Daarvoor moeten dan landelijke luchtverkeersregels worden opgesteld.

Veiligheid

De drones worden beheerd en aangestuurd door ANWB Medical Air Assistance (ANWB MAA), het medische vliegbedrijf in Nederland dat al jaren in opdracht van vier traumacentra traumahelikopters vliegt. De drones zijn voorzien van diverse camera's, sensoren en vliegen autonoom. De verkeersleiding kan op aftand ingrijpen bij onverwachte situaties. Ze zijn uitgebreid getest op veiligheid.

Samen met onder andere zorgpartners Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Resultlab, St. Antonius, Accureon en UMCG, en technische partners Avy, MovingDot, PostNL en KPN, wordt onderzocht hoe drones kunnen bijdragen aan het leveren van gezondheidszorg op de juiste plek en op het juiste moment. Meer informatie: https://medicaldroneservice.nl/nl/

Gerelateerd nieuws