De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb) wijzigt per 1 april 2025. Dit kan invloed hebben op uw behandeling.
Wat verandert er?
Elke spermadonor krijgt maximaal 12 moedercodes. Elke vrouw die zwanger wil worden van een donor krijgt 1 van deze codes. Als er geen moedercodes meer zijn, mag een donor niet meer gebruikt worden.
Wat betekent dit mogelijk voor u?
- Donorsperma op voorraad
Als er voor u rietjes donorsperma van een eigen donor of Deense donor zijn en u heeft nog geen kind van deze donor, wordt voor u een moedercode aangevraagd. Als er nog moedercodes beschikbaar zijn, mag u doorgaan met uw behandeling. Als er geen moedercodes meer zijn, mag u het sperma niet meer gebruiken. - Ingevroren embryo’s
Als u voor de wetswijziging ingevroren embryo’s heeft waarbij donorsperma is gebruikt, wordt voor u een moedercode aangevraagd. U kunt dan doorgaan met uw behandeling. Ook als blijkt dat er geen moedercodes meer over zijn. In de wet is een uitzondering dat als er geen moedercodes meer zijn, u de embryo’s toch mag gebruiken. - Donorsperma bestellen
Als u donorsperma bestelt, duurt het langer dan u gewend bent, voordat uw bestelling is goedgekeurd. Registratie van de donor en aanvraag voor een moedercode duurt een paar weken. Bestel dus ruim op tijd en kies een verzenddatum die meer dan 1 maand later is dan uw besteldatum.
Als een donor meer dan 12 moedercodes heeft, wordt uw bestelling niet geaccepteerd. Tussen 1 januari en 1 april 2025 kan blijken dat een donor het maximum van 12 moedercodes heeft bereikt. Bestel tot 1 april daarom niet te veel rietjes.
Heeft u nog vragen?
Neem dan gerust contact met ons op.