Contact
  1. 5337-Sarmientobrace

Bij breuken (fracturen)

Bij een breuk zorgt de druk in de sarmientobrace ervoor dat de spieren de breuk op z’n plaats houden. Als u een brace heeft gekregen, heeft uw arts en de gipsmeester u verteld waar u op moet letten. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen.

​Om de breuk op zijn plaats te houden, is het erg belangrijk dat u de brace altijd stevig aantrekt. De brace moet zo stevig zitten dat hij niet meer kan schuiven.

U mag de brace in principe niet afdoen tenzij anders met u is afgesproken. Treedt er een doof of tintelend gevoel op of wordt de hand of voet blauw, dan zit de brace te strak. U moet de brace dan iets minder strak trekken.

Omdat de spieren minder werken, wordt uw arm of been na een tijdje dunner. Hierdoor wordt de brace te ruim en raken de randen van de brace elkaar. Op dat moment moet u niet meer belasten en contact opnemen met de gipskamer. De brace kan dan eenvoudig kleiner gemaakt worden.

Waar moet u op letten?

  • Gedurende de hele periode dat u de brace draagt, moet u de aangrenzende gewrichten goed bewegen tot in de uiterste standen die u zijn uitgelegd. Dat beperkt zwelling en versnelt de botgroei.
  • Bij een onderbeenbrace houdt u de enkel soepel door de voet zo ver mogelijk naar u toe te trekken en te strekken.
  • Bij een bovenarmbrace mag u uw arm niet heffen. De schouder houdt u soepel door voorover te leunen en een cirkelvormige beweging te maken met de schouder, het zogenaamde 'koffie malen'. Draai met de schouder zowel linksom als rechtsom. De elleboog houdt u soepel door te buigen en strekken en de onderarm te draaien.

Loopschema

(Dit schema kan individueel worden aangepast)

  • Eerste week: U mag lopen tot aan de pijngrens (tot 15 kilo), te beginnen met twee krukken.
  • Tweede week: Belasting opvoeren tot 20 à 25 kilo, met twee krukken.
  • Derde week: Belasting verder opvoeren totdat u een kruk kunt weglaten. De kruk aan de gezonde zijde blijven gebruiken!
  • Vierde week: Lopen met of zonder kruk, maar zonder te leunen op de kruk!

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Gipskamer
088 624 53 15 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantoortijden)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5337