Contact
  1. 5735-Rectale endo-echografie

Beeldopnamen van de endeldarm via de anus

​Een rectale endo-echografie is een onderzoek waarbij ‘van binnenuit’ beeldopnamen worden gemaakt van de endeldarm. Hier leest u wat het onderzoek inhoudt.

Hoe werkt een rectale endo-echografie?

Een rectale endo-echografie is een onderzoek waarbij beeldopnamen worden gemaakt van de endeldarm. De opnamen worden gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven (echografie); het maken van de opnamen is daarom geheel onschadelijk. De echo-opnamen worden ‘van binnenuit’ gemaakt. Hiertoe brengt de arts een dunne, starre endoscoop via uw anus in de endeldarm (rectaal betekent: via de anus). Deze scoop heeft een dikte van ongeveer één centimeter. Aan het uiteinde van de scoop zit een echoapparaatje dat de opnames maakt.

Voorbereiding

Vóór dit onderzoek kunt u normaal eten en drinken.

Melden

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat en bij welke afdeling u moet zijn. Ook ziet u op het scherm of er een wachttijd is. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

U hoeft pas kort voor het tijdstip van uw afspraak op de polikliniek te zijn. Tot die tijd kunt u plaatsnemen in de centrale hal of in de passage. Als het tijdstip van uw afspraak nadert, gaat u naar de polikliniek waar u een afspraak heeft. Daar aangekomen houdt u uw afsprakenticket opnieuw voor een aanmeldzuil. Op het scherm verschijnt in welke wachtruimte u plaats kunt nemen. Als u een aanvraagformulier van uw arts heeft gekregen, kunt u deze aan de secretaresse van de afdeling Endoscopie afgeven.

Onderzoek

De endoscopieassistente komt u ophalen uit de wachtruimte en neemt u mee naar de onderzoekskamer. Daar neemt u plaats op de onderzoekstafel. De arts maakt vervolgens de gewenste opnamen van de endeldarm met behulp van de endoscoop, zoals hierboven is beschreven. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Soms is het nodig dat u vóór het onderzoek een klysma krijgt om de darmen schoon te maken. In dat geval haalt de endoscopieassistente u uit de wachtkamer op en brengt zij u naar een voorbereidingskamer. Daar krijgt u laxerende vloeistof via de anus ingebracht (klysma). Het is de bedoeling dat u probeert die vloeistof tien minuten op te houden. Daarna gaat u naar het toilet. Ongeveer een halfuur na het klysma vindt het onderzoek plaats (zie hierboven).

Duur

Het onderzoek zelf duurt meestal niet langer dan tien minuten.

Uitslag

De arts vertelt na afloop van het onderzoek wat hij gezien heeft aan u en uw eventuele begeleider. Uw behandelend arts krijgt de uitslag binnen vijf werkdagen na het onderzoek.

Contact

De endoscopie-assistente en de arts vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt aan hen ook vragen stellen, vooraf en na afloop. Heeft u vooraf nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Endoscopie

088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur)

In uw afspraakbevestiging staat op welke locatie u wordt verwacht. Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5735