Contact
  1. 7250-Faecestransplantatie

Faecestransplantatie is een medische behandeling waarbij een patiënt ontlasting (faeces) toegediend krijgt van een gezonde donor. Deze behandeling wordt toegepast ter bestrijding van terugkerende infecties met de bacterie Clostridium difficile. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt. 

U wordt opgenomen op de verpleegafdeling van de Maag-, darm- en leverziekten voor een faecestransplantatie. Een faecestransplantatie is een medische behandeling waarbij u via een duodenumsonde behandelde ontlasting van een gezonde donor krijgt toegediend. Een duodenumsonde is een dun buigzaam slangetje dat via de neus, keel, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in het duodenum, dit is het eerste deel van de dunne darm na de maag. De faeces komt van de donorbank. De vers uitgescheiden ontlasting van de donor wordt gecombineerd met een halve liter licht gezout water. Het wordt gemengd en gefilterd door de laborant van de microbiologie en wordt via een duodenumsonde bij u naar de dunne darm gebracht. 

De behandeling

Voorbereiding thuis

U start 4 dagen voor de behandeling met het slikken van Vancomycine: 4 keer per dag 1 tablet van 500 mg. Op de dag van de faecestransplantatie stopt u met het innemen van Vancomycine. Voor het plaatsen van de duodenumsonde mag er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag zitten. Daarom moet u voor de behandeling ‘nuchter’ zijn. Dit houdt in dat u de avond vóór het onderzoek vanaf 24.00 uur niets meer mag eten of drinken. Als u medicijnen gebruikt, mag u deze met een klein beetje water innemen.

Opname

U wordt een dag voor de behandeling opgenomen op de afdeling. Op de dag van opname wordt er tijdens een gastroscopie (maagonderzoek) een sonde in het duodenum geplaatst op de afdeling Endoscopie. Voor uitleg over dit maagonderzoek kunt u de Isala-folder ‘Gastroscopie’ lezen. De dag voor de behandeling wordt u gelaxeerd met 2 liter Klean Prep (laxeervloeistof). De laxeervloeistof kan toegediend worden via de duodenumsonde zodat u de Klean Prep niet zelf hoeft te drinken.

Eten en drinken

Tijdens het laxeren mag u enkel water, kruidenthee, ranja en bouillon drinken. U mag geen koolzuurhoudende vloeistoffen, melk, koffie, zwarte thee, rode vruchtensappen, troebele vruchtensappen (zoals sinaasappelsap met vruchtvlees) en alcohol gebruiken. Tijdens de behandeling mag u water, thee, ranja en bouillon drinken.

Dag van de behandeling

De start van de behandeling is afhankelijk van het tijdstip dat de ontlasting door de donor op de afdeling wordt geleverd. Over het algemeen is dit in de ochtend en wordt daarna de ontlasting door het lab geprepareerd. De behandeling zelf zal ongeveer 30 minuten duren. Rommelende, borrelende geluiden veroorzaakt door beweging in de darmen zijn normaal. Het faecestransplantaat dient bij voorkeur binnen 6 uur na uitscheiden door de donor te zijn toegediend en zeker binnen 24 uur. 

Na de behandeling

Na de behandeling blijft de duodenumsonde nog 30 minuten zitten en wordt daarna verwijderd. Na het verwijderen van de sonde krijgt u meteen wat drinken aangeboden, het is mogelijk dat de sonde met faecale resten verontreinigd is. U blijft nog 2 uur ter observatie na de behandeling.

Onderzoek na de faecestransplantatie is niet noodzakelijk, tenzij u opnieuw symptomen van diarree vertoont. Na de behandeling mag u weer normaal eten en drinken. De dienstdoende arts van de afdeling beslist of u een polikliniekafspraak mee naar huis krijgt. Wij raden u aan om naar het toilet te gaan, omdat de ontlasting dun van consistentie kan zijn.

Mogelijke bijwerkingen

Een faecestransplantatie is een veilige behandeling. Het kan zijn dat u klachten krijgt van misselijkheid, borrelingen in de buik en in uitzonderlijke gevallen moet overgeven.

Klachten

Als u na de behandeling klachten heeft, kunt u contact opnemen met de dienstdoende maag-, darm- en leverarts via 088 624 50 00, u kunt zich dan door laten verbinden. U kunt ook contact opnemen met uw eigen huisarts. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Maag-, darm- en leverziekten
088 624 12 35 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7250