Contact

Barrett-slokdarm

  1. Barrett-slokdarm
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bij mensen met een Barrett slokdarm is een deel van de slokdarm bekleed met ander weefsel dan normaal. Dat deel bestaat uit roze gekleurd slijmvlies, vergelijkbaar met het slijmvlies van de maag. Minder dan vijf procent van de mensen met een Barrett slokdarm krijgt uiteindelijk slokdarmkanker. Daarmee is de kans op slokdarmkanker door een Barrett slokdarm verhoogd, maar nog steeds klein. Het is onbekend waarom sommige mensen met een Barrett slokdarm wel slokdarmkanker krijgen en anderen niet.

Een Barrett-slokdarm ontstaat door het terugstromen van maagzuur in de slokdarm, reflux genoemd. Reflux kan optreden als het afsluitmechanisme tussen de maag en slokdarm niet goed werkt, bijvoorbeeld door een breukje in het middenrif. Reflux gaat vaak samen met zuurbranden: een brandend gevoel in de bovenbuik of achter het borstbeen. Ongeveer één op de tien mensen met langdurige refluxklachten ontwikkelt daadwerkelijk een Barrett-slokdarm.

Samenwerking

In samenwerking met het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam doet Isala veel wetenschappelijk onderzoek bij Barrett-patiënten. Het onderzoek richt zich op twee belangrijke aspecten:

  • een betere controle van het Barrett-slijmvlies door middel van nieuwe endoscopische technieken en weefselonderzoek;
  • nieuwe behandelingsvormen van dysplasie (abnormale groei van weefsels) en vroege vormen van slokdarmkanker.

Als u in Isala onder behandeling bent in verband met uw Barrett-slokdarm, heeft u grote kans dat u wordt benaderd om mee te werken aan dit wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld om toestemming te geven voor het nemen van extra biopten tijdens de gastroscopie. Alleen met uw uitdrukkelijke toestemming wordt u bij wetenschappelijk onderzoek betrokken. Welke beslissing u ook neemt, het heeft geen gevolgen voor uw behandeling.

Specialisme en centra

Meer informatie