Contact

Barrett-slokdarm

  1. Barrett-slokdarm

Terugstromen van maagzuur

Een gezonde slokdarm is bedekt met slijmvlies dat een witte, parelmoerige kleur heeft. Dit noemen we het plaveiselcelepitheel. Bij een Barrett-slokdarm is dit witte slijmvlies vervangen door roze, zalmkleurige bekleding. Het is alsof het slijmvlies van de maag in de slokdarm omhoog is gegroeid.

Een Barrett-slokdarm ontstaat door het terugstromen van maagzuur in de slokdarm. Dit noemen we reflux . Reflux kan optreden als het afsluitmechanisme tussen de maag en slokdarm niet goed werkt. Dit kan ontstaan door een breukje in het middenrif.

Reflux leidt vaak tot zuurbranden. Dit is een brandend gevoel in de bovenbuik of achter het borstbeen.

Behandeling Barret-slokdarm

De klachten die ontstaan door de reflux kunnen over het algemeen goed worden behandeld met medicijnen. Ook kunnen bepaalde leefregels deze klachten verminderen. Daarnaast heeft u regelmatig controles van uw slokdarm via een gastroscopie. 

Een gastroscopie is een onderzoek van de slokdarm, maag en de twaalfvingerige darm. Een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) voert dit onderzoek uit met behulp van een endoscoop. Dat is een flexibele slang met  aan het uiteinde een kleine camera.

Specialisme en centra

Meer informatie