Contact

Bechterew

  1. Bechterew

Ontstekingen in bekken en wervelkolom

Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groepje reumatische aandoeningen. Klachten die hierbij horen zijn ontstekingen in het bekken, de wervelkolom of gewrichten van armen of benen. Dit geeft pijn in de rug, het bekken, de nek en de gewrichten. In een latere fase van de ziekte kunnen er ook vergroeiingen tussen de ruggenwervels ontstaan. De flexibiliteit van de rug vermindert en er kan kromming van de wervelkolom ontstaan. De bekendste vorm is de ziekte van Bechterew, ook wel Spondylitis Ankylopoetica (SA) genoemd. Bij deze ziekte gaat het om ontstekingen aan het bekken en de wervelkolom.

Soorten axiale spondyloartritis

Vroeger werd vooral de naam ‘ziekte van Bechterew’ gebruikt. De afgelopen tien jaar gebruiken artsen steeds meer de naam ‘axiale spondyloartritis’. Met deze naam worden namelijk ook mensen met niet-radiografische axiale spondyloartritis erkend.
Het verschil tussen deze twee is als volgt:

  • De ziekte van Bechterew, is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis. Bij de ziekte van Bechterew zijn er op röntgenfoto’s afwijkingen te zien aan het bekken of de wervelkolom.
  • Bij niet-radiografische axiale spondyloartritis heb je dezelfde klachten en ontstekingsverschijnselen als bij de ziekte van Bechterew, maar zijn er op röntgenfoto’s (nog) geen afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom te zien. Daarom wordt deze vorm ‘niet-radiografisch’ genoemd. Deze vorm van axiale spondyloartritis kan wel overgaan in de ziekte van Bechterew.

Meer informatie over de ziekte van Bechterew is te vinden op de website van Reuma Nederland.

Specialisme en centra