Contact

Fibroscan

  1. Fibroscan

Fribose in de lever meten

 Er kan van uw lever een scan gemaakt worden om de hoeveelheid fibrose in de lever te meten. Dit noemen we een fibroscan. Fibrose is littekenweefsel in de lever. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever, dit heet cirrose. Cirrose kan ernstige ziekten veroorzaken, zoals bloedingen van de slokdarm en kanker in de lever.

Hoe werkt een fibroscan?

Met een fibroscan meten we hoe soepel uw lever is. Een gezonde lever is erg soepel. Een zieke lever door fibrose of cirrose is minder soepel. Een fibroscan wordt gemaakt met geluidsgolven. Het onderzoek is gemakkelijk om uit te voeren met een soort echoapparaat en duurt enkele minuten. Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven terug komen. De snelheid geeft aan hoe soepel de lever is. Het onderzoek doet geen pijn.

Alle patiënten met een (chronische) leverziekte kunnen leverfibrose krijgen. Dat geldt ook voor patiënten met chronische Hepatitis B en Hepatitis C. Het is belangrijk om te weten of er fibrose in uw lever zit. Uw arts kan dan beter bepalen welke behandeling het beste bij u past.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!