Contact

Herstel gevoelloosheid penis (operatie)

  1. Herstel gevoelloosheid penis (operatie)

Gevoelloosheid penis

Ruggenmergbeschadiging kan ontstaan door spina bifida (open rug), een dwarsleasie of het caudasyndroom (bijvoorbeeld na een mislukte herniaoperatie). Beschadiging van het ruggenmerg heeft als gevolg dat signalen uit het lichaam niet goed meer door de zenuwen worden doorgegeven. De hersenen kunnen de spieren die onder de plaats van de beschadiging liggen niet langer aansturen. Daardoor ontstaan verlammingen. Omgekeerd bereiken gevoelsprikkels uit het lichaam de hersenen ook niet meer, wat leidt tot gevoelloosheid.

Een ruggenmergbeschadiging kan bij mannen leiden tot gevoelloosheid van de penis. Vrijen is technisch mogelijk. Deze mannen kunnen in de meeste gevallen een erectie krijgen en ejaculeren. Maar het gevoel in de penis ontbreekt. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop je van seks kunt genieten.

Plastisch chirurg Max Overgoor van Isala heeft een operatietechniek bedacht om het gevoel in de penis te herstellen. Deze operatie heet de TOMAX-procedure. Daarbij legt hij zenuwen uit de lies om naar de penis. Het resultaat is dat na verloop van tijd het gevoel in de penis weer (geheel of gedeeltelijk) terugkomt.

Hoe werkt de TOMAX-procedure?

Door de zenuw in de lies te verbinden met de zenuw in de penis krijgen veel mannen met een dwarslaesie of een open rug weer gevoel in hun penis. Dat komt omdat de zenuw in de lies hoger in het ruggenmerg uitkomt dan de zenuw van de penis.
De zenuw van de lies moet ingroeien in de zenuw van de penis. Dat gaat langzaam. Als het werkt, krijgen mannen pas na vier tot zes maanden gevoel. In het begin zal het nog niet prettig voelen, maar als je je hersenen er op traint, kan je penis weer gevoel krijgen. De een heeft alleen hersteld aanraakgevoel en beseft dat de penis een onderdeel is van het lichaam. De ander kan makkelijker een erectie volhouden of is weer meer in staat van seks te genieten. Mannen met spina bifida ervaren grotere veranderingen, omdat zij nog nooit gevoel in de penis hebben gehad.

Voor wie is deze operatie bedoeld?

De operatie kan alleen gedaan worden als iemand nog gevoel heeft in zijn lies en de dwarslaesie moet dus vrij laag in de rug zitten. Voldoet een patiënt aan deze voorwaarden, dan kan de TOMAX-procedure succesvol zijn.

Lees ook het verhaal van patiënt Ryan Campbell.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!