Contact

Neusbijholteontsteking

  1. Neusbijholteontsteking

Verstopping van uw neusbijholten

Een neusbijholteontsteking lijkt in het begin vaak op een gewone verkoudheid. Het slijmvlies in de neus raakt opgezet. Er ontstaat verstopping van de neus en er kan snot uit de neus en in de keel lopen. Hierdoor zijn uw reuk en uw smaak vaak verminderd en kunt u last hebben van hoesten en keelpijn. Wanneer door de zwelling de neusbijholten verstopt raken, dan kan zich ook slijm in andere holten ophopen. Daardoor kunt u last krijgen van hoofdpijn boven en onder de ogen. Dit is een kenmerk van een chronische ontsteking.

Wanneer is een operatie nodig?

De klachten kunnen door de huisarts behandeld worden, bijvoorbeeld met spoelingen of medicijnen. Wanneer de klachten ondanks deze behandelingen toch langer aanhouden, dan spreken we van een chronische neusbijholteontsteking. Soms heeft u naast de ontsteking ook poliepen in uw neus. Er kan één bijholte ontstoken zijn, maar er kunnen ook meerdere bijholten ontstoken zijn. De huisarts kan u dan doorverwijzen naar een KNO-arts voor verdere behandeling.

Vaak is een chronische ontsteking de reden voor een operatie aan de neusbijholten. De operatie wordt ook wel FESS genoemd: dit is de afkorting van functional endoscopic sinus surgery. Soms wordt tijdens deze operatie ook het neustussenschot rechtgezet.

Specialisme en centra