Contact
  1. 5334-Neusbijholteontsteking: operatie neusholten

U heeft een chronische ontsteking aan de neusbijholten en wordt binnenkort geopereerd. De operatie wordt ook wel FESS genoemd: dit is de afkorting van functional endoscopic sinus surgery. Soms wordt tijdens de operatie ook het neustussenschot rechtgezet. Hier leest u meer over de operatie en hoe u zich kunt voorbereiden.

Neusbijholten

Afbeelding 1: de neusbijholten

Boven en naast de neus bevinden zich holle ruimten in het hoofd:

  • neusbijholten: deze staan in directe verbinding met de neusholte;
  • voorhoofdsholten: boven de ogen;
  • kaakholten: achter de wangen;
  • holten in het zeefbeen: deze bestaan uit vele kleine holten aan beide kanten tussen de neusholte en de oogkas;
  • wiggebeensholte, ver boven in de neus.

De kaakholten en de voorhoofdsholten staan via het zeefbeen met de neus in verbinding.

Waarom is een operatie nodig?

Vaak is een chronische ontsteking de reden voor een operatie aan de neusbijholten. We noemen het een chronische ontsteking als de ontsteking niet weggaat ondanks behandelingen met medicijnen of spoelingen. Soms heeft u naast de ontsteking ook poliepen in uw neus. Er kan één bijholte ontstoken zijn, maar er kunnen ook meerdere bijholten ontstoken zijn.

Als er een chronische ontsteking zit in de zeefbeenholten kunnen ook de kaakholten en zelfs de voorhoofdsholten geblokkeerd en ontstoken raken. Daarom is het operatief verhelpen van de ontsteking in de zeefbeenholten een belangrijk deel van de gehele neusbijholte-operatie.

Voor de operatie

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Opname

Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer van het Behandelcentrum voor een opnamegesprek. Tijdens het opnamegesprek bespreekt zij een aantal zaken met u, zoals medicijngebruik en wie uw contactpersoon is. Daarna mag u opnieuw plaatsnemen in de wachtkamer.

Vlak voor de operatie wordt u opgeroepen en naar de omkleedruimte gebracht. U krijgt speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. U doet uw sieraden af en uw eventuele gebitsprothese uit. Ook verwijdert u uw nagellak en make-up. De verpleegkundige brengt u daarna naar de operatiekamer.

Operatie

De operatie gebeurt via uw neusgaten. Na de operatie heeft u dan ook geen zichtbare operatiewond. Bij de operatie gebruikt de arts een endoscoop. Dit is een klein optiekje met een camera. Zo kan de arts goed in uw neus kijken. De endoscoop gaat via de neusgaten naar binnen. Terwijl de arts door de endoscoop kijkt, legt hij met speciale instrumenten de ontstoken neusbijholten open.

Tampons

Tijdens de operatie plaatst de arts meestal een aantal kleine tampons hoog in de neus. Deze moeten een week in de neus blijven zitten. Soms worden er nog een aantal grotere tampons in de neus gedaan als de neus blijft bloeden. Ademhalen door de neus is dan een poosje niet mogelijk.

Neustussenschot

Soms wordt tijdens de operatie ook uw neustussenschot rechtgezet (septumcorrectie). Ook dit wordt via de neusgaten gedaan. Na de operatie heeft u dus geen zichtbare littekens. Bij de operatie worden het kraakbeen en het bot van het neustussenschot losgemaakt via een klein sneetje binnen in de neus. Hierna wordt het tussenschot rechtgezet. Stukjes bot of kraakbeen die uitsteken worden ook meteen weggehaald.
Het herstelde neustussenschot wordt na de operatie op de plek gehouden met tampons in de neusgaten. Zo kunnen slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Soms worden op en naast uw neus een aantal pleisters geplakt die uw neus ondersteunen.

Na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Meer informatie

In de folder ‘Naar huis na een operatie aan de neusholten’ leest u meer informatie over adviezen voor thuis. Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 13 december 2022 / 5334 / 326807