Contact
 1. 6013-Neusspoelen zoutoplossing

Na uw neusoperatie heeft de arts aanbevolen om uw neus regelmatig met zout water te spoelen. Dit helpt om uw neusslijmvlies schoon te maken. Hier leest u hoe het werkt en hoe vaak u dit kunt doen.

Waarom is het goed om te spoelen met een zoutoplossing?

 • Bij een verkoudheid of een neusbijholtenontsteking vermindert het de klachten.
 • Het houdt de neus open en schoon.
 • Door het spoelen worden korstjes verwijderd.
 • De bijholten worden beter belucht.
 • Het helpt eventueel slijm uit de bijholten te verwijderen.
 • Het houdt de slijmvliezen vochtig.

Hoe maak ik de zoutoplossing klaar?

Het spoelen van de neusholten gebeurt het meest effectief met een ruime hoeveelheid 'zout water' en lage spoeldruk, in plaats van met een klein beetje water en een hoge spoeldruk. Spoelen is beter dan sprayen. Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Tegen het koken van water is echter geen bezwaar.

Breng het spoelwater voor het spoelen op lichaamstemperatuur: lauwwarm (37 graden), dit is het prettigst. Wanneer u spoelt met een spoelkannetje of knijpflesje, voegt u een theelepel (2,5 gram) keukenzout toe aan het spoelkannetje/knijpflesje.

Hoe werkt het spoelen?

Zuig het spoelwater op in een spuit van 20 of 50 milliliter. U kunt ook een spoelkannetje of knijpflesje gebruiken (zie instructievideo's). Met het knijpflesje kunt u iets krachtiger spoelen.

U kunt het spoelkannetje en knijpflesje vaak bij de apotheek kopen of online bestellen. Het knijpflesje kunt u na het invullen van een eenmalige incasso bij ons op de polikliniek direct (met korting) meenemen. De secretaresse helpt u hierbij.

Volg de stappen

 • Spoel altijd boven een teiltje of boven de wasbak.
 • Houd uw hoofd licht naar voren gebogen boven de wasbak en breng de gevulde spuit/flesje/spoelkannetje in het ene neusgat. Kantel het hoofd ook iets naar deze zijde, zodat het spoelzout ook mooi naar de zijkant van de neusholte stroomt.
 • Spuit vervolgens de spuit/flesje/spoelkannetje langzaam leeg in het neusgat, terwijl u een langdurende G-klank maakt of kort steeds de letter K zegt. Hierdoor sluit uw zachte gehemelte de neus af en komt het zoute water niet in uw keel.
 • Het water loopt via hetzelfde of andere neusgat weer naar buiten. Het kan voorkomen dat er wat zout water bij of net in de buis van Eustachius loopt. U voelt dit in uw oor. Dit kan geen kwaad.
 • Laat de neus goed leeglopen.
 • Herhaal bovenstaande stappen voor het andere neusgat.
Let op
Gebruik voor het spoelen minimaal 150 - 200 milliliter aan iedere kant.

Instructievideo voor knijpfles

Screenshot video neusspoelen met knijpfles

Instructievideo voor spoelkannetje (rhino)

Screenshot video neusspoelen met spoelkannetje

Hoe vaak moet ik mijn neus spoelen?

Spoel als het kan op deze manier zeker drie keer per dag. Na een operatie liever vaker. Het spoelen is, ook bij jarenlange toepassing, volstrekt gevaarloos.

Medicijnen

Vaak schrijft uw arts het medicijn Flixonase Nasules voor. Dit zijn corticosteroïd druppels die alleen in de neus zelf werken, maar niet worden opgenomen in het bloed. Los de nasules op in de volledige 250 ml zoutwaterspoeling en spoel daar één helft van de neus mee. Daarna maakt u een nieuw kannetje klaar en spoelt u de andere helft van de neus.

Als u medicijnen direct in de neus gebruikt (bijvoorbeeld neusspray) is het goed om voor het gebruik van de medicijnen de neus te spoelen. Op die manier bereiken de medicijnen uw neusslijmvlies goed. Wacht tot de neus weer droog is (ongeveer 15 minuten) nadat u de neus gespoeld heeft voordat u de medicijnen in de neus gebruikt.

Meer informatie

Raadpleeg de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, neus- en oorheelkunde voor meer informatie. Of ga naar de websites www.rhinohorn.nl  en www.kno-winkel.nl.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 6 december 2023 / 6013 / 326271