Contact
 1. 6013-Neusspoelen zoutoplossing
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Na een operatie aan de neus en/of neusbijholten is het spoelen met zoutwater heilzaam. In deze folder leggen we u uit hoe dit werkt.

Het spoelen met een zoutoplossing heeft de volgende werking:

 • Bij verkoudheid of een neusbijholtenontsteking vermindert het de klachten.
 • Het houdt de neus open en schoon.
 • Eventuele korstjes worden verwijderd.
 • De bijholten worden beter belucht.
 • Het helpt eventueel slijm uit de bijholten te verwijderen.
 • Het houdt de slijmvliezen vochtig.

Voorbereiding

Het spoelen van de neusholten gebeurt het meest effectief met een ruime hoeveelheid 'zout water' en lage spoeldruk, in plaats van met een klein beetje water en een hoge spoeldruk. Spoelen is beter dan sprayen. Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Tegen het koken van water is echter geen bezwaar.

Breng het spoelwater voor het spoelen op lichaamstemperatuur: lauwwarm (37 graden), dit is het prettigst. Wanneer u spoelt met een spoelkannetje of knijpflesje, voegt u een theelepel (2,5 gram) keukenzout toe aan het spoelkannetje/knijpflesje.

Neusspoelen

Zuig het spoelwater op in een spuit van 20 of 50 milliliter. U kunt ook een spoelkannetje (afbeelding 1) of knijpflesje (afbeelding 2) gebruiken. Met het knijpflesje kunt u iets krachtiger spoelen.

Spoelkannetje en knijpfles

U kunt het spoelkannetje en knijpflesje vaak bij de apotheek kopen of via internet bestellen. Het knijpflesje kunt u na het invullen van een eenmalige incasso bij ons op de polikliniek direct (met korting) meenemen. De secretaresses kunnen u hierbij helpen.

Foto spoelkannetje

Afbeelding 1: Spoelkan

Foto knijpflesje

Afbeelding 2: Knijpfles

Volg de stappen

 • Spoel altijd boven een teiltje of boven de wasbak.
 • Houd uw hoofd licht naar voren gebogen boven de wasbak en breng de gevulde spuit/flesje/spoelkannetje in het ene neusgat. Kantel het hoofd ook iets naar deze zijde, zodat het spoelzout ook mooi naar de zijkant van de neusholte stroomt.
 • Spuit vervolgens de spuit/flesje/spoelkannetje langzaam leeg in het neusgat, terwijl u een langdurende G-klank maakt of kort steeds de letter K zegt. Hierdoor sluit uw zachte gehemelte de neus af en komt het zoute water niet in uw keel.
 • Het water loopt via hetzelfde of andere neusgat weer naar buiten. Het kan voorkomen dat er wat zout water bij of net in de buis van Eustachius loopt. U voelt dit in uw oor. Dit kan geen kwaad.
 • Laat de neus goed leeglopen.
 • Herhaal bovenstaande stappen voor het andere neusgat.
Let op
Gebruik voor het spoelen minimaal 150 - 200 milliliter aan iedere kant.

Hoe vaak?

Spoel als het kan op deze manier zeker drie keer per dag. Na een operatie liever vaker. Het spoelen is, ook bij jarenlange toepassing, volstrekt gevaarloos.

Meer informatie

Raadpleeg de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, neus- en oorheelkunde voor meer informatie. Of ga naar de websites www.rhinohorn.nl  en www.kno-winkel.nl.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 juli 2019 / 6013 / 326271