Contact
  1. 8451-Naar huis na operatie neusholten

U heeft een chronische ontsteking aan de neusbijholten en bent hiervoor geopereerd. Hier leest u meer over de nazorg thuis na de operatie.

Na de operatie

Resultaat

Het resultaat van de operatie merkt u niet meteen na de operatie. Eerst moet uw neus genezen. Als de operatie geslaagd is, merkt u na een aantal weken dat u makkelijker kunt ademhalen en dat de ontsteking in de holtes genezen. Als de holtes erg ontstoken waren, kan het volledige herstel van uw neus wel een paar maanden duren. Als de operatie onvoldoende geholpen heeft of de klachten komen toch weer terug, kan het nodig zijn om opnieuw te opereren.

Heel soms helpen uitgebreid medicijngebruik en herhaalde endoscopische neusbijholteoperaties nog niet voldoende. Dan kan een ingrijpender operatie nodig zijn. Zo’n operatie heet 'Denker-chirurgie'. Uw arts bespreekt deze mogelijkheid met u.

Pijnbestrijding

De pijn na de operatie valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek Keel-, Neus- en oorheelkunde voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Na een operatie aan de neusbijholten verliest u altijd wat bloed uit uw neus. De wond is nog open en het slijmvlies moet nog genezen. Vaak zijn de tampons voldoende om dit bloed op te vangen.
Bij het aanraken van de tampons of door druk op de neus te zetten (bijvoorbeeld tijdens het niezen) kan er wat bloed ontsnappen uit de tampon. Dit is niet erg.

Bij een nabloeding verliest u veel meer bloed. Er loopt dan echt een spoor bloed langs de tampon uit de neus. Neem contact op met het ziekenhuis als er bloed langs de tampons blijft komen. Vaak is het plaatsen van nieuwe tampons voldoende om het bloeden te stoppen. Heel soms moet een patiënt voor de tweede keer onder narcose gebracht worden.

Tamponverlies

Het komt bijna nooit voor, maar u zou de tampons uit de neus kunnen verliezen, bijvoorbeeld door te niezen. Neem dan contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde.

Infectie

Als u vermoedt dat u een infectie heeft. Dit merkt u meestal doordat er pus uit uw neus komt. Ook kunt u last krijgen van koorts of kloppende pijn.

Zwelling van de oogkas

Soms ontstaat er een kleine bloeduitstorting in de ooghoek bij uw neus: dit is onschuldig en trekt vanzelf weg. Ook kan er opeens een zwelling ontstaan op één van uw oogleden na bijvoorbeeld een hoest- of niesbui. Hierbij gaat het meestal om lucht dat onderhuids onder de oogleden komt, maar het zou ook bloed kunnen zijn. Als u plotseling een zwelling ontdekt op uw ooglid, neem dan contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde.

Controle

Als u naar huis mag na de operatie krijgt u een controleafspraak mee. Meestal is deze na ongeveer een week. Tijdens de controleafspraak worden de eventuele tampons uit uw neus verwijderd. Het duurt enkele weken tot soms enkele maanden voordat uw neus helemaal genezen is. Soms krijgt u een aanvullende kuur medicijnen voorgeschreven om het slijmvlies rustig te maken. Als alles er goed uitziet, wordt er meestal een vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt voor 1 tot 2 maanden na de operatie.

Belangrijke tips voor thuis

Om uw neus goed te laten genezen, is het belangrijk dat u uw neus goed schoonhoudt en verzorgt. Door het achterblijven van bloedkorsten en slijm kan namelijk littekenweefsel ontstaan. Littekenweefsel kan de openingen weer verkleinen en het effect van de operatie verminderen. Om littekenweefsel te voorkomen, krijgt u een recept mee naar huis voor:

  • spoelwater (fysiologisch zout NaCl 0.9% en een 20cc spuit). Spoelwater kunt u ook zelf maken door 10 gram zout op te lossen in een liter water;
  • neusspray of neusdruppels;
  • soms ook antibiotica.

Neusspoelen

Vanaf de tweede dag gaat u thuis uw neus spoelen. U krijgt spoelinstructies mee van de assistente. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing. Neusspoelen bestrijdt ook een eventuele onaangename geur.
Begin rustig. Als uw gewend bent geraakt aan het opsnuiven, mag u iets krachtiger spoelen. U mag gerust enkele spuiten per kant gebruiken. Als de flessen leeg zijn, kunt u zelf een zoutwateroplossing maken door een afgestreken theelepel keukenzout op te lossen in een glas lauw kraanwater.

Neusspray

Vaak krijgt u een neusspray of neusdruppels voorgeschreven. Gebruik deze volgens het voorschrift van uw arts. Gebruik de spray of druppels na het spoelen. Laat uw neus wel eerst goed uitdruppelen.

Antibiotica

Neem de voorgeschreven antibiotica volgens het recept in. Maak de kuur altijd af. Stop alleen als u overgevoelig op antibiotica reageert. Neem dan contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde.

Snuiten

Snuit de eerste week na de operatie uw neus niet. Uw neus ophalen mag wel.

Bloeden

De eerste week kan er regelmatig nog wat bloed of stolsels uit uw neus komen. Dit is normaal. Het vrijkomen van korsten of stolsels kan zelfs enige weken aanhouden. Blijf goed spoelen. Neem wel contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde als er veel helderrood bloed uit uw neus komt.

Roken en alcohol

Wij raden u aan de eerste dagen na de operatie niet te roken en geen alcohol te drinken. Voorgoed stoppen met roken is natuurlijk nog beter. Ook raden we u aan om in deze periode prikkelende stoffen te vermijden.

Verstopte neus

Gebruik geen andere neusdruppels dan die u zijn voorgeschreven! Als de neus erg verstopt is, helpt een keertje extra spoelen. Ook kunt u het hoofdeinde van uw bed wat hoger zetten.

Weer aan het werk

Doe de eerste week geen zwaar lichamelijk werk en neem voldoende rust. Als u zich goed voelt, kunt u daarna weer gewoon aan het werk gaan.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 4 april 2024 / 8451