Contact

Slagadervernauwing

  1. Slagadervernauwing

Etalagebenen

Een slagadervernauwing veroorzaakt pas verschijnselen van etalagebenen (claudicatio intermittens) als deze vernauwing 50 procent of meer van de doorsnede van het bloedvat beslaat. Die verschijnselen zijn vermoeide benen of kramp of pijn in uw benen. Dan neemt de bloedstroom achter de vernauwing duidelijk af. Voor het vaststellen van klachten en het schatten van de ernst hiervan wordt gebruik gemaakt van Doppler- en/of Duplex-onderzoek.

Behandeling

Behalve de ernst van de vernauwing is ook de lengte van het vernauwde deel van belang. Vaak komt het voor dat er verscheidene vernauwingen na elkaar in een bloedvattraject zijn. Een bekend voorbeeld is de combinatie van een vernauwing in een bekkenslagader met daaronder een vernauwing in de bovenbeenslagader van hetzelfde been. Er zijn verschillende manieren om een arterieel vaatlijden, of slagadervernauwing, aan de benen te behandelen. Eén daarvan is de bypassoperatie aan de afgesloten of ernstig vernauwde dijbeenslagader. Ook dotteren – oprekken – kan een optie. De chirurg bespreekt dit met u.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!