Contact

Operatieassistent

  1. Operatieassistent

Als operatieassistent in opleiding heb je binnen Isala volop mogelijkheden om het maximale uit je vak te halen. Het ziekenhuis beschikt over drie verschillende operatiekamercomplexen. Isala Zwolle heeft veertien klinische OK’s en zes dagbehandeling OK’s in het Behandelcentrum. Isala Meppel heeft vijf OK’s. Alle specialismen, zoals neuro-, trauma- en hartchirurgie, zijn er dan ook vertegenwoordigd.

De opleiding is veelzijdig. Naast de stageperioden op de verschillende operatiekamers, loop je ook mee op andere afdelingen. Bijvoorbeeld op een chirurgische verpleegafdeling, de centrale sterilisatie afdeling, de verkoeverkamer, bij de anesthesie en op de spoedeisende hulp.

Na de opleiding kun je aan de slag als operatieassistent binnen een operatieteam. Je bent dan in staat om uiterst professioneel, deskundig én proactief, medisch ondersteunende werkzaamheden te verrichten voor de snijdend specialist. Je kunt daarbij denken aan omloopwerkzaamheden, instrumenteren en assisteren bij verschillende operaties. Daarmee ben je verantwoordelijk voor de aanwezigheid én het goed functioneren van alle benodigdheden voor een operatie.

Een kijkje op de OK

Stephanie is operatieassistent in opleiding en Vera is anesthesiemedewerker in opleiding. Ze vertellen én laten ze zien wat hun werk inhoudt. Bekijk het filmpje. 

Duur van de opleiding

De opleiding tot operatieassistent is een inservice-opleiding op hbo niveau, dit is een combinatie van leren en werken. De opleiding duurt twee jaar en tien maanden. Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding, deze wordt niet automatisch verlengd na diplomering. De opleiding is binnen Isala niet in deeltijd te volgen.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor de opleiding tot operatieassistent dien je minimaal in het bezit te zijn van één van de volgende diploma's:

  • vwo (voorkeur profiel NG of NT);
  • havo (voorkeur profiel NG of NT);
  • mbo diploma niveau 4 gezondheidszorg*;
  • minimum leeftijd van 17 jaar.

*Als je een mbo diploma hebt, heb je daarnaast een vmbo tl diploma of mavo diploma met vakken op d niveau nodig, bij voorkeur ook met exacte vakken.

Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een uitstekende concentratie en je bent als stressbestendige teamplayer graag onderdeel van een dynamisch team.

Curriculum

De opleiding bestaat uit diverse modules die ieder bestaan uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. De beroepsvoorbereidende periode (BVP) in het eerste studiejaar duurt zes maanden en bestaat grotendeels uit theoretisch onderwijs op het opleidingscentrum van het UMC Utrecht. Wanneer de BVP behaald is, word je toegelaten tot het eerste studiejaar. Vanaf die periode volg je afwisselend onderwijs en ben je veel werkzaam in de praktijk.

Accreditatie

Zowel het ziekenhuis als het opleidingscentrum zijn erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Nadat je de opleiding hebt afgerond ontvang je het CZO diploma operatieassistent.

Subspecialisaties en doorstroommogelijkheden

Wil je na de opleiding jouw kennis en kunde verder verdiepen? Dan kun je binnen Isala verder specialiseren binnen de diverse specialismen. Daarnaast zijn er extra taken als werkbegeleider, kwaliteitsmedewerker en taken op het gebied van educatie.

Sollicitatie

Op het moment dat er opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, vermelden we dit op de vacaturesite van Isala, www.isalawerkt.nl.

contact

Contact met de Isala Academie

Wil je meer informatie? De medewerkers van de Isala Academie staan je graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 624 62 20, of stuur een mail via zorgopleidingen@isala-academie.nl.

Contact en locatie