Contact
  1. AYA MDO
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Recent zijn wij binnen Isala gestart met het maandelijks houden van een AYA MDO. De term AYA is de afkorting voor Adolescent and Young Adult. Iedereen in de leeftijd tussen de 18 en 35 jaar, waarbij voor het eerst de diagnose kanker wordt gesteld behoort tot de groep AYA’s.

Meerwaarde

We hebben de pilotfase achter de rug van het AYA-MDO. De absolute meerwaarde hiervan is definitief vastgesteld! Per AYA-MDO worden er 2 à 3 patiënten besproken. Met name de sociaalpsychologische hulpvraag van de patiënt komt hierin aan de orde. De te bespreken patiënten worden voorbereid aan de hand van de ‘ik en mijn …. bollen’. De volledig uitgewerkte AYA-anamnese is hier te vinden.

Hulpvraag

Het belangrijkste is dat de hulpvraag van de te bespreken AYA duidelijk is. Op basis hiervan worden aandachtvelders van AYA-zorg binnen Isala, gevraagd om hun expertise tijdens het AYA-MDO. Standaard is bij dit AYA-MDO een maatschappelijk werker, een psycholoog, een revalidatiearts, casusinbrenger (vaak zal dit een oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist zijn), een internist-oncoloog die ook contactpersoon is van het AYA-zorgplatform en een oncologieverpleegkundige van de dagbehandeling. Na afloop van het AYA-MDO zal een brief naar de huisarts van de patiënt verstuurd worden, met daarin de uitkomsten van het AYA-MDO.

Meer informatie

Voor vragen kunt u terecht bij Bernadette Rigterink, 038-4248162, AYAMDO@isala.nl.