Contact
  1. Dag van de Fietshelm: zet ‘m op!

Wist u dat Nederland het enige land ter wereld is waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto? En dat het dragen van een fietshelm het risico op hersenletsel met 36% verkleint? 'Het helmgebruik moeten we positief stimuleren', vertelt sportarts Jaap Stomphorst.

Meisje helm op fietsje

Woensdag 19 april is het de Dag van de Fietshelm, een initiatief van onder meer de Hersenstichting, VeiligheidNL en denktank ‘Artsen voor Veilig Fietsen’, waar sportarts Jaap Stomphorst lid van is. Het doel van deze dag is om het belang van de fietshelm onder de aandacht te brengen bij jong en oud.

Bewegen en helm dragen positief stimuleren

Jaap Stomphorst: ‘Het aantal fietsslachtoffers is in de afgelopen 10 jaar met 40% gestegen en de prognose is dat dit aantal steeds meer gaat toenemen. De urgentie voor het dragen van een fietshelm is dus groter dan ooit. Het verkleint het risico op hersenletsel en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kinderen en E-bikers. Met name de groep 65-plussers wordt daarbij als een belangrijke risicodoelgroep aangemerkt. Door de elektrische fiets kunnen zij langer blijven fietsen. Die ontwikkeling is hartstikke goed, want actief bewegen kan niet genoeg gestimuleerd worden. De snelheid van de elektrische fiets is echter te hoog in relatie tot hun reactievermogen.’

‘Het is broodnodig om fietsers te stimuleren vrijwillig een helm te dragen. Op de een of andere manier heeft het dragen van een helm een slecht imago. Jonge, beginnende fietsertjes dragen bijna allemaal een helm, maar vanaf een bepaalde leeftijd is het niet meer ‘cool’. In Denemarken, dat naast Nederland de grootste fietsdichtheid van Europa heeft, draagt 1 op de 2 volwassen fietsers vrijwillig een helm. Dit is bereikt door helmgebruik op een positieve manier te stimuleren. En dat is precies wat we ook in Nederland willen bereiken!’

Meer informatie: www.dagvandefietshelm.nl

 

Dag van de Fietshelm is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen, Hersenstichting, HersenStrijd fonds, VeiligheidNL, Interpolis, ANWB, Veilig Verkeer Nederland en Provincie Fryslân.