Contact
  1. ‘De verpleegkundig onderzoeker is een blijvertje’

Vijf jaar geleden deed een nieuwe functie haar intrede in Isala: de verpleegkundig onderzoeker. Een goed moment om de balans op te maken én om een stip op de horizon te plaatsen. ‘De verpleegkundig onderzoeker is een blijvertje’, verzekert Ina Kuper, lid van de raad van bestuur.

Isala was in 2019 het eerste ziekenhuis in Nederland dat de combinatiefunctie van verpleegkundig onderzoeker introduceerde, waarin zorg verlenen en onderzoek doen, zijn gecombineerd. Ina blikt terug op die pioniersrol. ‘Verpleegkundigen met een masteropleiding wilden zich graag doorontwikkelen, maar er waren weinig mogelijkheden. Tegelijkertijd zagen we op afdelingen een groeiende behoefte om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Het aanstellen van verpleegkundig onderzoekers had dus een dubbel doel.’

Dit is 5 jaarverpleegkundig onderzoek in Isala!
Deze jonge onderzoeksdiscipline verankerde zich in Isala. En de verpleegkundig onderzoekers werden een vaste waarde in veel verpleegkundige teams. Hierover maakten ze de infographic 5 jaar verpleegkundig onderzoek.

Tiental

Vijf jaar geleden schoten vier verpleegkundig onderzoekers uit de startblokken, inmiddels staat de teller op tien. Voor wie nog geen kennis heeft gemaakt met deze jonge beroepsgroep: wat doet een verpleegkundig onderzoeker precies? ‘Samengevat combineren wij verpleegkundige taken met wetenschappelijk onderzoek’, verduidelijkt Job Leenen, adviseur Verpleegkundig onderzoek bij de Isala Academie. ‘Wij dragen bij aan kwaliteit en innovaties in de patiëntenzorg en bevorderen kennisontwikkeling voor verpleegkundigen’, licht Job toe. ‘Kortom, de verpleegkundig onderzoeker verbetert de praktijk vanuit de praktijk.’

Verbinding

Job benadrukt dat de verpleegkundig onderzoeker geen eenling is, maar juist een teamspeler. ‘We zijn voortdurend in gesprek met de afdelingsverpleegkundigen, artsen en andere onderzoekers. We halen relevante praktijkproblemen op en we betrekken hen bij de opzet, analyse en implementatie van onderzoeksresultaten. Het sleutelwoord is verbinding.’ De afgelopen vijf jaar hebben de verpleegkundig onderzoekers tientallen onderzoeken opgezet. ‘Op allerlei terreinen, van proactieve zorgplanning en samen beslissen tot digitale vaardigheden van laaggeletterden’, somt Ina op. De overeenkomst is het toegepaste karakter ervan. ‘Elk onderzoek is praktijkgericht én evidence based’, vult Job aan.

Verpleegkundig onderzoek in praktijk

Verpleegkundig onderzoeker Janita Post-Bakker liet zich inspireren door haar werk op de dagbehandeling. Patiënten die starten met chemotherapie en kiezen voor hoofdhuidkoeling tegen haaruitval, beslissen tijdens de eerste behandeling of ze hiermee door willen gaan. Verpleegkundigen staan op zo’n moment dichtbij de patiënt. En kunnen heel goed ondersteunen bij deze beslissing. Door extra voorlichting en het stellen van de juiste vragen. Bekijk de video waarin Janita uitlegt hoe haar onderzoek leidde tot meer bewustwording en kennis bij verpleegkundigen over hun rol in samen beslissen.
Verpleegkundig onderzoeker Janita Post-Bakker tijdens haar werk op de dagbehandeling.

Grote meerwaarde

De verpleegkundig onderzoekers doen overigens veel meer dan louter onderzoeken. ‘We verzorgen presentaties binnen en buiten Isala en we begeleiden (post-)hbo- en masterstudenten. Ook zijn we het aanspreekpunt voor verpleegkundige collega’s met vragen over Evidence Based Practice (EBP) en innovatie’, licht Job toe.
Dat zijn mooie woorden, maar wat is de feitelijke meerwaarde van deze beroepsgroep? Het landelijk onderzoeksprogramma RN2Blend hield de verpleegkundig onderzoekers in Isala in 2021 tegen het licht en wat bleek? ‘Deze professionals zijn van grote meerwaarde voor de organisatie, de afdeling, de verpleegkundige beroepsgroep én voor de patiënt.

Verankeren

Om verpleegkundig onderzoek duurzaam in Isala te verankeren, deed RN2Blend verschillende aanbevelingen: verbreden, verdiepen, senior onderzoekers aantrekken en krachten bundelen. Isala Academie, die de verpleegkundig onderzoekers begeleidt en verbindt, nam die adviezen ter harte. ‘Het loopbaanpad is uitgebreid: er zijn verpleegkundigen in opleiding om een kweekvijver te creëren en er zijn verpleegkundig onderzoekers gestart als promovendus’, vertelt Job. Verder is fors geïnvesteerd in samenwerkingsverbanden met medisch specialisten en ondersteunende diensten. ‘De meeste onderzoeken zijn afdelingsoverstijgend, daar zijn vaak ook andere disciplines bij betrokken. Dat heeft geresulteerd in talloze dwarsverbanden.’

Prachtige ontwikkeling

Verder zijn de relaties met kennisinstellingen verdiept. Job verwijst naar het lectoraat Verpleegkunde dat samen met Windesheim is opgezet. ‘Dat vind ik een prachtige ontwikkeling.’ Als Ina en Job de balans opmaken van vijf jaar verpleegkundig onderzoek, overheerst de trots. ‘Omdat ons onderzoek altijd toegepast is, hebben we de patiëntenzorg op veel punten kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld door zorgpaden en protocollen aan te scherpen’, aldus Job. ‘Bovendien hebben we het kritisch denken onder collega’s aangewakkerd over wat de beste, passende verpleegkundige zorg is voor onze patiënten.’ Daarnaast is Isala aantrekkelijker geworden voor verpleegkundigen met een masteropleiding. ‘Ons huidige loopbaanpad voor verpleegkundig onderzoekers biedt doorgroeimogelijkheden’, benadrukt Ina. ‘Van regieverpleegkundige tot senior onderzoeker’, vult Job aan.

Verpleegkundig onderzoek in de praktijk

Het onderzoek van verpleegkundig onderzoeker Hanneke Rasing naar het terecht gebruik van infusen en urinekatheters op de verpleegafdeling, leidde tot betere protocollen en betere patiëntenzorg. Bekijk de video waarin zij vertelt hoe ze dit aangepakt heeft.
Verpleegkundig onderzoeker Hanneke Rasing

Dromen

Er ligt een stevig fundament waarop de jonge beroepsgroep verder kan bouwen. Job hoopt dat nog meer verpleegkundig onderzoekers de weg naar Isala zullen vinden. ‘In dit geval leidt meer kwantiteit tot meer kwaliteit.’ Hij vraagt zich wel hardop af of het budget toereikend blijft. Ina kan daar kort over zijn. ‘Goede kwaliteit van zorg is goedkoper dan slechte zorg. Isala blijft investeren in haar medewerkers.’

Waar ligt de lat over vijf jaar? ‘Als ik mag dromen, beschikken we dan samen met het UMCG over een hoogleraar Verpleegkunde in Isala’, aldus de bestuurder. ‘Voor nu ben ik vooral trots op de positie van verpleegkundig onderzoekers in ons ziekenhuis. Dat is alle reden voor een feestje.’

Meer informatie

Lees meer over verpleegkundig onderzoek in Isala