Contact
  1. Drie trotse generaties in Isala

Een kapje, lange zwarte kousen en net kraagje. Op een zaal stonden wel twintig bedden en ze sliep in de verpleegstersflat naast het ziekenhuis. Ria (83) werkte als Algemeen verpleegkundige bij het R.K. Ziekenhuis de Weezenlanden. Dochter Henriette (56) en kleindochter Sarah (19) volgen beide in haar voetsporen, de drie generaties zijn onlosmakelijk verbonden met Isala en liefde voor de zorg.

kleindochter, oma en dochter bij Isala

‘In het ziekenhuis is het dragen van lange kousen met naad verplicht’. Deze zin stond in een brief aan Ria, toen ze in dienst kwam bij de voorloper van Isala. Een zin waar haar dochter Henriette en kleindochter Sarah smakelijk om kunnen lachen, want toen zij in dienst traden bij hetzelfde ziekenhuis was het wel anders.

Trots

Glimlachend zitten ze naast elkaar. Ria en haar dochter Henriette en haar kleindochter Sarah. Laatstgenoemde straalt in haar witte uniform met Isala-logo. Trots dat ze hier werkt. Haar moeder en oma zijn zelfs nog trotser, want Sarah volgt in hun voetsporen. ‘Ik werkte als algemeen verpleegkundige en ik woonde destijds in de verpleegstersflat’, blikt Ria terug. ‘Toen ik ging trouwen moest ik stoppen met werken, zo ging dat destijds’, zucht ze. ‘Maar ik kon niet zonder, hoor. Toen Henriette drie maanden oud was, ben ik weer gaan werken in Coevorden. Later startte ik als nachthoofd in Almelo in Het Meulenbeld.’
Jaren later ging haar dochter Henriëtte Letteren studeren in Groningen. ‘Dat is wel even iets anders, he?’, vertelt ze lachend. ‘Maar na mijn afstuderen ging ik aan de slag als artsenbezoeker, dus ik ging toch de medische kant op. Vooral de wetenschap vind ik interessant.’ Inmiddels werkt Henriette al jarenlang als ambtelijk secretaris op de METC .

Klein meisje

Toen (klein)dochter Sarah geboren werd, in het ziekenhuis in Meppel, wist haar moeder al snel dat ook zij de medische wereld in zou duiken. ‘Als klein meisje was ze al helemaal op haar gemak in een ziekenhuis’, legt ze uit. Sarah beaamt dat. ‘Ik word altijd erg gelukkig als ik een ziekenhuis in loop, ik weet ook niet waarom. Ik voel me hier echt thuis. Toen mijn moeder mij meenam naar een open dag van Isala wist ik het zeker: ik ga de zorg in.’ Henriette voegt lachend toe: ‘Maar het witte kostuum heeft wel een generatie overgeslagen’, doelend op haar staffunctie.

Wie tilt is gek

‘Maar de liefde voor de medische wereld, de liefde voor de zorg, heeft geen generatie overgeslagen’, zegt Ria. ‘Ik zou het allemaal zo weer doen.’ Haar dochter en kleindochter knikken. ‘Hoewel ik wel blij ben dat het er nu anders aan toe gaat’, lacht Sarah. Waar Ria nog met man en macht patiënten omhoog moest tillen, hoort ze nu de verhalen over tilliften en talloze hulpmiddelen van haar kleindochter. Ria: ‘Wij hadden het fysiek erg zwaar. Maar nu? Wie tilt is gek.’ Een lachsalvo van haar nageslacht volgt. ‘Zo is het’, grijnst kleindochter Sarah.

Werken bij Isala 

Wil je ook aan de slag bij Isala? Kijk voor meer informatie en nieuwste vacatures op Isala werkt

Gerelateerd nieuws