Contact
  1. Dronetransport heeft geen invloed op kwaliteit bloed

Medisch spoedtransport per drone is weer een stapje dichterbij. Het vervoeren van bloed door de lucht per drone heeft geen invloed op de kwaliteit van het bloed. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Isala.

drone laden

De speciale box, waar de bloedmonsters inzitten, wordt in de medische drone geplaatst. 

In het buitenland worden bloedmonsters en bloedproducten al per drone getransporteerd vanuit slecht bereikbare gebieden of om grote afstanden tussen ziekenhuizen te overbruggen. Er is echter weinig bekend over de stabiliteit van bloedmonsters en de verkregen laboratoriumuitslagen na dronetransport. Isala wil in de toekomst dronetransport inzetten tussen de ziekenhuislocaties Meppel en Zwolle, voor spoedsituaties.

Onderzoek

Om de stabiliteit van de laboratoriumuitslagen te onderzoeken zijn vier testvluchten gedaan, verspreid over twee dagen. ANWB voert de vliegoperaties uit. Een breed scala aan algemene chemie, hematologie en stollingsparameters is bepaald in bloed van 20 vrijwilligers. Hierbij is ook het effect van transport per auto, zoals dat nu gaat tussen Isala-locaties, vergeleken. Uit het onderzoek blijkt dat dronetransport geen effect heeft op de laboratoriumuitslagen. Oftewel, de kwaliteit van het bloed blijft hetzelfde. Dat is goed nieuws voor het droneproject.

Stapje dichterbij

Om daadwerkelijk een drone te kunnen inzetten voor bloedmonstertransport zijn er nog een aantal hordes te nemen. De drone wordt momenteel door bouwer Avy verder ontwikkeld om te kunnen vliegen onder alle weersomstandigheden. Er is een aanpassing nodig in de wet en regelgeving Dronetransport voor het verkrijgen van een permanente vliegvergunning. Ook een goede start- en landingsplaats op beide locaties van Isala moet nog worden vormgegeven.

Project medische drone

De ontwikkeling rondom de inzet van medische drones is in volle gang. Met het project Medical Drone Services onderzoeken partners PostNL, ANWB, Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Avy en KPN medisch spoedtransport per drone. De snelheid van dronetransport moet de zorg en service naar de patiënt verbeteren. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden. In mei dit jaar vond de eerste lange trajectvlucht plaats tussen Isala Meppel en Zwolle.

Meer informatie: artikel effect dronetransport op kwaliteit bloed (pdf)

Gerelateerd nieuws