Contact
  1. Lezing handtherapeut Elske Bonhof op wereldcongres in Berlijn

Elske Bonhof, handtherapeut bij Isala, hield tijdens het wereldcongres van de IFSSH/IFSHT (Internationale Federatie voor handtherapie/handchirurgie) eind juni in Berlijn een lezing over het onderzoek 'Conservatieve behandeling van TFCC letsels met instabiliteit van het distale radio-ulnaire gewricht met stabiliserende oefentherapie in plaats van een operatie'. Het onderzoek is samen met betrokkenen vanuit de disciplines van het Hand-polscentrum gedaan.

Handtherapeut Elske Bonhof

Ongeveer tweederde van de onderzochte patiënten hadden, gemeten een jaar na het revalidatieprogramma, minder pijn en een betere functie van het gewricht. Patiënten hadden minder beperkingen in het dagelijks leven en zagen daarom van een operatie af. Elske Bonhof: 'Verder onderzoek zal nog moeten plaatsvinden om de lange termijn effecten te onderzoeken.'​

TFCC (Triangulare Fibrocartilage Complex) is een soort meniscus van de pols. Het verbindt verschillende onderdelen van de pols en onderam: de ellepijp met het spaakbeen en de pols.
Het TFCC kan bij een val of krachtige draaibeweging scheuren. Door stabiliserende oefentherapie wordt er een beroep gedaan op de coördinatie en spierkracht om het gewricht te stabiliseren. 

Meer informatie
Bekijk de folder Scheur in TFCC, over de behandeling van TFCC.