Contact
  1. Maatregelen tegen wachtlijsten hartzorg

Als hartpatiënt moet u bij Isala kunnen vertrouwen op de best mogelijke zorg. Momenteel moeten patiënten lang wachten op een controleafspraak op de polikliniek of een afspraak voor een specialistische ingreep op de hartkatheterisatiekamers (HCK). Zonder maatregelen kan dit leiden tot patiëntonveilige situaties. Dit mag nooit gebeuren. Daarom doet Isala Hartcentrum er momenteel alles aan om de onstane wachtlijsten te normaliseren.

Isala gebouw hoofdingang

De afgelopen jaren is, mede vanwege de coronapandemie, de wachtlijst voor cardiologische zorg in Isala Hartcentrum opgelopen, net zoals in veel andere hartcentra in Nederland. Daarnaast hebben we te maken met onderbezetting bij cardiologen, arts-assistenten en andere betrokken (zorg)medewerkers. De wachtlijst is alleen opgelopen voor patiënten die na een ingreep of behandeling onder de controle zijn zijn bij een cardioloog op de polikliniek Cardiologie. We benadrukken dat nieuwe patiënten die een verwijzing hebben van de huisarts of patiënten met acute hartproblemen altijd bij Isala Hartcentrum terecht kunnen. 

Maatregelen

Het bestuur van de Vereniging de Medische Staf Isala (Stafbestuur), het bestuur van het Medisch Specialistisch Bedrijf Isala, de Raad van Bestuur en de vakgroep Cardiologie doen er momenteel samen alles aan om de ontstane situatie te normaliseren.

  • Voor de poliklinische hartzorg zijn er extra cardiologen van andere ziekenhuizen aangetrokken om de capaciteit uit te breiden. Deze cardiologen zijn al gestart bij Isala.
  • Er zijn gesprekken met partijen in de regio om te kijken of zij ons kunnen ondersteunen in de poliklinische zorg.
  • Ook voor de HCK’s hebben we extra cardiologen aangetrokken die specialistische ingrepen en behandelingen, zoals ablaties of het plaatsen van ICD’s, gaan doen.
  • We werven momenteel nog twee cardiologen ter ondersteuning van arts-assistenten en cardiologen voor de klinische zorg.
  • We hebben afspraken met andere hartcentra dat zij bij acute situaties patiënten kunnen overnemen.

Deze maatregelen nemen we ter overbrugging naar een vast team van cardiologen dat weer op volle sterkte is. We zetten alles op alles om de capaciteit zo snel mogelijk op orde te hebben. Zodat patiënten de best mogelijk cardiologische zorg van ons kunnen krijgen. Nu en in de toekomst. Weet dat onze betrokken en bevlogen medewerkers zetten zich iedere dag weer in voor de beste zorg en begeleiding.

Meer informatie

We kunnen ons goed voorstellen dat u naar aanleiding van alle berichtgeving vragen heeft. Of dat u zich zorgen maakt. Omdat u onder behandeling bent van een cardioloog. Of een familielid of naaste heeft met hartproblemen. We hebben de meestgestelde vragen voor u op een rijtje gezet.