Contact
  1. Minder complicaties en kortere ligduur na operatie

Sneller herstellen na een operatie, minder misselijkheid, minder pijn en meer bewegen. Isala startte vorig jaar met het trainingsprogramma voor ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), oftewel ‘snel herstel na een operatie’. Afgelopen juni is het certificaat behaald en mag Isala zich gecertificeerd ERAS qualified center noemen.

Op de foto: ERAS-kernteam v.l.n.r.: dr. van Westreenen (chirurg), Matje Pleijter (oncologieverpleegkundige), Elena Davidovi (recoveryverpleegkundige), Laura van Tol (oncologieverpleegkundige), Jentje Hofstede (regieverpleegkundige poli maag-darm-lever), Lisa Runhart (oncologieverpleegkundige), dr. Lesman (anesthesioloog).

ERAS is een kwaliteitsprogramma rondom een operatie, waarin alle factoren die een positieve invloed hebben op herstel zijn samengebracht; zo klein mogelijke wond, snel bewegen, weer normaal eten en drinken, optimale pijnbestrijding en geen infuus. Iedereen die bij een darmoperatie betrokken is, werkt hieraan mee. De chirurg, anesthesioloog, polikliniek, recoveryverpleegkundigen en de verpleegkundigen van de afdeling.

Kortere ligduur

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis maakte het mogelijk dat een multidisciplinair team van de keten chirurgie vorig jaar kon starten met het ERAS trainingsprogramma, bij het ERAS Center of Excellence Martini ziekenhuis te Groningen. ‘Deze integrale groep is verantwoordelijk voor de scholing binnen de verschillende teams, dat is ook de kracht van dit programma’, vertelt oncologieverpleegkundige Laura van Tol. ‘Dit bevordert de kwaliteit van zorg. We merken dat de patiënten fitter zijn en zich sneller beter voelen. Naar de operatie toe lopen ze bijvoorbeeld zelf achter het bed aan en op de uitslaapkamer gaan ze al even bungelen met de benen.’

Minder complicaties

De resultaten worden bijgehouden in een datasysteem en zijn zeer positief. Uit deze cijfers blijkt ook dat er minder complicaties zijn. Laura: ‘De patiënten laten weten tevreden te zijn over de nieuwe richtlijn, met name dat ze zo veel mogelijk eigen regie houden voor, tijdens en na hun behandeling. Een mooie bijkomstigheid is dat de ligduur is verkort en de werkdruk voor de verpleegkundigen is verlaagd.’

Isala breed

Patiënten die een darmoperatie krijgen, gaan nu volgens de ERAS richtlijn. De volgende stap is de positieve resultaten te borgen en de ERAS richtlijn in de praktijk te brengen voor andere operatieve behandeltrajecten Isala breed. Daarnaast is Isala vanaf nu verbonden bij de ERAS wereldwijde society, waardoor cijfers gedeeld worden. Hierdoor blijven we de kwaliteit verbeteren en houden we de protocollen up-to-date.