Contact
  1. Patiëntverhalen Cardiologie in NRC

Maandag 13 februari verschijnt er waarschijnlijk een artikel in NRC met verhalen van patiënten die door een cardioloog uit Isala een pacemaker of ICD hebben gekregen. Heeft u een ICD of pacemaker en bent u onder behandeling van afdeling Cardiologie? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat u naar aanleiding van dit artikel vragen hebt of bezorgd bent.

In het NRC-artikel komen vier patiënten aan het woord. In Isala beslissen artsen samen met de patiënt wat de beste behandeling voor iemand is. Ook de beslissing om wel of niet mee te doen aan een onderzoek gaat altijd in overleg. Bij deze patiënten is niet in alle gevallen voldaan aan de standaarden die Isala hanteert en dat trekken wij ons zeker aan. Een patiënt moet altijd toestemming (informed consent) geven voor een behandeling of om mee te doen aan een onderzoek. Samen beslissen over die toestemming hoort voorop te staan.

Een patiënt mag nooit druk ervaren om voor een bepaalde behandeling te kiezen. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat deze patiënten met een naar gevoel terugkijken op hun ervaringen. We nemen de signalen van deze patiënten zeer serieus.

Maatregelen Cardiologie

Eind 2021 heeft Isala samen met de vakgroep Cardiologie, ingrijpende maatregelen genomen en zijn werkwijzen aangepast. Al het wetenschappelijk onderzoek is tijdelijk stilgezet en wordt na de doorgevoerde verbeteringen weer geleidelijk opgestart. Informed consent is daarvan een belangrijk onderdeel.

Ingrepen in het buitenland

Bij de patiëntervaring uit Indonesië willen we expliciet stilstaan. Isala heeft nooit enige betrokkenheid gehad bij activiteiten die individuele cardiologen uit Zwolle daar uitvoerden. Daarom zijn patiënten die daar behandeld zijn niet bekend in Isala, en konden zij dus niet bij Isala gecontroleerd worden.

Vragen

Bent u onder behandeling van Isala Hartcentrum? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat u, naar aanleiding van het bericht in het NRC vragen heeft. Of dat u zich zorgen maakt. Heeft u een vraag? We hebben de meestgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. 

Vindt u niet het antwoord op uw vraag? Of heeft u vragen over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie