Isala en Revalidatie Friesland bieden patiënten met de diagnose kanker de mogelijkheid om te trainen tijdens- en na de medisch oncologische behandeling

Verwijsmogelijkheden oncologische patiënten
Isala en Revalidatie Friesland bieden patiënten met de diagnose kanker de mogelijkheid om te trainen tijdens- en na de medisch oncologische behandeling. Ook wanneer er geen genezing meer mogelijk is, blijkt dat revalidatie zinvol is om de kwaliteit van leven te behouden of te verbeteren.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat fysieke training veilig is tijdens- en na de medisch oncologische behandeling en positieve voordelen/invloed heeft op:
- Verbetering conditioneel, kracht en kwaliteit van leven
- Vermindering van vermoeidheidsklachten
- Depressie, angst en sociaal isolement
- Cortisolregulatie en slaapkwaliteit
Fysiek Fit bij kanker tijdens de medisch oncologische behandeling.
‘Fysiek fit bij kanker’ begint vaak vlak voor of net na de eerste chemokuur of radiotherapiebehandeling en duurt tot drie weken na de laatste behandeling. Er wordt twee keer per week één uur getraind onder begeleiding van twee deskundige fysiotherapeuten.
De training bestaat uit: conditietraining, krachttraining en groepsoefeningen.
Voor iedere deelnemer wordt een oefenprogramma op maat gemaakt. Hierbij houden we rekening met de kenmerken van de ziekte, de voorkeuren en de persoonlijke doelen van de deelnemer.
De fysieke training vindt in groepsverband plaats, waardoor ook lotgenoten contact ontstaat.
Verwijsinformatie: Zorgdomein Fysiotherapie Isala Meppel, folder Fysiek fit bij kanker
Oncologische revalidatie na de medisch oncologische behandeling (Medisch specialistische revalidatie)
De interdisciplinaire oncologische medisch specialistische revalidatie behandeling is voor patiënten die restklachten houden na de medisch oncologische behandeling, en functioneringsproblemen ervaren op verscheidene vlakken (meervoudig), lichamelijk, cognitief, emotioneel of sociaal. Dit kan ook nog jaren na de medisch oncologische behandeling zijn.
Na inclusie door de revalidatiearts duurt de revalidatieperiode twaalf weken. Samen met de revalidatiearts wordt er een behandeling op maat gekozen met de daarbij behorende disciplines. De volgende modules kunnen onderdeel zijn van de revalidatie:
- Fysieke training: Een belangrijk onderdeel van oncologische revalidatie is fysieke training. De fysieke training is twee keer per week onder begeleiding van twee deskundige fysiotherapeuten.
- Coaching & energieverdeling: Vermoeidheid en verminderde energie kunnen erg beperkend zijn. Advies door een ergotherapeut in groepsverband.
- Psycho-educatie: Een maatschappelijk werker kan helpen met het leren omgaan met de sociaal emotionele gevolgen van kanker ook is er aandacht voor de sociale omgeving.
- Arbeidsre-integratie: De maatschappelijk werker en/of ergotherapeut geven informatie over arbeidsre-integratie.
- Psychosociale begeleiding: Met een psycholoog worden de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van de ziekte besproken.
- Voeding & dieet: De module voeding & dieet is geschikt voor u als u problemen heeft met uw eetlust of het behouden van een gezond gewicht.
Verwijsinformatie: Zorgdomein Revalidatie Friesland Meppel
Oncologische revalidatie, revalideren na kanker & chemo - Revalidatie Friesland (revalidatie-friesland.nl)
Voordelen van beide programma’s zijn dat de behandeling plaatsvindt in het ziekenhuis, waardoor de lijnen met de behandelende artsen, verpleegkundig specialisten en regieverpleegkundige kort zijn. Daarnaast vindt er regelmatig overleg plaats tussen de disciplines die betrokken zijn bij het behandelprogramma.