Contact
  1. 5054-Verpleegkundig consulent longziekten kinderen

Op de polikliniek Kindergeneeskunde van Isala zijn twee verpleegkundig consulenten longziekten bij kinderen werkzaam. Zij zijn er voor kinderen bij wie een longziekte is geconstateerd, en voor hun ouders. Hier kunt u meer lezen over deze verpleegkundig consulenten.

​Verpleegkundige met extra’s

Astma is de meest voorkomende chronische longziekte bij kinderen. De verpleegkundig consulenten longziekten kunnen u helpen bij het leren omgaan met deze aandoening.
De verpleegkundig consulent longziekten bij kinderen is verpleegkundige. Zij heeft zich na de opleiding gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van patiënten met longproblemen. Om op de kinderpoli te kunnen werken, is de consulent ook opgeleid voor het werken met kinderen. Uiteraard volgt zij regelmatig bijscholingen. De verpleegkundig consulent heeft overleg met instanties waarmee u ook te maken kunt krijgen: de thuiszorg, de gemeente, scholen, het Longfonds en ziektekostenverzekeraars. Zij kan u daardoor goed informeren over de zakelijke zaken rond astma.

Vragen

Waarschijnlijk komen in de loop van de tijd veel vragen bij u op over het leven met astma of een andere longziekte. Die kunt u stellen aan de verpleegkundig consulent longziekten. Zij kan u:

  • uitleg geven over het ziektebeeld van de longaandoening;
  • vertellen in welke omstandigheden de klachten kunnen ontstaan of blijven bestaan;
  • informeren over wat u moet doen bij een benauwdheidsaanval;
  • vertellen hoe de medicijnen werken en hoe de inhalator moet worden gebruikt;
  • informeren over maatregelen die u misschien moet nemen in uw huishouden;
  • adviseren over hoe u kunt omgaan met onbegrip uit uw omgeving;
  • adviseren of verwijzen naar instanties, als u wilt stoppen met roken;
  • ondersteuning geven bij opvoedingsvragen;
  • uitleg en advies geven over eczeem en hooikoorts.

Over al deze, en natuurlijk ook andere zaken, kan de verpleegkundig consulent met u praten en advies geven. Verder heeft de verpleegkundig consulent regelmatig overleg met uw specialist en indien nodig met uw huisarts.

Wilt u een afspraak?

U en uw kind zijn van harte welkom bij de verpleegkundig consulent longziekten. Maar hoe komt u met haar in contact? Als u voor het eerst bij de kinderarts bent, maakt de secretaresse voor u een afspraak met de verpleegkundig consulent.

AIs uw kind met benauwdheidsklachten in het ziekenhuis is opgenomen, dan plant de afdelingsverpleegkundige een consult of een afspraak op de kinderpolikliniek een à twee weken na ontslag uit het ziekenhuis. Maar u kunt ook zelf bellen met de afdeling via 088 624 50 50. Via dat nummer kunt u ook een afspraak maken voor een gesprek, als u daar behoefte aan heeft. Vraag er gerust naar.

Kosten

Op dit moment wordt een consult (afspraak) bij de verpleegkundig consulent longziekten niet extra in rekening gebracht, omdat het valt onder de zorg die de kinderarts verleent.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde 088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

 

Heeft uw kind binnenkort een afspraak bij Kindergeneeskunde in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

Laatst gewijzigd 17 juli 2023 / 5054