Contact
  1. 5073-Operatie mond

Behandeling en nazorg

Bij een operatie in de mond kunnen bijvoorbeeld (verstands)kiezen of wortelresten worden verwijderd. Ook kan er een wortelpuntbehandeling worden uitgevoerd of kunnen er implantaten worden geplaatst. Hier vindt u in het kort informatie over de behandeling en vooral wat u in de periode daarna kunt verwachten.

Behandeling

Bij vrijwel elke ingreep in de mond wordt plaatselijke verdoving gebruikt. De Mond-, kaak en aangezichtschirurg (MKA-chirurg) maakt het tandvlees bij uw kies of tand los. Soms boort hij ook wat bot weg. Als de behandeling klaar is, wordt de wond meestal gehecht. Vaak krijgt u een gaasje op de wond, waarop u 30 minuten moet bijten. U kunt het gaasje daarna verwijderen.

Na de behandeling

Zolang de verdoving werkt (1,5 tot 3 uur), is het verstandig om voorzichtig te zijn met eten en drinken. Omdat u niets voelt, is er risico dat u zich verslikt of verbrandt, of dat u op uw lip of tong bijt. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u weer eten en drinken. Maar wees voorzichtig bij de wond.

Is het verdoofde gevoel na enkele dagen nog niet weg? Neem dan contact met op met de polikliniek Mond-, kaak en gezichtschirurgie tussen 08.30 en 17.00 uur.

Napijn

Nadat de verdoving is uitgewerkt, kan napijn ontstaan. Om deze te bestrijden, kunt u paracetamol gebruiken. Indien nodig geeft de arts u een recept voor andere pijnstillers mee. Soms kan de pijn helaas niet helemaal worden weggenomen. Gebruik niet méér dan de voorgeschreven hoeveelheid pijnstillers. De duur van de napijn kan variëren van enkele uren tot enkele dagen.

Zwelling

Door de operatie kan uw wang of lip flink opzetten. Dit is een normaal verschijnsel. Door de zwelling kunnen de kauwspieren tijdelijk minder beweeglijk zijn. De mond gaat hierdoor niet zo ver meer open en slikken gaat wat moeilijker.

De zwelling zal twee dagen na de ingreep het grootst zijn. U kunt proberen de zwelling tegen te gaan. Bijvoorbeeld door de eerste uren na de ingreep te koelen met ijs. Doe hiervoor enige ijsblokjes in een plastic zakje, wikkel hierom een washandje en druk dit aan de buitenkant tegen uw wang of lip. Koel afwisselend 10 minuten wel en 10 minuten niet. Vermijd al te grote lichamelijke activiteit.

Neemt de pijn en/of zwelling na drie tot vijf dagen toe? Neem dan  contact met ons op tussen 08.30 en 17.00 uur.

Nabloeden

Het is normaal dat de wond enige uren na de behandeling wat nabloedt. Soms is het speeksel alleen wat roodgekleurd.

Gaat de wond toch bloeden? Leg dan een opgevouwen verbandgaasje op de wond en bijt 30 minuten stevig op het gaasje. Gebruik geen watten! Als u geen gaasjes heeft, kunt u een schone, gestreken zakdoek nemen. Spoel vooral niet! Het stolsel moet de kans krijgen in de wond te blijven zitten. Herhaal eventueel als de wond blijft bloeden.

Heeft het op gaasjes bijten geen resultaat of is de bloeding te hevig? Neem dan contact met ons op.

Verhoging en koorts

Temperatuurverhoging tot 38,5°C is normaal. U kunt zich hierdoor ook wat ziek voelen.
Krijgt u koorts (boven 39°C)? Neem dan contact met ons op.

Hechtingen

De hechtingen lossen na twee à drie weken vanzelf op. Als de MKA-chirurg een niet-oplosbaar hechtmateriaal heeft gebruikt, is er met u een afspraak gemaakt om de hechtingen te laten verwijderen.

Wondverzorging

Voor de genezing is goede reiniging van de wond zeer belangrijk. U kunt uw tanden gewoon poetsen, maar wees voorzichtig bij de wond. Roken en alcoholgebruik raden wij af.

Vanaf de dag na de behandeling: spoel de mond en vooral het wondgebied vier maal per dag met zout water. Los hiervoor in een kopje lauw water een theelepeltje keukenzout op. Soms krijgt u een mondspoelmiddel voorgeschreven.

Van toepassing indien aangekruist:

O  De hechtingen lossen niet vanzelf op. U heeft een afspraak voor verwijdering.
O  In uw tand of kies is een noodvulling aangebracht. U moet een afspraak maken bij uw
tandarts om deze te laten vervangen door een definitieve vulling.
O  Gebruik de voorgeschreven antibioticumkuur volledig.
O  Geen druk op de neus uitoefenen. De neus niet snuiten, bij niezen de mond niet dichthouden en geen blaasinstrumenten bespelen.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met:

Mond-, kaak en aangezichtschirurgie

088 624 28 81 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 4 maart 2024 / 5073 / L