Contact
 1. 5087-Gastroscopie

Uitleg onderzoek en voorbereiding

Een gastroscopie is een intern onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

Gastroscopie

Bij een gastroscopie kijkt een maag, darm- en leverarts met een endoscoop (een kleine flexibele slang met een cameraatje) in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.

Voorbereiding

Tijdens dit onderzoek mag er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag zitten. Om ernstige complicaties zoals longontsteking te voorkomen, moet u voor het onderzoek nuchter zijn. Dit houdt in:

 • Tot 6 uur vóór het onderzoek alleen een licht ontbijt zoals 2 beschuiten of 2 crackers of 1 boterham.
 • Tot 2 uur vóór het onderzoek alleen heldere dranken gebruiken (koffie zonder melk, thee, water of appelsap).
 • Vanaf 2 uur vóór de opname in het ziekenhuis niets meer drinken.
  Als u medicijnen gebruikt, mag u deze met een klein beetje water innemen.

Voorbeeld
U wordt om 15.00 uur verwacht in het ziekenhuis. U mag dan vanaf 9.00 uur niets meer eten. Vanaf 13.00 uur mag u niets meer drinken.

Speciale aandachtspunten

 • Heeft u diabetes? Vraag dan bij het maken van de onderzoeksafspraak of u ’s morgens vroeg kunt komen.
 • Gebruikt u bloedverdunners? Neem dan minimaal 5 dagen vóór het onderzoek contact op met de arts die deze medicijnen heeft voorgeschreven.
 • Heeft u een kunstmatige hartklep? Neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
 • Het is prettig om iemand mee te nemen, die u ook weer naar huis kan rijden.

Onderzoek

Keelverdoving

Heeft u normaal gesproken snel last heeft van kokhalzen, dan kunt u een keelverdoving (spray of gel) krijgen tijdens het onderzoek, waardoor u de endoscoop minder voelt en u minder gaat kokhalzen. U moet dan na het onderzoek nog ongeveer 30 à 45 minuten wachten met eten en drinken, omdat u zich anders kunt verslikken.

Bijtring

Om de endoscoop te beschermen, krijgt u een bijtring tussen uw tanden (kaken). Heeft u een brug of kroon in uw gebit? Meld dit dan aan de onderzoeksmedewerker en/of arts. 

Heeft u een gebitsprothese? Doe deze dan aan het begin van het onderzoek uit.

Inbrengen endoscoop

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op een onderzoektafel. De endoscoop wordt met een speciale gelei ingesmeerd. De arts brengt de endoscoop via uw mond in en vraagt u te slikken. Dit kan een vervelend gevoel van kokhalzen geven. Vervolgens kan de arts de slang zelf verder opschuiven.

Lucht en boeren

Zo nu en dan blaast de arts een beetje lucht in de maag. Hierdoor ontplooit de maag zich, waardoor de arts de binnenkant van de maag goed kan bekijken. Waarschijnlijk moet u hiervan tijdens het onderzoek (en daarna) boeren. Dit is heel normaal, hiervoor hoeft u zich niet te schamen. Ook kan de arts via de endoscoop vocht en lucht wegzuigen. Zo nodig kan hij stukjes slijmvlies wegnemen voor verder onderzoek. Dit is niet pijnlijk.

Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken, tenzij de arts anders met u afspreekt.

U krijgt een voorlopige uitslag van de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. De definitieve uitslag wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

 • Als uw huisarts dit onderzoek heeft aangevraagd, spreekt hij verder met u af wat er gaat gebeuren. U kunt vijf werkdagen na het onderzoek bij hem terecht voor de definitieve uitslag.
 • Als uw medisch specialist dit onderzoek heeft aangevraagd, krijgt u zo nodig een poliklinische vervolgafspraak.

Mogelijke complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, bijvoorbeeld een longontsteking. Dit kan gebeuren als u zich verslikt in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.

Klachten

Als u na het onderzoek klachten heeft, kunt u contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoend maag-, darm- en leverarts via de receptie.

Voorlichtingsfilm

In de voorlichtingsfilm Gastroscopie ziet u hoe het onderzoek verloopt. Bekijkt u deze film voorafgaand aan uw onderzoek.

Still Gastroscopie

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Endoscopie

088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur)

In uw afspraakbevestiging staat op welke locatie u wordt verwacht. Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

This leaflet is also available in English: Gastroscopy

Laatst gewijzigd 11 juli 2023 / 5087