Contact
  1. 5087-Gastroscopie

Uitleg onderzoek en voorbereiding

Een gastroscopie is een intern onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

Gastroscopie

Bij een gastroscopie kijkt een maag, darm- en leverarts met een endoscoop (een kleine flexibele slang met een cameraatje) in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.

Voorbereiding

Tijdens dit onderzoek mag er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag zitten. Om ernstige complicaties zoals een longontsteking te voorkomen, moet u voor het onderzoek nuchter zijn. Dit houdt in:

  • Tot 6 uur vóór het onderzoek alleen een licht ontbijt zoals 2 beschuiten of 2 crackers of 1 boterham.
  • Tot 2 uur vóór het onderzoek alleen heldere dranken gebruiken (koffie zonder melk, thee, water of appelsap).
  • Vanaf 2 uur vóór de opname in het ziekenhuis niets meer drinken.
    Als u medicijnen gebruikt, mag u deze met een klein beetje water innemen.

Voorbeeld
U wordt om 15.00 uur verwacht in het ziekenhuis. U mag dan vanaf 9.00 uur niets meer eten. Vanaf 13.00 uur mag u niets meer drinken.

Let op:
Komt u ook voor een dikke darmonderzoek (colonoscopie)? Houdt u zich dan aan het nuchterbeleid van het voorbereidingsschema dat u van ons gekregen heeft.

Speciale aandachtspunten

  • Heeft u diabetes? Vraag dan bij het maken van de afspraak of u ’s morgens vroeg kunt komen.
  • Gebruikt u medicatie voor de diabetes mellitus( suikerziekte)? Lees dan hieronder wat u moet doen:
    • Op de ochtend van het onderzoek neemt u geen tabletten tegen de suikerziekte in. Zodra u na het onderzoek weer gewoon mag eten, dan mag u deze medicatie weer innemen.
    • Spuit u normaal gesproken in de ochtend insuline? Stel de injecties dan uit tot na het onderzoek, wanneer u weer mag eten.
    • Spuit u voor het slapen gaan insuline? Spuit dan de avond vóór het onderzoek 50% van de gebruikelijke dosering.
  •  

    Gebruikt u bloedverdunners? Deze kunt u doorgebruiken tenzij uw behandelend specialist anders met u afspreekt.
  • Het is prettig om iemand mee te nemen, die u ook weer naar huis kan rijden.

Onderzoek

Keelverdoving

Heeft u normaal gesproken snel last heeft van kokhalzen, dan kunt u een keelverdoving (spray) krijgen kort voor de start van het onderzoek. Hierdoor voelt u de endoscoop minder en gaat u minder kokhalzen. U moet dan na het onderzoek nog ongeveer 30 à 45 minuten wachten met eten en drinken, omdat u zich anders kunt verslikken.

Bijtring

Om de endoscoop te beschermen, krijgt u een bijtring tussen uw tanden (kaken). Heeft u een brug of kroon in uw gebit? Meld dit dan aan de endoscopieverpleegkundige en/of arts. 

Gebitsprothese, bril of gehoorapparaat? Dan kunt u deze in de onderzoekskamer uit of af doen. 

Inbrengen endoscoop

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op een onderzoektafel. De endoscoop wordt met een speciale gelei ingesmeerd. De arts brengt de endoscoop via uw mond in en vraagt u te slikken. Dit kan een vervelend gevoel van kokhalzen geven. Vervolgens kan de arts de slang zelf verder opschuiven.

Lucht en boeren

Zo nu en dan blaast de arts een beetje lucht in de maag. Hierdoor ontplooit de maag zich, waardoor de arts de binnenkant van de maag goed kan bekijken. Waarschijnlijk moet u hiervan tijdens het onderzoek (en daarna) boeren. Dit is heel normaal, hiervoor hoeft u zich niet te schamen. Ook kan de arts via de endoscoop vocht en lucht wegzuigen. Zo nodig kan hij stukjes slijmvlies wegnemen voor verder onderzoek. Dit is niet pijnlijk.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken, tenzij de arts anders met u afspreekt.

U krijgt een voorlopige uitslag van de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. De definitieve uitslag wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

  • Als uw huisarts dit onderzoek heeft aangevraagd, kunt u na 5 werkdagen een afspraak maken voor de definitieve uitslag. 
  • Als uw medisch specialist dit onderzoek heeft aangevraagd, krijgt u zo nodig een poliklinische vervolgafspraak.

Mogelijke complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, bijvoorbeeld een longontsteking. Dit kan gebeuren als u zich verslikt in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.

Klachten

Als u na het onderzoek klachten heeft, kunt u contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoend maag-, darm- en leverarts via de receptie.

Voorlichtingsfilm

In de voorlichtingsfilm Gastroscopie ziet u hoe het onderzoek verloopt. Bekijkt u deze film voorafgaand aan uw onderzoek.

Still Gastroscopie

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Endoscopie

088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur)

In uw afspraakbevestiging staat op welke locatie u wordt verwacht. Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

This leaflet is also available in English: Gastroscopy

Laatst gewijzigd 8 maart 2024 / 5087