Contact
  1. 5088-Drukmeting slokdarm

Uitleg onderzoek

Met een drukmeting van de slokdarm onderzoeken we het functioneren van de twee sluitspieren en de slokdarm zelf. Hier leest u hoe het onderzoek in zijn werk gaat en hoe u zich hierop voorbereidt.

De slokdarm is een buisvormig deel van het maagdarmkanaal, dat het voedsel van de keel naar de maag transporteert. De slokdarm wordt zowel bovenaan als onderaan begrensd door een sluitspier. Na het slikken opent de bovenste sluitspier zich. Met behulp van zwaartekracht en bewegingen van de slokdarm gaat het voedsel naar de maag, waar de onderste sluitspier zich ontspant. Het meten van de druk in de slokdarm geeft belangrijke informatie over het functioneren van de beide sluitspieren en de slokdarm. Dit meten vindt plaats op verschillende niveaus, zowel in rust als na het slikken.

Voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat tijdens het onderzoek geen voedsel in uw slokdarm of maag zit, is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit houdt in dat u vanaf 6 uur vóór het onderzoek niet meer mag eten of drinken. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen zoals u dat gewend bent.

Melden

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging. U meldt zich bij binnenkomst bij de centrale aanmeldzuil in de centrale hal. Hiervoor heeft u een identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) nodig. Als u een aanvraagformulier van uw huisarts heeft gekregen, neemt u deze dan ook mee. De endoscopieassistente komt u in de wachtruimte ophalen.

Onderzoek

Voor dit onderzoek wordt een dun slangetje (een katheter) via uw neus, keelholte en slokdarm in de maag gebracht. Dit inbrengen is niet pijnlijk, maar kan wel een vervelend gevoel geven. Boven in de neus geeft het een prikkend gevoel, achter in de keel kunt u een kokhalsreflex krijgen. De endoscopieassistente vraagt u af en toe een slokje water te nemen. Op het moment dat u slikt, schuift zij het slangetje naar binnen richting uw maag. Zit de katheter eenmaal op z’n plek, dan voelt het nog wel naar aan, maar heeft u geen kokhalsneiging meer.

Meekijken

Aan het uiteinde van de katheter zitten drie meetpunten, steeds 5 cm van elkaar. De katheter is verbonden met een computer, waarop via een speciaal programma de activiteit van de slokdarm kan worden gemeten. U kunt tijdens het onderzoek op het beeldscherm meekijken.

Slokjes water

Tijdens het onderzoek wordt de katheter steeds een centimeter teruggetrokken en wordt u gevraagd af en toe diep te zuchten. Zo worden plaats en druk in de onderste sluitspier gemeten. Daarna wordt de katheter nog iets verder teruggetrokken, totdat de meetpunten geheel in de slokdarm liggen. U wordt gevraagd 10 keer een slokje water te drinken, zodat de druk in de slokdarm kan worden gemeten. Vervolgens wordt de katheter weer steeds een centimeter teruggetrokken om de plaats en de druk in de bovenste sluitspier te meten. Daarna wordt de katheter in z’n geheel verwijderd.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek zijn er voor u geen ongemakken en/of beperkingen. U kunt op eigen gelegenheid naar huis en mag weer normaal eten en drinken.

De uitslag

De endoscopieassistente werkt de gegevens uit op de computer. De uitslag wordt naar uw specialist gestuurd en op een vervolgafspraak met u besproken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Endoscopie van de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Endoscopie

088 624 33 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 10.30 uur)

Laatst gewijzigd 4 juli 2023 / 5088