Contact
  1. 5118-semenopwerktest

Instructies voor het opvangen en inleveren van sperma

Bij een semenopwerktest onderzoekt het fertiliteitslaboratorium de kwaliteit van sperma. Uw behandelend arts heeft u gevraagd om uw sperma in te leveren bij ons laboratorium. Hier leest u hoe het opvangen en inleveren van sperma in zijn werk gaat.

Semenopwerktest

Uw behandelend arts heeft u gevraagd om sperma in te leveren bij het fertiliteitslaboratorium. Daar zal uw sperma worden onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar:

  • het aantal zaadcellen in het sperma;
  • het aantal goede zaadcellen dat uit het sperma gehaald kan worden (de zogenaamde opbrengst).

Op grond van deze gegevens geeft het laboratorium uw behandelend arts advies over de geschikte fertiliteitsbehandelingen.

Dit spermaonderzoek wordt een semenopwerktest genoemd (semen is het Latijnse woord voor zaad). Om de semenopwerktest zo goed mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u onderstaande instructies nauwkeurig opvolgt.

Afspraak

Misschien heeft uw behandelend arts in overleg met u een afspraak voor het inleveren van uw sperma gemaakt. Als dat niet zo is, dan kunt u zelf een afspraak maken met het secretariaat. 

Voorbereiding

  • U dient twee tot drie dagen vóór het onderzoek nog een zaadlozing te hebben; daarna niet meer, totdat u sperma opvangt voor de test. Alleen dan is het verkregen sperma van optimale kwaliteit.
  • Heeft u de afgelopen drie maanden medicijnen gebruikt of koorts gehad (38 °C of meer)? Neem dan contact op met uw behandelend arts. De kwaliteit van de zaadcellen kan dan namelijk aangetast zijn waardoor het beter is dat het onderzoek wordt uitgesteld.
  • Voor het opvangen van het sperma gebruikt u uitsluitend een schoon en steriel potje van ons fertiliteitslaboratorium. Dit potje (rode deksel, 125 ml) is van speciaal materiaal dat geschikt is voor het opvangen van sperma. Het potje kunt u tijdens kantooruren bij ons ophalen. Als dit ophalen gezien de reisafstand tot ons ziekenhuis voor u problematisch is, dan vragen wij u telefonisch contact met ons op te nemen voor overleg. Onze gegevens vindt u onder het kopje ‘Contact’.

Richtlijnen voor het opvangen

  • Het steriele potje is op een speciale manier schoongemaakt. Reinig of spoel het potje daarom nooit zelf voordat u het sperma opvangt.
  • Was vooraf de penis en eikel met water zonder zeep. Droog goed af.
  • Breng voor de zaadlozing het potje op lichaamstemperatuur door het bijvoorbeeld een paar minuten in de hand te houden. Plotselinge kou is schadelijk voor het sperma.
  • Vang al het geloosde sperma op in het potje. Sperma dat is verkregen door massage met de hand (masturbatie), is het meest geschikt. Sperma dat is opgevangen in een condoom, is in ieder geval niet geschikt vanwege de zaaddodende eigenschappen van het condoom.
  • Is niet de gehele zaadlozing opgevangen? Vermeld dit dan op de invulstrook die u op de laatste pagina vindt.
  • Sluit het potje goed af met het bijbehorende deksel. Controleer of uw naam en geboortedatum op het potje staan.

Richtlijnen voor het inleveren

  • Vul de invulstrook in op de laatste pagina. 
  • Vervoer het potje rechtop en ongeveer op lichaamstemperatuur, bijvoorbeeld in de binnenzak van de jas. Het is slecht voor de kwaliteit van het sperma als het te koud (minder dan 20 °C) of te warm (meer dan lichaamstemperatuur) vervoerd wordt.
  • Lever het sperma uiterlijk één uur na de zaadlozing in bij het fertiliteitslaboratorium.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in het ziekenhuis meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat u op de betreffende afdeling moet zijn. Alle afspraakgegevens worden geprint op uw afsprakenticket.

Zorgt u dat u het volgende meeneemt naar het fertiliteitslaboratorium?

  • het volledig ingevulde aanvraagformulier van uw behandelend arts;
  • de invulstrook;
  • het potje met sperma.

Wij vragen u om vóór het ziekenhuisbezoek uw persoonlijke gegevens te controleren, zoals adres, telefoonnummer, verzekeringsgegevens, naam huisarts en BSN (Burgerservicenummer). Eventuele correcties of aanvullingen kunt u via www.MijnIsala.nl invoeren of door te bellen met de afdeling Patiëntenregistratie via telefoonnummer 088 624 54 79.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Afhankelijk van wat er met u is afgesproken, neemt uw behandelend arts contact met u op of neemt u zelf contact op met uw arts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met het Feriliteitscentrum 088 624  52 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur).

Tot slot

Het lichaamsmateriaal dat overblijft nadat wij het onderzoek op vruchtbaarheid hebben uitgevoerd, kan door ons gebruikt worden voor kwaliteitsdoeleinden. Hierbij moet u denken aan testen om methoden en technieken te verbeteren of om vast te stellen dat de door ons gebruikte hulpmiddelen veilig en effectief zijn. In alle gevallen houden we ons hierbij aan de wettelijke regels, zoals de Embryowet en aan de regels vanuit de beroepsverenigingen, zoals de Code Goed Gebruik. Na dit gebruik wordt het lichaamsmateriaal altijd vernietigd.

Als u bezwaar heeft tegen dit gebruik van lichaamsmateriaal, kunt u dat aan ons kenbaar maken. Wij benadrukken dat het hier geen wetenschappelijk onderzoek betreft. Wanneer het zou gaan om wetenschappelijk onderzoek, zullen wij altijd vragen om uw schriftelijke toestemming nadat u bent voorgelicht over de aard en het doel van het onderzoek.

Invulstrook

Vul het formulier Inleveren sperma in en neem het mee wanneer u uw sperma bij het fertiliteitslaboratorium inlevert. De arts heeft deze gegevens namelijk nodig om de uitslagen juist te interpreteren.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5118 / L