Contact
  1. 5144-Elektro-myogram

Uitleg onderzoek

Bij een elektro-myogram (EMG) wordt de werking van spieren en zenuwen gemeten. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

Voorbereiding

  • Doe op de dag van het onderzoek geen bodylotion of andere huidcrème op uw armen en benen.
  • Draag kleding die gemakkelijk aan en uit te doen is.
  • Draag geen armbanden en ringen (een smalle ring, bijvoorbeeld een trouwring, mag omblijven).
Let op
Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat uw handen, armen en/of voeten, benen goed warm zijn. Wilt u hier rekening mee houden met koud weer?

Het onderzoek

Zenuwgeleidingsonderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant klinische neurofysiologie (KNF). De laborant bevestigt elektroden op uw lichaam. U krijgt op meerdere plaatsen aan uw armen –en/of benen kleine elektrische schokjes toegediend, waardoor uw hand of voet spontaan een beetje kan gaan bewegen. De schokjes kunnen wat gevoelig zijn. De werking van uw zenuwen wordt via de elektroden gemeten en op meetapparatuur geregistreerd.

Spierfunctietest

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de neuroloog. Zo nodig wordt ook uw spierfunctie getest. De neuroloog prikt dan een dun naaldje in uw spier. Dit kan wat gevoelig zijn. U wordt gevraagd de spier te ontspannen en aan te spannen. Via de naaldelektrode wordt de elektrische activiteit van uw spier op de meetapparatuur zowel zichtbaar als hoorbaar gemaakt.

Duur

Hoe lang een onderzoek duurt, verschilt. Zo kan een onderzoek bijvoorbeeld 20 minuten duren, maar ook 1,5 uur. Het ligt er aan wat er onderzocht moet worden. En dat verschilt per patiënt.

Na het onderzoek

Het onderzoek veroorzaakt na afloop weinig of geen klachten. Wel kan het zijn dat u last heeft van een stijf gevoel, spierpijn of een kleine bloeduitstorting. U kunt op eigen gelegenheid naar huis.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Klinische neurofysiologie (KNF)

088 624 24 63 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur)

Neurologie

088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 20 maart 2023 / 5144 / 312677