Contact
  1. 5145-EEG hersenfunctie

Uitleg onderzoek

Bij een EEG (elektro-encefalogram) onderzoek wordt de hersenfunctie gemeten. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

Voorbereiding

  • U wordt verzocht om met gewassen haar, maar zonder gel of haarlak naar het ziekenhuis te komen. Daarnaast vragen wij u geen crème op het gezicht te smeren.
  • Neem een lijstje mee van de medicijnen die u gebruikt.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zit u in een gemakkelijke stoel of ligt u op een onderzoeksbank. De onderzoeksmedewerker, een laborant(e) van de afdeling Klinische neurofysiologie (KNF) plaatst een muts met elektroden op uw hoofd. Om een goed contact met de hoofdhuid te maken, wordt onder de elektroden een contactpasta aangebracht. Daarna krast de laborant met een stomp pennetje of wattenstaafje voorzichtig op uw hoofdhuid. Dit kan gevoelig zijn.

De elektroden in de muts zijn verbonden met de meetapparatuur. Deze registreert de elektrische activiteit die door uw hersenen wordt geproduceerd. De activiteit geeft een indruk van het functioneren van de hersenen. Tijdens het onderzoek is het de bedoeling dat u zo stil en ontspannen mogelijk bent.

Opdrachten

De laborant(e) vraagt u enkele malen de ogen te openen en weer te sluiten. Ook wordt met een lamp boven uw ogen geflitst. Soms geeft de laborant(e) u nog andere opdrachten zoals enkele minuten zuchten of een vuist maken.

Duur

Het gehele onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Na het onderzoek

Het onderzoek veroorzaakt na afloop weinig of geen klachten. Wel kan het zijn dat uw hoofdhuid rood of gevoelig is door het krassen. Uw haar blijft wat vet van de contactpasta, maar na een keer wassen is dit er weer uit.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Meppel

Klinische neurofysiologie (KNF)
088 624 24 63 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur)

Neurologie
088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 18 maart 2022 / 5145