Contact
  1. 5146-Duplex hals- en of hersenvaten

Uitleg onderzoek

Bij een duplex van de hals- en/of hersenvaten worden de bloedvaten met behulp van ultrageluid onderzocht. Hier leest u wat deze onderzoeken inhouden.
Een duplex van de grote hersenvaten wordt ook wel Trans Craniële Duplex genoemd (TCD).

 

Voorbereiding

Voor deze onderzoeken is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek

U ligt op een onderzoektafel. Het onderzoek wordt verricht door een laborant(e) van de afdeling Klinische neurofysiologie (KNF).

Halsvaten

Voor een goed contact doet de laborant(e) wat contactpasta op uw hals. Vervolgens wordt een soort taster die ultrageluidsgolven uitzendt en ontvangt tegen de huid van uw hals gehouden. Met deze taster worden uw bloedvaten zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Ook kan daarbij de stroomsnelheid van het bloed op verschillende plaatsen worden gemeten. U voelt hier niets van, maar u hoort wel uw hartslag.

Hersenvaten

Bij het onderzoek van de hersenvaten wordt de taster ter hoogte van uw oor tegen de schedel gehouden. Op deze plaats is de schedel wat dunner en kan met ultrageluid de stroomsnelheid in de hersenvaten worden gemeten. U voelt hier niets van. Soms is het bot te dik en kunnen de hersenvaten niet worden onderzocht.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Het onderzoek veroorzaakt na afloop geen klachten. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) 088 624 24 63.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. Dat kan door te bellen met de polikliniek Neurologie 088 624 24 58.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5146 / 312676