Contact
  1. 5336-Gips- of kunststof korset

Met of zonder pijp

​Bij sommige behandelingen schrijft de arts een korset voor als onderdeel van een behandeling. Als u een korset krijgt voorgeschreven, spreekt de arts samen met u af voor hoe lang u dit moet dragen.

Duur van het aanleggen van het korset

Het aanleggen van het korset duurt ongeveer een half uur. Het korset heeft tijd nodig om te drogen. Deze tijd is afhankelijk van het materiaal (gips of kunststof) dat wordt gebruikt. De gipsverbandmeester informeert u hierover.

Naar huis

Nadat het korset is aangelegd, kunt u gewoon naar huis. Als u in de auto naar huis gaat en uw bovenbeen ook in het gips zit, moet u eraan denken de passagiersstoel in de ligstand te zetten. Het is ook handig om wat kussens mee te nemen ter ondersteuning. U mag zelf niet rijden!

Wij raden u aan om een ruimzittende kleding mee te nemen, bijv. een joggingpak of trainingspak, omdat uw lichaam met het korset meer omvang heeft gekregen.

Spierpijn

Het is goed mogelijk dat u de eerste dagen na het aanleggen van het korset spierpijn krijgt in de benen en de rug. Dit gaat vanzelf over. Als de pijn sterk toeneemt, moet u contact opnemen met uw medisch specialist.

Wat is niet mogelijk met een korset

  • Gedurende de periode dat u in het korset zit, mag u niet douchen; wassen aan de wastafel mag wel.
  • Een elektrische deken zonder zwakstroom (zonder transformator) in bed is gevaarlijk. Een korset kan namelijk vocht vasthouden, en vocht en elektriciteit gaan niet samen.

Praktische tips

Zitten

U kunt gaan zitten op (de rand van):

  • een hoge kruk of barkruk (let erop dat deze kruk stabiel staat);
  • een tuinstoel waarvan de leuning achterovergesteld kan worden. Is de tuinstoel wat laag en instabiel? Dan heeft u hulp nodig met het gaan zitten en opstaan. Ook een dubbel kussen kan handig zijn.

Als u een korset met pijp heeft gekregen, dan gaat u als het ware op de helft van de stoel zitten, op de bil van het been dat niet is ingegipst. Het ingegipste been komt nu naast de zitting van de stoel. U buigt hierbij de knie waarna u een voetenbankje of een ander voorwerp met daarop een kussen onder deze knie plaatst. Halfzittend in een verstelbare tuinstoel is ook een mogelijkheid.

Ook kunt u bij een thuiszorgorganisatie een aangepaste stoel aanvragen: een zogenaamde arthrodesestoel. Verder kunt u op een tafelpunt gaan zitten: daarbij staat u op het ingegipste been en zit u met het vrije been op de tafelpunt.

Naar het toilet gaan

Op de meeste toiletten is zitten met een korset moeilijk, omdat ze erg laag zijn. Daarom heeft u steun nodig als u naar het toilet gaat. Verwarmingsbuizen, deurklinken en fonteintjes zijn doorgaans niet geschikt om u aan op te trekken! Een oplossing kan zijn twee handgrepen aan beide zijden van het toilet te bevestigen, waaraan u zich kunt optrekken.

Als u een korset met pijp heeft gekregen, is een toiletverhoger, een po of een damesurinaal soms handig.

Aan- en uitkleden

Als u thuis geen hulp heeft, kunt u gebruik maken van hulpmiddelen. Hiermee kunt u zich toch redelijk zelfstandig redden. Handig is bijvoorbeeld een verlengstok, waarmee u dingen van de grond kunt oppakken. Om uw schoenen aan te trekken kunt u een lange schoenlepel gebruiken (maar het makkelijkst is om instappers te gebruiken).

In en uit bed

Als u een korset met pijp hebt gekregen, is het verstandig om een bed in de woonkamer te zetten, omdat u regelmatig moet gaan liggen. Als het bed wat hoger staat, kunt u makkelijker in- en uitstappen. Met klossen of kratjes kunt u uw bed hoger zetten.

De hulpmiddelen die hier zijn genoemd (bijvoorbeeld een verhoogde toiletbril, verlengstok of bedklossen), kunt u bij een thuiszorgorganisatie aanvragen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Gipskamer
088 624 53 15 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantoortijden)

Meppel

Gipskamer
088 624 18 66 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 5336