Voedingsadvies rondom een operatie Voedingsadvies rondom een operatie
- Isala
- Patiëntenfolders
- 5377-Voedingsadvies rondom een operatie
Een goede lichamelijke conditie verkleint de kans op complicaties na een operatie. Door een operatie en het herstel hiervan gaat uw conditie vaak achteruit, dit komt omdat uw spiermassa wordt afgebroken. U zal zich na de operatie waarschijnlijk slapper voelen en de dagelijkse bezigheden, zoals lopen, eten en boodschappen doen, zullen u dan meer moeite kosten. Goed eten en bewegen zowel voor als na de operatie zorgt ervoor dat dit verlies van uw conditie zo klein mogelijk is. Hier leest u hoe u deze met de juiste voeding kunt verbeteren.
Eiwitten
Om de spieren sterk te houden is het belangrijk dat u genoeg eiwitten eet. Eiwitten zitten zowel in dierlijke als plantaardige producten, namelijk in zuivel, vlees, vis, kip, ei, vegetarische vleesvervangers, noten, peulvruchten en sojaproducten. Tegenwoordig zijn er veel producten te koop waar de fabrikant extra eiwit aan toegevoegd heeft. U herkent deze producten bijvoorbeeld aan de tekst `Met extra eiwit` of `high protein` op het etiket. Rondom een operatie heeft u tweemaal zoveel eiwitten nodig dan normaal. U heeft dan 1,2 gram tot 1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Lichaamsbeweging stimuleert de opname van eiwitten in onze spieren. Met een eiwitrijke voeding heeft uw training dus meer resultaat. In deze eiwittabel is van veel gebruikte producten te zien hoeveel gram eiwit en het aantal calorieën ze bevatten.
Voor een optimale spieropbouw is het goed om de eiwitinname als volgt te verdelen over de dag
- Ontbijt, lunch, avondmaaltijd: 20-30 gram eiwit
- 30 minuten voor het slapen: 20-30 gram eiwit
- 30-60 minuten na het sporten 20-30 gram eiwit
Ter voorbereiding op een behandeling bij ziekte kunt u ook de animatievideo bekijken over het belang van het eten van extra eiwitten en niet afvallen bij ziekte.
Verwijzing naar diëtist
Goed eten is belangrijk als u gezond bent, maar zeker ook als u ziek bent of herstelt van ziekte. Ook voor en na een behandeling of operatie is het belangrijk om fit te zijn. Goed eten gaat helaas niet altijd vanzelf. Dan is het belangrijk om goede uitleg en advies te krijgen die zoveel mogelijk passen bij uw leefpatroon en voorkeuren, zodat u toch alle voedingsstoffen binnen krijgt.
De verpleegkundige van het Preoperatief Bureau neemt bij u een voedingsscreening af. Afhankelijk hiervan kan het nodig zijn dat u wordt doorverwezen naar een diëtist bij u in de buurt.
U kunt zelf een afspraak maken bij een diëtist met een zelfstandige praktijk. Of soms via een thuiszorgorganisatie. Uw huisarts kan u hierbij ook helpen.
Via de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vindt u diëtisten bij u in de buurt. De NVD kan ook helpen wanneer u op zoek bent naar een diëtist met een specifieke deskundigheid. Bel (030) 63 46 222 of kijk op vind een diëtist.
Contact
Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de locatie waar u onder behandeling bent:
Zwolle
Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)
Meppel
Diëtetiek
088 624 53 27 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)