Contact
 1. 5534-Cyclusanalyse
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Onderdeel van het oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek

​Als onderdeel van het oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek (fertiliteitsonderzoek) wordt de cyclus in kaart gebracht. Dit wordt gedaan door middel van een cyclusanalyse. Hier leest u hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is een Cyclusanalyse?

De natuurlijke menstruele cyclus van de vrouw loopt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, waarvan de vrouw 3 tot 7 dagen menstrueert. De fasen in de cyclus zijn als volgt:

 • Gedurende de eerste helft van de cyclus beginnen in beide eierstokken meerdere eiblaasjes (follikels) zich te ontwikkelen.
 • De meeste eiblaasjes stoppen halverwege de ontwikkeling; één eiblaasje echter komt tot volledige ontwikkeling.
 • In dit eiblaasje zit de eicel die bij de eisprong zal vrijkomen.
 • Deze ontwikkeling gebeurt onder invloed van hormonen uit de hypofyse. Deze hormonen heten het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH).
 • Door een samenwerking tussen de eierstokken, de hypofyse en de ‘hogere’ hersencentra ontstaat er in het midden van de cyclus een sterke stijging (hormoonpiek) van het hormoon LH.
 • Deze stijging zorgt voor verdere uitrijping van de eicel en uiteindelijk voor de eisprong (ongeveer 36 uur na het begin van deze hormoonpiek).
 • De eisprong treedt op rond de 14e dag bij een cyclus van 28 dagen. De eicel die uit de eierstok vrijgekomen is, wordt vervolgens door de eileiders opgevangen en naar de baarmoeder vervoerd.
 • Als er geen zwangerschap ontstaat, begint 2 weken na de eisprong de menstruatie en start de cyclus opnieuw.

Onderzoek

Door middel van een cyclusanalyse wordt uw cyclus in kaart gebracht. Hierbij wordt één cyclus (van menstruatie tot menstruatie) bekeken om te beoordelen of er sprake is van een normale cyclus.

Dit gaat als volgt:

 • De eerste dag dat u helderrood bloedverlies hebt, telt u als de 1e cyclusdag.
 • U neemt op de eerstvolgende werkdag na de 1e cyclusdag contact op met het secretariaat van de Fertiliteitsafdeling voor een afspraak voor een vaginale (inwendige) echo. Deze afspraak moet plaatsvinden op de 10e, 11e of 12e dag van uw cyclus, afhankelijk van uw cyclusduur (tenzij uw behandelend arts anders met u heeft afgesproken).
 • Tijdens de vaginale echo wordt gekeken of er al een eiblaasje aan het groeien is. Afhankelijk van de grootte van het eiblaasje komt u nog eens terug voor een echo, net zolang totdat het eiblaasje groot genoeg is en er sprake is van een rijp eiblaasje.
 • Op het moment dat er echoscopisch een rijp eiblaasje te zien is, wordt er eventueel een samenlevingstest afgesproken voor de volgende ochtend. Dit houdt in dat u de avond vóór de samenlevingstest gemeenschap hebt na 23.00 uur.
 • De volgende ochtend (ongeveer 9 uur na gemeenschap) komt u op het spreekuur en zal de arts een speculum (spreider) inbrengen. Op die manier wordt de baarmoedermond in zicht gebracht. De arts ‘poetst’ eventueel met een droog gaasje en neemt wat slijm uit de baarmoedermond (dit doet geen pijn).
 • Vervolgens verwijdert hij het speculum en kijkt hij met de echo of het rijpe eiblaasje nog aanwezig is.
 • Daarna gaat de arts naar het laboratorium en bekijkt onder de microscoop of er in het slijm goed bewegende zaadcellen te zien zijn. Ook meet hij de zuurgraad van het slijm.

Na het onderzoek

Na dit onderzoek krijgt u meteen de uitslag.

Uitslag negatief

Als de samenlevingstest negatief is (dat wil zeggen dat er geen bewegende zaadcellen zijn gezien en/of dat de zuurgraad van het baarmoederslijm niet goed is) en als er nog geen eisprong is geweest, dan wordt de samenlevingstest na twee dagen herhaald.

Is deze tweede samenlevingstest positief, dan gaat u verder zoals bij Uitslag positief.

Is ook de tweede test negatief, dan wordt vervolgens alleen het eiblaasje vervolgd door middel van een echo totdat hij gesprongen is.

Uitslag positief

Als de samenlevingstest positief is (dat wil zeggen dat er bewegende zaadcellen zijn gezien en dat de zuurgraad van het baarmoederslijm goed is) en als er nog geen eisprong is geweest, dan komt u na twee dagen terug, net zolang totdat met behulp van de echo de eisprong is aangetoond.

Bloed prikken

Zeven dagen na de eisprong wordt u verzocht bloed te laten prikken. Hieruit kan worden afgeleid of er sprake is geweest van een goede eisprong.
Vervolgens komt u terug bij uw behandelend arts, die de uitslagen met u bespreekt en het verdere plan bespreekt. Het kan ook voorkomen dat het eiblaasje niet springt. Dit zal uw behandelend arts met u bespreken.

Medicijnen

Is er bij u sprake van geen of een onregelmatige cyclus, dan kan de arts u tabletten (Clomid®) voorschrijven, om een eisprong te bewerkstelligen. Deze tabletten slikt u ’s avonds vanaf cyclusdag 3 tot en met cyclusdag 7.
Bovendien maakt u een afspraak voor een vaginale echo op de 10e, 11e of 12e cyclusdag. Daarna is de gang van zaken zoals beschreven na punt 2.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Fertiliteitscentrum
(038) 424 52 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur. In het weekend, in dringende gevallen, van 9.00 tot 12.00 uur, bij geen gehoor (038) 424 50 00)

 

Meppel

Routenummer 59
(0522) 23 38 11 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 5534