Contact
 1. 5534-Cyclusanalyse
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Onderdeel van het oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek

​Als onderdeel van het oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek (fertiliteitsonderzoek) wordt de cyclus in kaart gebracht. Dit wordt gedaan door middel van een cyclusanalyse. Hier leest u hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is een cyclusanalyse?

De natuurlijke menstruele cyclus van de vrouw loopt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, waarvan de vrouw 3 tot 7 dagen menstrueert. De fasen in de cyclus zijn als volgt:

 • Tijdens de eerste helft van de cyclus beginnen in beide eierstokken meerdere eiblaasjes (follikels) zich te ontwikkelen.
 • De meeste eiblaasjes stoppen halverwege de ontwikkeling; één eiblaasje ontwikkelt zich volledig.
 • In dit eiblaasje zit de eicel die bij de eisprong vrijkomt.
 • Dit gebeurt onder invloed van hormonen uit de hypofyse. Deze hormonen heten het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH).
 • Door een samenwerking tussen eierstokken, hypofyse en de ‘hogere’ hersencentra ontstaat er in het midden van de cyclus een sterke stijging (hormoonpiek) van het hormoon LH.
 • Deze stijging zorgt voor verdere uitrijping van de eicel en uiteindelijk voor de eisprong (ongeveer 36 uur na het begin van deze hormoonpiek).
 • De eisprong treedt op rond de 14e dag bij een cyclus van 28 dagen. De eicel die uit de eierstok vrijkomt, wordt door de eileiders opgevangen en naar de baarmoeder vervoerd.
 • Als er geen zwangerschap ontstaat, begint 2 weken na de eisprong de menstruatie. De cyclus start opnieuw.

Onderzoek

Door middel van een cyclusanalyse wordt uw cyclus in kaart gebracht. Hierbij wordt één cyclus (van menstruatie tot menstruatie) bekeken om te beoordelen of er sprake is van een normale cyclus.

Dit gaat als volgt:

 • De eerste dag dat u helderrood bloedverlies hebt, telt u als de 1e cyclusdag.
 • U neemt op de eerstvolgende werkdag na de 1e cyclusdag contact op met het secretariaat van de Fertiliteitsafdeling voor een afspraak voor een vaginale (inwendige) echo. Deze afspraak moet plaatsvinden op de 10e, 11e of 12e dag van uw cyclus, afhankelijk van uw cyclusduur (tenzij uw behandelend arts anders met u heeft afgesproken).
 • Tijdens de vaginale echo wordt gekeken of er al een eiblaasje aan het groeien is. Afhankelijk van de grootte van het eiblaasje komt u nog eens terug voor een echo, net zolang totdat het eiblaasje groot genoeg is en er sprake is van een rijp eiblaasje.

Bloed prikken

 • Zeven dagen na de eisprong wordt u verzocht bloed te laten prikken. Zo kunnen we bepalen of er een goede eisprong is geweest.
 • Vervolgens komt u terug bij uw behandelend arts. De arts bespreekt de uitslagen en het vervolg met u.
 • Het kan gebeuren dat het eiblaasje niet springt. Dat bespreekt uw behandelend arts dan ook met u.

Medicijnen

Heeft u geen of een onregelmatige cyclus? Dan kan de arts u tabletten (Letrozol of Clomid®) voorschrijven, om een eisprong te bewerkstelligen. Deze tabletten slikt u ’s avonds vanaf cyclusdag 3 tot en met cyclusdag 7. Ook maakt u een afspraak voor een vaginale echo op de 10e, 11e of 12e cyclusdag. Daarna is het vervolg zoals beschreven na punt 2.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Fertiliteitscentrum
(038) 424 52 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur. In het weekend, in dringende gevallen, van 9.00 tot 12.00 uur, bij geen gehoor (038) 424 50 00)

 

Meppel

Routenummer 59
(0522) 23 38 11 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 7 april 2021 / 5534