Contact
  1. 5535-Obstipatie: informatie voor kinderen

De dokter heeft tegen jou gezegd dat jij poepproblemen hebt. De dokter noemt dat obstipatie. Dit betekent dat de poep te lang in je darmen blijft en hard wordt en er daardoor moeilijker uitkomt. Doordat er veel poep onderin je darm zit, kun je moeilijker voelen wanneer je moet poepen. Kinderen met obstipatie poepen niet elke dag en hun poep is vaak hard en dik.

Er zijn ook kinderen die een beetje poep in hun onderbroek verliezen. Het is belangrijk dat het poepprobleem opgelost wordt. Daar gaan we mee beginnen. Hierna wordt uitgelegd hoe we dat gaan doen.

Wat is normale poep?

Poep bestaat uit restjes van voedsel die het lichaam niet heeft gebruikt, darmbacteriën en water. Poep heeft meestal een bruine kleur. Door dat wat je eet, kan poep een andere kleur krijgen, bijvoorbeeld als je bietjes of spinazie eet. Als je poep in het laatste stukje van je darm komt, voel je normaal gesproken dat je moet poepen. Meestal is poep vrij soepel en kan die gemakkelijk uitgeperst worden.

illustratie kleine harde keutels

Afbeelding 1: Harde kleine keutels

Illustratie hard en keutelig

Afbeelding 2: Hard en keutelig

Illustratie worstvormige poep

Afbeelding 3: Worstvormig met onregelmatig oppervlak
Illustratie olifantendrol 2 x doorspoelen
Afbeelding 4: Olifantendrol, 2 keer doorspoelen
Illustratie normale poep
Afbeelding 5: Normale vorm en zacht
Illustratie zachte losse stukjes poep 
Afbeelding 6: Zachte losse stukken
Illustratie brij poep 
Afbeelding 7: Brij 
Illustratie waterdunnen poep 
Afbeelding 8: Waterdun 
 

 

Wat is obstipatie?

Sommige kinderen moeten twee drie keer per dag naar het toilet, andere één keer per twee dagen. Dit is allemaal ‘normaal’ want niet iedereen poept even vaak. We spreken pas van obstipatie of verstopping wanneer je drie keer per week of minder poept. Als de poep lang in de darm blijft zitten, wordt die hard. Harde en dikke poep die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd.

Een harde dikke hoeveelheid poep in het laatste gedeelte van de darm, houdt de uitgang bezet. Pas als de darm erg vol zit, voel je dat je moet poepen. Het kan ook gebeuren dat er een klein beetje dunne poep langs de harde drol wegloopt. Hierdoor ontstaan poepvegen in de onderbroek. Het lijkt erop dat je diarree hebt, terwijl dit juist niet zo is. We noemen dit overloopdiarree.

Waarom is het belangrijk dat je darmen leeg zijn?

Wanneer je last hebt van obstipatie, zitten je darmen erg vol. Hierdoor is het moeilijker om de seintjes van je darmen goed te voelen. Om je darmen goed te kunnen trainen, is het dus belangrijk dat je darmen goed leeg zijn. De dokter wil graag dat je elke dag je darmen leeg krijgt.

Wat kun je zelf doen?

Toilettraining

Doordat je niet goed en vaak pas laat voelt dat je moet poepen, is het nodig dat je op vaste tijden op de wc gaat zitten. We noemen dit ‘poeptraining’. Dit doe je na het eten. Met je trainster spreek je af hoe vaak per dag je dit gaat doen. Het gaat op de volgende manier. Je gaat rustig op de wc zitten. Het is belangrijk dat je op de goede manier zit. Als je op de wc zit, moeten je voeten plat op de
grond komen. Lukt dit niet, dan kun je een plankje of een krukje
gebruiken. Je kunt zo het beste ontspannen. Dit doe je minstens 5minuten. Je mag een boekje meenemen om te lezen. De keukenwekker gaat mee om de tijd in de gaten te houden. Je
probeert te poepen. Soms moet je een beetje meepersen. Als het gelukt is, mag je natuurlijk eerder van de wc af.

Drinken

Iedereen moet minstens anderhalve liter per dag drinken. Ditis ongeveer 8 glazen. Voor jou is dit extra belangrijk. De ‘truc met de fles’ kan je hierbij helpen. Het gaat op de volgende manier. Je vult een lege fles van anderhalve liter elke ochtend met water. Deze fles zet je op een handige plek, bijvoorbeeld in de keuken. Elke keer als je iets gedronken hebt, mag je iets uit de fles halen. Je vult het kopje of het glas dat je leeg gedronken hebt, met het water uit de fles en gooit het weg. Zo kun je zien hoeveel je al gedronken hebt en hoeveel je nog moet drinken. Als je wilt, mag je natuurlijk ook gewoon het water uit de fles drinken. Aan het eind van de dag moet de fles leeg zijn. Je mag geen frisdrank met prik drinken. Hier krijg je namelijk ook harde en dikke poep van.

Eten

Sommige etenswaren zijn slecht voor je darmen. En anderehelpen juist goed tegen obstipatie. Hieronder staan ze opeen rijtje:

Tabel van goed en slecht eten 
Niet goed Wel goed
Chocolade Rauwkost
​Chocolademelk ​Sla
​Onrijpe bananen ​Fruit
​Frisdrank met prik ​Bruinbrood
​Witbrood ​Meergranenrijst, macaroni en spaghetti
​Beschuit ​Andere meergranen producten

Tabel 1: De voedingsmiddelen op een rijtje

Beweging

Om elke dag te kunnen poepen, is het ook belangrijk dat je voldoende beweegt. Je kunt bijvoorbeeld naar school lopen of fietsen in plaats van met de auto gebracht te worden. Verder is het goed om na de maaltijd eerst ongeveer tien minuten te gaan bewegen (buiten spelen, touwtje springen of rennen) en daarna pas de toiletzit te doen. Het is niet goed om na het eten meteen voor de televisie te gaan zitten.

Medicijnen

De dokter geeft je medicijnen die je kunnen helpen om makkelijker te poepen. Het is belangrijk dat je deze medicijnen blijft nemen. Dit is vaak maanden lang nodig. De dokter beslist hoeveel je moet gebruiken en wanneer je ermee mag stoppen.

Dagboek

Om te weten te komen hoe het poepen bij jou precies gaat, kun je in het poepdagboek schrijven hoe vaak je poept, hoeveel, hoe het eruit ziet en of je misschien een veeg in je broek hebt. Ook is het handig om te kijken of het na een tijdje beter gaat met het poepen. Als we dit allemaal weten, kunnen we je nog beter helpen. Als je weer naar het ziekenhuis komt voor controle, neem je dit dagboek natuurlijk mee.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust aan je ouders of de dokter. Je kunt ook bellen met de locatie waar je onder behandeling bent:  

Zwolle, Kampen of Heerde

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

 

Meppel of Steenwijk

Kindergeneeskunde
088 624 32 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Verantwoording tekst

Deze tekst is samengesteld door het team van de Poepgoedpoli met dank aan UMC Utrecht, divisie Kinderen en AMC Amsterdam, afdeling Gastro-enterologie voor het gebruik van hun materiaal.

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 5535