Contact
 1. 5608-Mammabiopt (stereotactisch)

Onderzoek van de borst

Een biopsie is een onderzoek waarbij met behulp van een röntgentoestel meerdere stukjes weefsel – in dit geval uit de borst – worden weggenomen die onder een microscoop nader worden bestudeerd. Op deze pagina vindt u informatie hoe een stereotactisch mammabiopt (mammabiopsie, mamma is Latijns voor borst) verloopt. 

​ Voorbereiding

 • Het is van belang om op de dag van het onderzoek een stevige, goedzittende bh te dragen. Op die manier krijgt de borst na het onderzoek genoeg stevigheid.
 • Smeer op de dag van het onderzoek geen crème, gel of lotion op de borst(en).
 • Het is goed om iemand mee te nemen naar het onderzoek voor vervoer naar en in het ziekenhuis. Hij/zij kan niet bij het onderzoek aanwezig zijn.
 • Als u antistolling gebruikt, overlegt u met uw behandelend arts of u deze medicatie kunt stoppen. Ook moet u één dag vóór het onderzoek uw stollingstijd laten controleren. Hiervoor krijgt u een formulier van uw behandelend arts.

Dag van onderzoek

Verloop van het onderzoek

U wordt uit de wachtkamer geroepen en naar de onderzoekskamer gebracht. Soms moeten voorafgaand aan het onderzoek nog aanvullende foto’s worden gemaakt. Als alle foto’s gemaakt zijn, komt u op de speciaal ontworpen onderzoekstafel te liggen.

U ligt op uw buik; de te onderzoeken borst ligt in een gat. De borst wordt nu zo geplaatst dat het afwijkende gebied goed in beeld wordt gebracht. Hiertoe wordt de borst op dezelfde manier geklemd als tijdens een gewone borstfoto, met minder compressie maar wel gedurende het gehele onderzoek.

Nu worden er meerdere röntgenfoto’s gemaakt. Vervolgens komt de radioloog (de medisch specialist van de röntgenafdeling) bepalen op welke plaats de biopsie moet plaatsvinden. Met behulp van een computer stelt hij nauwkeurig de plaats van de afwijking vast en bepaalt hij hoeveel stukjes weefsel moeten worden weggenomen.

Daarna wordt de huid gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. De radioloog maakt een klein sneetje in de borst en neemt met een biopsienaald de stukjes weefsel weg. Wanneer er genoeg stukjes weefsel zijn verzameld, wordt er op de plek van de afwijking een marker (een klein titanium korreltje) achtergelaten die aangeeft waar het weefsel weggenomen is. Hierdoor kan de biopsieplek altijd worden teruggevonden bij eventuele latere controles. Daarna is het onderzoek klaar. Het wondje wordt nu afgeplakt met een gaasje. Na afloop van het onderzoek wordt er op de mammografiekamer nog een controle-foto wordt gemaakt.

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

 • Als het onderzoek is afgelopen, moet u nog een half uur op onze afdeling blijven ter observatie. Als alles goed met u gaat, kunt u weer naar huis.
 • Trek na het onderzoek een stevige bh aan. Eventueel kunt u deze ook ’s nachts aanhouden.
 • Als de wond pijnklachten geeft, kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Gebruik geen aspirine, ibuprofen of gelijksoortige pijnstillers. Deze groep pijnstillers verdunt uw bloed en kan daardoor overmatige bloedingen veroorzaken.
 • De borst kan na de punctie blauwe plekken vertonen en wat opzwellen. Wanneer er in de loop van de dag of avond een grote zwelling ontstaat, moet u contact opnemen met de Spoedeisende hulp. U belt dan naar nummer 088-624 5000.
 • Als de wond bloedt, oefent u dan eerst tien tot vijftien minuten druk uit op de wond. Blijft de wond bloeden, neem dan contact op de Spoedeisende hulp.
 • Als u binnen vier uur na het onderzoek acute ademhalingsproblemen krijgt, moet u onmiddellijk contact opnemen met de Spoedeisende hulp.
 • Voelt de borst na twee tot drie dagen rood en warm aan op de plek waar de borst is aangeprikt en krijgt u koorts, neem dan contact op met de poli Chirurgie (indien overdag) of met de Spoedeisende hulp (in avond/nacht of weekend)

Eerste dagen na biopsie

De eerste paar dagen na de biopsie moet u uw borst ontzien. Dit betekent dat:

 • U de rest van de dag rust moet nemen. De volgende dag kunt u eventueel rustige activiteiten doen, als de klachten dit toelaten. 
 • U mag 's avonds kort douchen, de pleister gaat vanzelf in de loop van de dagen eraf. U mag de eerste 2 dagen niet in bad of zwemmen.
 • U kunt enkele dagen een zeurend gevoel in uw borst hebben. U kunt wel aan het werk na de biopsie, maar het is verstandig om overmatige inspanning te vermijden omdat de wond hierdoor kan gaan bloeden. Probeer de arm aan de aangedane zijde wat te ontzien en doe rustig aan met sporten. De borst kan na de punctie blauwe plekken vertonen en plaatselijk opzwellen.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van dit onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Tot slot

De radioloog en/of laborant vertelt tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. Ook aan hen kunt u vragen stellen, vooraf en na afloop. Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie in Isala, locatie Zwolle.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel

Radiologie
088 624 96 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 29 maart 2024 / 5608