Contact
  1. 5671-Opname kind vanwege 'Wet lung'

'Wet lung' betekent letterlijk 'natte long'. Het is een ademhalingsprobleem dat voornamelijk voorkomt bij voldragen baby's. Hier leggen we uit wat de behandeling inhoudt.

Wat is de oorzaak van 'Wet lung'?

Tijdens de geboorte wordt een gedeelte van het longvocht uit de longen geperst. Wanneer dit onvoldoende gebeurt, kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan. De kans hierop is het grootst bij een snelle bevalling of een geboorte via een keizersnede.

Verschijnselen

De verschijnselen van een 'wet lung' zijn:

  • ademhalingsproblemen;
  • neusvleugelen;
  • grauw bleke kleur;
  • kreunen;
  • snelle ademhaling;
  • intrekken van de borstkas.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het ondersteunen van de ademhaling. Dit gebeurt met behulp van Continue Positieve Airway Pressure (CPAP). Hierbij brengt de verpleegkundige twee lange neussprieten in bij uw kind. Hierdoorheen wordt extra lucht en zuurstof gegeven. CPAP zorgt ervoor dat er een bepaalde druk wordt opgebouwd in de longen zodat de longblaasjes goed kunnen openblijven.

Ter bewaking is uw kind aangesloten op een bewakingsmonitor en saturatiemeter. Deze meten de hartslag, ademhaling en zuurstofspanning in het bloed. Meestal knappen de kinderen binnen één tot twee dagen goed op. Ze houden geen restverschijnselen over aan de 'wet lung'.

Vervelende handelingen

Voordat we bij uw kind een infuus inbrengen of een andere vervelende of ingrijpende handeling uitvoeren, geven we hem of haar eerst sacharose. Dit is een suikeroplossing die dient om pijn en/of stress te verminderen. Het toedienen hiervan (via de mond) heeft geen bijwerkingen.

Voeding

Aan de CPAP krijgt uw kindje voeding door een voedingssonde. Omdat de kans op verslikken dan groot is. Als uw kind moeite heeft om de voeding te verteren, brengen wij eventueel een infuus in voor extra vocht.

Weer naar huis

Na een aantal dagen is uw kind weer zover opgeknapt dat hij/zij naar huis kan.

Controle

Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Kindergeneeskunde Medium/high care
088 624 14 35 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 december 2022 / 5671