Contact
 1. 5728-Adalimumab

Medicijn bij reuma

​Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Adalimumab is er een van. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

Medicijnen bij reumatische ziekten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.
Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig.

Toepassing adalimumab

Adalimumab behoort tot de groep antireumatica. Het is een van de zogenoemde biologicals, medicijnen die worden geproduceerd met biotechnologische methoden. Ze remmen vaak specifiek een eiwit of cellen in het ontstekingsproces. Meer informatie over biologicals vindt u onderaan deze pagina bij Biologicals bij reuma.

Adalimumab kan gebruikt worden voor de behandeling van chronische gewrichtsreuma (reumatoïde artritis), artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Het remt de werking van TNF-alfa, een eiwit dat betrokken is bij het reumatisch ontstekingsproces.

Behandeling met adalimumab

Gebruik

Adalimumab wordt als injectie (40 milligram) toegediend onder de huid. Dit gebeurt eenmaal per twee weken. In principe kunt u dit zelf thuis doen. U ontvangt hiervoor instructies. Als het zelf spuiten voor u niet mogelijk of bezwaarlijk is, kan een verpleegkundige dit ook bij u thuis doen.

Meestal begint de werking van adalimumab al nadat u een aantal injecties heeft gehad. In het algemeen wordt na drie maanden het maximale effect bereikt.

Mogelijke bijwerkingen

Adalimumab kan bijwerkingen veroorzaken. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig, sommige kunnen ernstig zijn en een behandeling vereisen.

 • lichte huidreactie;
  Rond de plaats van de injectie kan een lichte huidreactie optreden. Dit komt vaak voor in het begin van de behandeling. Dit probleem kunt u meestal oplossen door de plek te koelen of een zalf te gebruiken die u via de huisarts kunt aanvragen. Neemt de reactie toe? Neem dan contact op met de reumaconsulent, uw behandelend reumatoloog of huisarts.
 • allergische reacties;
  Overgevoeligheidsreacties kunnen mild tot matig zijn, en soms – in zeldzame gevallen – ernstiger. De symptomen (verschijnselen) van zulke ernstige reacties zijn meestal uitgebreide huidreacties, netelroos, vermoeidheid, piepend of moeilijk ademhalen en/of lage bloeddruk. Neem bij een allergische reactie direct contact op met uw huisarts of de polikliniek Reumatologie.
 • infecties;
  Door de behandeling met adalimumab bent u gevoeliger voor infecties. Bovendien kan een tuberculosebesmetting (longontsteking) die in het verleden heeft plaatsgevonden, terugkomen, meestal als deze niet goed behandeld is of ongemerkt is verlopen.

Let daarom goed op:

 •  wondjes aan de huid die ontstoken zijn (bijvoorbeeld roodheid rond de wond of pus);
 • een urineweginfectie (blaasontsteking, vaak en kleine beetjes plassen);
 • een verkoudheid waarbij u gekleurd slijm ophoest;
 • voorhoofdsholteontsteking;
 • ontstoken kiezen en tanden;
 • koorts als verschijnsel van infectie, ook van uw gewrichten.

Twijfelt of u een infectie heeft? Overleg dan met uw huisarts of reumaconsulent. In geval van een infectie moet het toedienen van de injecties worden gestaakt en eerst de infectie worden behandeld!

Arts waarschuwen

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij:

 • ontstekingen van het mondslijmvlies;
 • kortademigheid of veel hoesten;
 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • herhaaldelijke bloedneuzen/spontane blauwe plekken.

Voorzorgen

Zwangerschap en borstvoeding

Tot op heden zijn geen negatieve effecten van Adalimumab waargenomen tijdens zwangerschap. U kunt Adalimumab zonder problemen de eerste 20 weken van uw zwangerschap gebruiken. U kunt dit medicijn ook later in de zwangerschap gebruiken, maar dan moeten levende vaccins bij het kind het eerste halfjaar vermeden worden. Stel uw behandelend arts altijd op de hoogte van uw (eventuele) zwangerschap of zwangerschapswens.

Adalimumab komt in verwaarloosbare hoeveelheden in de moedermelk terecht. Er wordt verwacht dat Adalimumab niet door het kind wordt opgenomen. Tot op heden zijn geen negatieve effecten van Adalimumab waargenomen tijdens de borstvoeding. U kunt borstvoeding tijdens het gebruik van Adalimumab in overleg met uw arts overwegen. Stel uw behandelend arts echter wel altijd op de hoogte dat u borstvoeding geeft.

Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts of het Medicatie Adviespunt voor Zwangeren van Isala (MAZ), via telefoonnummer (038) 424 35 55.

Vaccinatie

Adalimumab vermindert uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Daarnaast zal de reumaconsulent met u overleggen over reizigersvaccinatie. Indien mogelijk zal eventuele reizigersvaccinatie plaatsvinden voor de start van de adalimumab. Uw reumatoloog overlegt met u over de pneumokokkenvaccinatie. De pneumokok is een bacterie die luchtweginfecties kan veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking.

Operaties

Licht uw reumaconsulent of uw behandelend reumatoloog in als u geopereerd moet worden. Hieronder vallen ook operatieve ingrepen aan uw gebit. Als een geplande operatie gaat plaatsvinden, overleg dan met uw behandelend reumatoloog over het al dan niet onderbreken van de behandeling. In principe kan de behandeling met adalimumab twee weken na de operatie worden hervat, als er geen tekenen van infectie of complicaties zijn opgetreden.

Problemen

Bij problemen met de levering of toediening van adalimumab kunt u contact opnemen met de reumaconsulent via het telefoonnummer van de polikliniek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland.

10 juli 2019 / 5728

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.