Contact
  1. 5732-Buikgriep bij kinderen

Dagbehandeling op de kinderafdeling

Als uw kind buikgriep heeft, heeft uw kind meestal last van misselijkheid, buikpijn, overgeven en/of diarree. In deze folder leest u over buikgriep bij kinderen en dagbehandeling op de afdeling Kindergeneeskunde.

Wat is buikgriep?

Soms gaat buikgriep samen met koorts. Braken (overgeven) is het met krachtige spiersamentrekkingen opgeven van maaginhoud. Men spreekt van diarree als je 3 keer of vaker per dag dunne en ongevormde ontlasting hebt. De oorzaak van buikgriep is meestal een infectie in maag en/of darmen door een virus. Soms wordt de infectie van maag en/of darmen veroorzaakt door een bacterie of een parasiet. Ook bij andere infecties, zoals een middenoorontsteking, kunnen braken en diarree voorkomen.

Is er onderzoek nodig?

Het belangrijkste onderzoek dat gedaan moet worden, is een inschatting maken van de mate van uitdroging. De dokter doet dit aan de hand van een aantal punten: hoeveel drinkt een kind nog, hoe vaak braakt het, hoe vaak en hoeveel diarree is er, hoeveel plast een kind nog en hoe alert was het kind thuis. Daarnaast let de dokter bij het lichamelijk onderzoek op het gewicht, hartslag, temperatuur, fontanel (opening op de schedel) bij jonge kinderen, vochtigheid van slijmvliezen van ogen en mond en alertheid van het kind. Aan de hand van de mate van uitdroging geeft de dokter verdere adviezen. Er hoeft bijna nooit onderzoek te worden gedaan naar de oorzaak van buikgriep, omdat het geen verschil maakt voor hoe met deze klachten moet worden omgegaan.

Wat kunt u thuis doen?

Dieet

Kinderen die niet uitgedroogd zijn, kunnen hun gewoontes wat betreft het eten aanhouden. Ook borstvoeding kan worden voortgezet. We adviseren om de borst­ en/of flesvoeding vaker aan te bieden (iedere 3 uur). Grote kinderen kunnen voedingsmiddelen met veel vet en/of suiker beter vermijden omdat deze moeilijker te verteren zijn. Er is geen reden om minder melkproducten te nemen of een zogenaamd 'stoppend' dieet te volgen.

Verdund appelsap

Voor vochtinname kunt u uw kind verdunde appelsap (kinderen vanaf 6 maanden) of Oral Rehydration Solution (ORS) geven. Verdunde appelsap is half appelsap met half water en werkt net zo goed als ORS, maar is lekkerder van smaak. In ORS zit suiker en zout. De samenstelling is precies zo gemaakt dat het vocht snel in het lichaam wordt opgenomen. Voeg bijvoorbeeld geen Roosvicee of Dixsap toe, want dan verliest ORS zijn werking. ORS is verkrijgbaar bij de apotheek en de samenstelling hangt af van de leeftijd van uw kind. Verdunde appelsap of ORS is geen behandeling tegen buikgriep, maar een middel om uitdroging te voorkomen of bestrijden.

Medicijnen

Als uw kind blijft overgeven, wordt vaak een antibraakmiddel voorgeschreven. Verdere medicijnen zijn niet nodig. Meestal gaat buikgriep vanzelf over. Antibiotica verkort de ziekteduur niet. Middelen om diarree te remmen (bijvoorbeeld Imodium) zijn niet effectief en kunnen het zieker worden van uw kind verbergen, waardoor een dokter te laat wordt ingeschakeld.

Hygiëne

Om verspreiding van buikgriep binnen het gezin en daarbuiten te voorkomen, is hygiëne heel belangrijk. Het allerbelangrijkste is: handen wassen vóór het klaarmaken van eten en drinken en na toiletgang of verschoning van luier. Ook na het hanteren van afval, vuile was, huisdieren en neussnuiten of niezen moeten u en uw gezinsleden de handen wassen. Hierbij brengt u de zeep aan op de natte handen en wast u vervolgens grondig, met speciale aandacht voor de ruimte tussen de vingers en de nagels. Daarna spoelt u de handen goed af en droogt u ze met een schone handdoek.

Wanneer moet uw kind naar een dokter?

U gaat met uw kind naar een dokter als:

  • er bloed zit in diarree of braaksel;
  • de buikpijn in aanvallen komt of zeer hevig is;
  • de koorts hoger is dan 39° Celsius of gedurende meer dan 3 dagen hoger dan 38,5° Celsius;
  • er sprake is van matige tot ernstige uitdroging (droge mond, geen tranen bij huilen of minder dan eenmaal per 6 uur plassen);
  • uw kind gedragsveranderingen vertoont, zoals sufheid of verminderd reactievermogen.

U bezoekt in eerste instantie uw huisarts. Deze kan uw kind verwijzen naar de kinderarts. Als uw kind opgenomen is geweest voor de buikgriep, kunt u bij verergering van klachten direct contact opnemen met de kinderarts via de polikliniek Kindergeneeskunde en buiten kantooruren via het algemene nummer van het ziekenhuis (088 624 50 00).

Wanneer wordt uw kind opgenomen?

  • Als uw kind niets meer wil drinken en gemiddeld tot ernstig uitgedroogd is, is er reden om uw kind op te nemen op de kinderafdeling. De kinderarts bekijkt in hoeverre uw kind uitgedroogd is.
  • Bij een ziekenhuisopname krijgt uw kind ORS via een maagsonde (een slangetje via de neus naar de maag) om het vochttekort in ongeveer 4 uur aan te vullen. Na deze 4 uur wordt uw kind nog 2 uur geobserveerd. Daarna gaat uw kind meestal weer mee naar huis.
  • Bij een gemiddelde buikgriep herstellen kinderen goed door ORS en kunnen ze thuis verder uitzieken. Het kan nog ruim een week duren voordat uw kind weer beter is.
  • Bij een ernstige buikgriep kan het nodig zijn uw kind nog wat langer in het ziekenhuis te houden.

Naar huis

  • Op de dag na ontslag van uw kind, heeft u een belafspraak met een verpleegkundige van de kinderafdeling waar uw kind was opgenomen. De verpleegkundige bespreekt dan met u hoe het met uw kind gaat. Afhankelijk daarvan wordt samen met u beoordeeld of verder contact (telefonisch of op de polikliniek) nodig is of niet.
  • Als er voorafgaand aan het telefonische contact thuis al problemen zijn (bijvoorbeeld opnieuw tekenen van uitdroging), neem dan  rechtstreeks contact op met de kinderarts via de polikliniek of het algemene nummer van het ziekenhuis (088 624 50 00).

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Kindergeneeskunde
088 624 32 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Laatst gewijzigd 25 februari 2025 / 5732