Contact
  1. 5732-Buikgriep bij kinderen

Dagbehandeling op de kinderafdeling

Wanneer uw kind buikgriep heeft, heeft hij of zij meestal last van misselijkheid, buikpijn, braken en/of diarree. Hier leest u informatie over buikgriep bij kinderen en dagbehandeling op de afdeling Kindergeneeskunde.

Wat is buikgriep?

Soms gaat buikgriep gepaard met koorts. Braken is het met krachtige spiersamentrekkingen opgeven van maaginhoud. Men spreekt van diarree als een kind twee keer zo vaak als normaal ontlasting heeft of drie of meer keer per dag waterdunne ontlasting.

De oorzaak van buikgriep is meestal een infectie in maag en/of darmen door een virus. Soms wordt de infectie van maag en/of darmen veroorzaakt door een bacterie of een parasiet. Ook bij andere infecties, zoals een middenoorontsteking, kunnen braken en diarree voorkomen.

Is er onderzoek nodig?

Het belangrijkste onderzoek dat gedaan moet worden, is een inschatting maken van de mate van uitdroging. De dokter doet dit aan de hand van een aantal punten: hoeveel drinkt een kind nog, hoe vaak braakt het, hoe vaak en hoeveel diarree is er, hoeveel plast een kind nog en hoe alert was het kind thuis. Daarnaast let de dokter bij het lichamelijk onderzoek op het gewicht, hartslag, temperatuur, fontanel (opening op de schedel) bij jonge kinderen, vochtigheid van slijmvliezen van ogen en mond, elasticiteit van de huid, en alertheid van het kind. Aan de hand van de mate van uitdroging geeft de dokter verdere adviezen. Er hoeft zelden onderzoek te worden gedaan naar de oorzaak van de buikgriep, omdat het geen verschil maakt voor hoe met deze klachten moet worden omgegaan.

Wat kunt u thuis doen?

Dieet

Kinderen die niet uitgedroogd zijn, kunnen hun gewoontes wat betreft het eten aanhouden. Ook borstvoeding kan worden voortgezet. We adviseren om de borst­ en/of flesvoeding vaker aan te bieden (iedere 3 uur). Grote kinderen kunnen voedingsmiddelen met veel vet en/of suiker beter vermijden omdat deze moeilijker te verteren zijn. Er is geen reden om minder melkproducten te nemen of een zogenaamd 'stoppend' dieet te volgen.

Voor vochtinname kunt u gebruik maken van Oral Rehydration Solution (ORS). Deze vloeistof bevat suiker en zouten. De samenstelling is precies zo gemaakt dat het vocht snel in het lichaam wordt opgenomen. Verander de samenstelling niet door er bijvoorbeeld Roosvicee of Dixsap aan toe te voegen, want dan verliest ORS zijn werking. ORS is geen behandeling tegen de buikgriep, maar een middel om uitdroging te voorkomen of bestrijden. ORS is verkrijgbaar bij de apotheek en de samenstelling is leeftijdsafhankelijk.

Medicatie

Medicijnen zijn niet nodig. Bijna alle gevallen van buikgriep gaan vanzelf over. Antibiotica verkorten de ziekteduur niet. Middelen tegen het braken (bijvoorbeeld Motilium) of om diarree te remmen (bijvoorbeeld Imodium) zijn niet effectief en kunnen het zieker worden van een kind verbergen waardoor te laat hulp wordt gezocht bij een dokter.

Hygiëne

Om verspreiding van de buikgriep binnen het gezin en daarbuiten te voorkomen, is hygiëne van groot belang. Het allerbelangrijkste is: handen wassen vóór het bereiden van eten en drinken, en na toiletgang of verschoning van luier. Ook na het hanteren van afval, vuile was, huisdieren en neussnuiten of niezen moeten u en uw gezinsleden de handen wassen. Hierbij brengt u de zeep aan op de natte handen en wast u vervolgens grondig, met speciale aandacht voor de ruimte tussen de vingers en de nagels. Daarna spoelt u de handen goed af en droogt u ze met een schone handdoek.

Wanneer moet uw kind naar een dokter?

U gaat met uw kind naar een dokter:

  • als er bloed zit in diarree of braaksel;
  • als de buikpijn in aanvallen komt of zeer hevig is;
  • als de koorts hoger is dan 39° Celsius of gedurende meer dan 3 dagen hoger dan 38,5° Celsius;
  • als er sprake is van matige tot ernstige uitdroging (droge mond, geen tranen bij huilen of minder dan eenmaal per 6 uur plassen);
  • als uw kind gedragsveranderingen vertoont, zoals sufheid of verminderd reactievermogen.

U bezoekt in eerste instantie uw huisarts. Deze kan uw kind verwijzen naar de kinderarts. Als uw kind opgenomen is geweest voor de buikgriep, kunt u bij verergering van klachten direct contact opnemen met de kinderarts via de polikliniek Kindergeneeskunde en buiten kantooruren via het algemene nummer van het ziekenhuis.

Wanneer wordt uw kind opgenomen in het ziekenhuis?

Wanneer uw kind niets meer wil drinken en licht tot matig of ernstig uitgedroogd is, is er reden om uw kind op te nemen op de kinderafdeling. De mate van uitdroging zal eerst door de kinderarts worden bekeken.

Bij een ziekenhuisopname zal uw kind ORS via een maagsonde (een slangetje via de neus naar de maag) krijgen toegediend om het ontstane vochttekort in ongeveer 4 uur aan te vullen. Na deze 4 uur wordt uw kind nog 2 uur nauwlettend in de gaten gehouden. Daarna gaat uw kind in principe weer mee naar huis.

Bij een gemiddelde buikgriep herstellen kinderen goed door de ORS en kunnen ze thuis verder uitzieken. Het kan nog ruim een week duren voordat uw kind weer beter is. Bij een ernstige buikgriep kan het nodig zijn het kind nog wat langer in het ziekenhuis te houden. Ouders beslissen samen met de arts van de kinderafdeling of een kind mee naar huis kan. Na 21.00 uur 's avonds gaat een kind niet meer naar huis; het ontslag zal dan de volgende ochtend zijn.

Weer thuis

De dag na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een telefonische afspraak met de arts van de kinderafdeling waar uw kind was opgenomen. Deze arts bespreekt dan met u hoe het met uw kind gaat. Afhankelijk daarvan wordt samen met u beoordeeld of verder contact (telefonisch of op de polikliniek) nodig is of niet.

Als er vóór het telefonische contact thuis al problemen zijn (bijvoorbeeld opnieuw tekenen van uitdroging), kunt u rechtstreeks contact opnemen met de kinderarts via de polikliniek of het algemene nummer van het ziekenhuis.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Kindergeneeskunde
088 624 50 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Kindergeneeskunde
088 624 32 46 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 9 maart 2022 / 5732