Contact
  1. 5785-Echo hart op ligfiets

​Een echo van het hart geeft informatie over de verschillende delen (bijvoorbeeld hartkleppen en hartkamers) en de functie van het hart. Tijdens een ligfietsecho onderzoekt de arts de werking van het hart tijdens inspanning. Hier vindt u alle informatie over het onderzoek.

Hoe wordt de echo gemaakt?

Met behulp van een ligfiets. Dit is een onderzoeksbank met daarop een fietstrapinstallatie, waarvan de weerstand (belasting) kan worden veranderd.

Voorbereiding

U hoeft zich niet voor te bereiden. Als u het prettig vindt, kunt u tijdens het onderzoek een korte broek of sportieve kleding dragen. Voorafgaand aan het onderzoek worden uw lengte en gewicht gevraagd.

Bijzonderheden

Familie en kennissen kunnen bij dit onderzoek niet aanwezig zijn.

Onderzoek

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Voor het onderzoek

Vooraf krijgt u een infuusnaaldje in de arm. Via dit naaldje kunnen in uiterste noodzaak medicijnen worden toegediend. Een medewerker van de hartfunctieafdeling (laborant) plakt een aantal elektroden (rubberen dopjes) op uw borst. Ook krijgt u een bloeddrukband om uw arm.

Tijdens het onderzoek

Als alles aangesloten is, begint u te fietsen. Na enkele minuten voert de laborant de belasting op, zodat u zich meer zult gaan inspannen. Dit blijft zich herhalen. De laborant controleert tijdens het hele onderzoek uw hartactiviteit en bloeddruk. Een andere laborant maakt elke minuut echo-opnames. Om de kwaliteit van deze opnames te vergroten, kan de onderzoeksbank op een veilige manier iets worden gekanteld.

Beëindigen van het onderzoek

Tijdens het onderzoek is ook een arts aanwezig. Wanneer de arts voldoende informatie heeft of wanneer de belasting van de ligfiets te zwaar wordt, wordt het onderzoek gestaakt. In de herstelfase worden nog enkele echo-opnamen gemaakt totdat uw hart weer rustig is.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek op het spreekuur van de cardioloog.

Contact

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.
Heeft u nog vragen of wilt u informatie over het onderzoek? Ook dan kunt u bellen met de polikliniek.

Zwolle

Polikliniek Cardiologie
088 624 45 05 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 31 januari 2024 / 5785