Contact
Kopbeeld

Hartcentrum

  1. Hartcentrum

Ons hart is de motor van ons lichaam. Zonder kunnen we niet. Bij klachten aan uw hart wilt u dan ook zeker weten dat u in de allerbeste handen bent. Bij Isala Hartcentrum heeft u deze zekerheid.

Jaarlijks helpen wij duizenden patiënten die wij de hoogste kwaliteit van zorg, veiligheid en de nieuwste technologie bieden. Gegeven door betrokken en gepassioneerde specialisten. Lees meer over het Isala Hartcentrum.

contact
Neem contact op met het Hartcentrum

Voor een afspraak of behandeling in Isala Hartcentrum is een verwijzing van uw huisarts, verpleegarts of medisch specialist nodig.

Contact en locaties

Blog Willemien Reinds

Willemien Reinds is verpleegkundige op de verpleegafdeling Thoraxchirurgie. In haar blog schrijft ze over haar dagelijkse ervaringen op deze afdeling en over de (ziekenhuis)zorg in het algemeen. In deze blog gaat Willemien in op dilemma’s die ze in haar werk soms tegenkomt. ’Je kunt je dan afvragen: doe ik wel het juiste? Een moreel beraad kan je helpen bij een knagend stemmetje in je achterhoofd.‘

Lees meer
Willemien Reinds - verpleegkundige Thoraxchirurgie Isala Hartcentrum

Hartzorg dichtbij huis

Huisartsen, specialisten uit ziekenhuizen in de regio, van daarbuiten en zelfs uit het buitenland verwijzen patiënten naar Isala Hartcentrum. Dat is niet voor niets. Isala is een topklinisch ziekenhuis. Dit betekent dat wij bij de patiënt verschillende type operaties en behandelingen mogen uitvoeren waartoe veel andere ziekenhuizen de kennis en technieken niet hebben. Maar Isala Hartcentrum heeft ook de minder ingewikkelde hartzorg in huis voor iedereen die woont in de regio rondom Meppel en Zwolle. 

Lees meer
Ingreep hartkatheterisatiekamer Zwolle
Myocardscan

In overleg met uw cardioloog krijgt u een myocardscan. Hierbij wordt bekeken of er een (dreigend) zuurstoftekort in het hart is. Door middel van een SPECT-camera worden er beelden gemaakt van de doorbloeding van de hartspier (myocard). Ook helpt de scan bij het vaststellen of u vernauwde kransslagaders heeft.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het onderzoek en wat kunt u verwachten tijdens uw verblijf in het ziekenhuis? Met deze fotoreportage krijgt u een beeld van de voorbereidingen, de ingreep, onze afdeling en de dagelijkse handelingen.

Scan
Voorbereiding

De doktersassistent(e) benadert u één à twee werkdagen voor het geplande onderzoek telefonisch. Zij/hij stelt u nog enkele vragen. Ook is er dan gelegenheid zelf vragen te stellen.

Telefonisch contact
Aanmelden

 

U meldt zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de Centrale hal. Op het scherm en uw ticket verschijnt hoe laat wij u op de afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde (V4.5).

 

Aanmeldzuil
Balie

 

Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaatsnemen. Het is verstandig een bekende mee te nemen, omdat u na het onderzoek niet zelf mag autorijden.

 

Aanmelden
Wachtruimte

De doktersassistent(e) haalt u op uit de wachtruimte.

Welkom door verpleegkundige
Verloop onderzoek

De doktersassistent(e) informeert u over het verloop van het onderzoek. Uw bloeddruk wordt gemeten en u overhandigt een actueel medicatieoverzicht van uw apotheek en de ingevulde vragenformulieren.

Gesprek met verpleegkundige
Laborant

De doktersassistent(e) brengt u naar de wachtruimte voor het onderzoek. Het is niet mogelijk iemand mee te nemen naar de wachtruimte. U wordt opgehaald door de laborant.

Wachtruimte
Inspanningsonderzoek

U krijgt een inspanningsonderzoek. U wordt aangesloten op ECG-apparatuur. De laborant spuit een medicijn (voor nabootsen inspanning) en radioactieve vloeistof in via een infuus. Gedurende 6 minuten knijpt u in balletjes, voor verminderen van bijwerkingen.

Onderzoek
45-60 minuten wachten

Het infuus blijft altijd zitten. U wacht nu 45 tot 60 minuten. U krijgt een halve reep chocolade of een boterham met kaas (minder last van lever/ galblaas bij het maken van de foto's).

Chocolade eten
Foto's

Na de wachttijd worden foto's gemaakt. De SPECT-CT camera vangt de straling van de toegediende radioactieve stof op. Zo ontstaat een beeld van uw hart en bloedvoorziening van het hart.

Scan
Beoordelen foto's

De opnames duren ongeveer 15 minuten. Na het onderzoek neemt u weer plaats in de wachtruimte. De nucleaire geneeskundige en cardioloog beoordelen de foto’s en bekijken of eventuele vervolgonderzoeken nodig zijn.

Beelden bekijken
CT onderzoek

Er kan ook een CT onderzoek van de kransslagaders nodig zijn om te beoordelen of er vernauwingen zitten in de kransslagaders. Hiervoor wordt de hartslag gemeten omdat deze tijdens het onderzoek rustig moet zijn. Bij de foto's wordt dan ook een contrastvloeistof ingespoten.

Hartslag voelen
Weer naar huis

Als het onderzoek klaar is, kan uw partner of een familielid u ophalen. Daarna mag u naar huis. Een nucleair geneeskundige en een cardioloog beoordelen alle foto’s die van uw hart zijn gemaakt. De uitslag krijgt u van uw behandelend specialist.

 

In de lift
Scan
Telefonisch contact
Aanmeldzuil
Aanmelden
Welkom door verpleegkundige
Gesprek met verpleegkundige
Wachtruimte
Onderzoek
Chocolade eten
Scan
Beelden bekijken
Hartslag voelen
In de lift

Meer informatie

Folders
'Accepteren dat ik niet meer alles kan'

Een herseninfarct, hartfalen, vervolgens een hartstilstand en daarna een ICD. Bert Sigtermans kreeg het wel voor zijn kiezen in een zeer korte tijd. Inmiddels gaat het goed met hem. ‘Ik moet gewoon accepteren dat ik niet alles meer kan.’ Samen met zijn vrouw Fenny trok Sigtermans in de vakanties vroeger graag de bergen in. ‘Dat gaat niet meer.

Lees meer
De heer en mevrouw Sigtermans
‘Ik voelde mij nog veiliger’

Als sinds 1975 is Jan Zwanepol patiënt bij Isala Hartcentrum. ‘Ik heb heel wat verschillende artsen zien komen en gaan. Behoefte aan een ander ziekenhuis heb ik nooit gehad. De zorg is hier goed en de artsen zijn eerlijk en realistisch. Daar houd ik van.’

Lees meer
Patiënt de heer Zwanepol
‘Ik had alle vertrouwen in mijn operatie’

Op een ochtend in januari stapte Geert Stummel (72) in de auto. Maar door een auto-ongeluk heeft hij de bestemming nooit bereikt. Na onderzoeken in Isala Diaconessenhuis bleek dat hij tijdens het autorijden een herseninfarct heeft gehad. Ze zagen ook dat Geert al veel eerder een stil hartinfarct doormaakte, maar daar heeft hij nooit iets van gemerkt. Een littekenstolsel veroorzaakte het hartinfarct. Geert: ‘Ik ben zo opgelucht dat er niemand door mijn ongeluk gewond raakte.’

Lees meer
Patiënt Geert Stummel

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.