Hartoperatie (PID): H1 Inhoudsopgave en inleidingHartoperatie (PID): H1 Inhoudsopgave en inleiding
- Isala
- Patiëntenfolders
- 7047-Hartoperatie (PID): H1 Inhoudsopgave en inleiding
Patiënten Informatie Dossier
Inhoudsopgave
- Inleiding
- Contact
- Aanvullende informatie
- Preoperatief onderzoek
- Vooraf regelen
- Operatie
- Programma opnamedag
- Intensive care (IC)
- Voorbereiding op ontslag
- Normale verschijnselen na de operatie
- Leefregels
Inleiding
U bent bij uw cardioloog geweest in verband met hartklachten. Met uw cardioloog heeft u de mogelijkheden besproken om uw klachten te verhelpen. De gegevens van al uw onderzoeken zijn besproken in het Hartteam van Isala. Naar aanleiding van deze gegevens zijn de artsen van dit team van mening dat u in aanmerking komt voor een hartoperatie. Daarvoor bent u op de wachtlijst geplaatst van Isala. Ook kan het zijn dat u al bent opgenomen op de afdeling Cardiologie van Isala. Of u bent opgenomen in een verwijzend ziekenhuis in de regio waar u in afwachting bent van een hartoperatie in Isala.
Een hartoperatie
Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de opname, de operatie en de periode daarna leest u dit Patiënten Informatie Dossier. Hierin is informatie opgenomen die voor u van belang kan zijn. Met deze infomatie kunt u meedenken over wat er gebeurt tijdens deze voor u zo belangrijke periode. Leest u het dossier al vóór uw opname door.
Omdat iedere patiënt anders is, komt het voor dat er van hetgeen u gelezen heeft wordt afgeweken. Uw arts zal uw persoonlijke situatie met u en zo mogelijk met uw direct betrokkenen bespreken.
Aandachtspuntenlijst
Gedurende uw behandeling krijgt u veel informatie. U heeft gesprekken met verschillende zorgverleners. Om u hierop voor te bereiden, vindt u aan het eind van ieder hoofdstuk een lijst met aandachtspunten. Dit is een overzicht van de onderwerpen die tijdens de verschillende gesprekken aan de orde zullen komen. Na afloop van de gesprekken kunt u de aandachtspuntenlijsten gebruiken om na te gaan welke informatie u heeft gekregen. Wij raden u aan om iemand (maximaal twee personen) te vragen aan te sluiten bij de verschillende gesprekken op de preoperatieve polikliniek en op de opnamedag. Twee horen nu eenmaal meer dan één.
Vragen
Is er iets niet duidelijk, vraagt u dan vooral om opheldering aan de betreffende zorgverlener. Wanneer er zaken gebeuren die niet voldoen aan uw verwachtingen en die naar uw idee anders of beter kunnen, meldt u dit dan bij ons. Uw suggesties en opmerkingen bieden ons de mogelijkheid om de zorg nog beter af te stemmen op de wensen en behoeften van onze patiënten.
Contact
In Isala werken acht hartchirurgen.
De dag vóór de operatie hoort u wie van hen u opereert.
Hartchirurgen
- R. Boon
- Dr. G.J. Brandon Bravo Bruinsma
- R.R.P. Laurens
- Dr. A.L.P. Markou
- Mw. G.M.M. Shahin
- Dr. S. Singh
- Drs. R.P.H. Storm van Leeuwen.
De anesthesie bij openhartoperaties wordt gedaan door cardio-anesthesiologen.
Cardio-anesthesiologen
- Dr. E.P. Eijking
- Dr. J.J. Ennema
- M. Kuijpers
- C.J. Kwik
- Dr. A.P. Nierich
- Dr. C.L.G. Rutten
- F.T.F. Snellen
- Dr. J.P.C. Sonneveld
- A.J. Spanjersberg
- Dr. J.K. Zuur
Verpleegafdeling V4.5
- Mw. S. den Dikken-Bout (physician assistant = PA)
- Mw. K.W. van der Klauw (physician assistant = PA)
- Hr. S.G. van Straten (physician assistant in opleiding)
- Mw. W.L. Vink (physician assistant = PA)
- Mw. N. Wesseling-van Zijst (physician assistant in opleiding).
In dit PID spreken we verder over zaalarts.
Telefoonnummers
- Isala
(038) 424 50 00 - Secretariaat Thoraxchirurgie
(038) 424 28 66
(038) 424 28 65 - Familiebegeleiding IC
(038) 424 42 84 - Verpleegafdeling Thoraxchirurgie V4.5
(038) 424 14 55 - Steunpunt Zorg/transferverpleegkundige
(038) 424 56 00
Uw postadres in Isala
Isala
t.a.v. mevr. / dhr. …..
Verpleegafdeling V4.5 , kamer …..
Postbus 10400
8000 GK Zwolle
Bezoekadres
Dr. Van Heesweg 2
8025 AB Zwolle
Bezoektijden
Verpleegafdeling V4.5
- Dagelijks: 15.30 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur.
- Op zaterdag, zondag en feestdagen extra bezoekuur van 10.30 tot 12.00 uur.
De bezoektijden zijn ruim zodat uw familie en andere bezoekers kunnen komen op het moment dat hen het beste schikt. Wij verzoeken u vriendelijk uw bezoek te beperken tot twee personen tegelijkertijd bij het bed (dus afwisselen).
Wij willen u erop wijzen dat ook tijdens de bezoektijden de zorg en behandeling gewoon door gaan. Het kan gebeuren dat de patiënt die u bezoekt even weg is/moet voor een onderzoek. Het is ook mogelijk dat medewerkers zorg verlenen aan de patiënt die u bezoekt of aan een andere patiënt op de kamer. Zij kunnen u dan vragen de kamer voor korte tijd te verlaten. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Patiënten van de afdeling Thoraxchirurgie mogen de afdeling alleen verlaten voor onderzoek, onder begeleiding van een verpleegkundige.
Intensive care (IC)
In overleg met Familiebegeleiding IC:
- 11.00 tot 11.30 uur
- 14.00 tot 20.00 uur (maximaal 30 minuten).
Wij verzoeken u vriendelijk uw bezoek te beperken tot twee personen tegelijkertijd bij het bed. Bezoek op andere tijden en bezoek van kinderen jonger dan 12 jaar gaat alleen in overleg met Familiebegeleiding IC en/of de IC-verpleegkundige.
Hartbewaking
- Dagelijks in overleg tussen 10.00 tot 20.00 uur.
Aanvullende informatie
Er zijn in Nederland verschillende organisaties die u kunnen informeren over hartziekten en een hartoperatie. Zij geven bijvoorbeeld brochures uit over uiteenlopende onderwerpen rondom hart- en vaatziekten. Ook kunnen zij u informeren als u graag in contact wilt komen met lotgenoten. Als u over deze zaken informatie wilt, kunt u zich wenden tot de onderstaande organisaties.
Verantwoording
Deze tekst is samengesteld door medewerkers van Thoraxchirurgie en de stafdienst Marketing en Communicatie. Het is tot stand gekomen met behulp van de in het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontwikkelde methodiek Patiënten Informatie Dossier.
Wat is de gang van zaken rondom een hartoperatie? Om dit kort en krachtig uit te leggen, hebben we een fotoreportage gemaakt. Zo krijgt u letterlijk een beeld van de voorbereidingen, onze afdeling en de dagelijkse handelingen. Het kan zijn dat de Da Vinci-robot wordt ingezet. De hartchirurg informeert u over het al dan niet toepassen van deze methode. Daarom ziet u in het fotoboek een aantal foto’s van de robot.
Met het fotoboek kunt u uzelf, familie of bekenden voorbereiden op de hartoperatie.

U komt aan met de ambulance vanuit een ander ziekenhuis of u komt zelf via de hoofdingang binnen.







Een fysiotherapeut geeft u voorlichting over het hoestkussen en de uniflow.

Op de avond voor de operatie doucht u zich en krijgt u een slaapmiddel. Voldoende drinken is goed. Daarom krijgt u, naast wat u normaal drinkt, twee glazen Roosvicee voor extra energie en vitaminen.

Laat uw tas zoveel mogelijk ingepakt. Uw toiletspullen en eventuele bril, gehoorapparaat en gebitsprothese gaan mee naar de IC. TIjdens de operatie en uw verblijf op de IC bewaren wij uw tas in een afgesloten kast op de afdeling.

Op de dag van de operatie, als u aan de beurt bent, brengen wij u in uw bed naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer.

Sommige hartoperaties worden uitgevoerd met de Da Vinci-robot (kleine sneden) om hetzelfde resultaat te bereiken als via traditionele openhartoperaties (grote borstwond). Het herstel is sneller. De opname in het ziekenhuis duurt veelal korter.

Terwijl de chirurg de knoppen van het paneel bedient, reageert het systeem direct op de handelingen. De robot zet de bewegingen van de hand, pols en vingers van de arts om in precieze bewegingen van de instrumenten.

Een speciaal getraind chirurgisch team voert de operatie uit: een chirurg bedient de robot, de andere chirurg maakt incisies en brengt robotinstrumenten in. De operatieassistent geeft onder ander per operatiestap het juiste instrument aan de chirurg.

Tijdens uw operatie informeert een medewerker van Familiebegeleiding IC uw contactpersoon over het verloop van uw operatie.

Na de operatie gaat u naar de Intensive care. De verpleegkundige van Familiebegeleiding IC begeleidt uw familie voor een eerste bezoek aan u.

De verpleegkundige vraagt u meerdere keren per dag om de pijn een cijfer te geven tussen 0 en 10. Mede afhankelijk daarvan geeft zij u pijnbestrijding.

U leert uw borstbeen te ontzien, door u ondere andere in bed een een touw op te trekken. Als er een bloedvat uit uw been is gehaald, draagt u een elastische kous voor uw beenwond.

Het is belangrijk dat u goed eet. De serviceassistent komt 's middags langs om uw eetwensen op te nemen. U krijgt 's avonds tussen 17.00 en 18.00 uur een warme maaltijd.

Dagelijks wordt u bezocht door de zaalarts. Uw verpleegkundige is hier altijd bij aanwezig.

Op de tweede dag na de operatie krijgt u een aantal onderzoeken, zoals een hartfilmpje en bloedonderzoek. Ook wordt er een longfoto van uw borstkas gemaakt.

Als de uitslagen van de controles goed zijn, wordt u nog een aantal dagen verpleegd in Isala of uw eigen ziekenhuis. Tijdens het ontslaggesprek adviseert de verpleegkundige u over uw herstelperiode en de leefregels voor de eerste 6 weken na de operatie.

Op de dag van ontslag krijgt u een aantal papieren mee, zoals een brief voor uw huisarts.

Hartrevalidatie kan een bijdrage leveren aan het leren omgaan met klachten die horen bij de herstelperiode na uw operatie. Een verpleegkundige van hartrevalidatie van Isala neemt hierover contact met u op of u kunt contact opnemen met uw eigen ziekenhuis.

























