Contact
  1. 7050-Hartoperatie (PID): H4 Na de operatie

Patiënten Informatie Dossier

​Intensive care (IC)

Wakker worden

Na de operatie draagt de cardio-anesthesioloog u over aan de intensivist op de IC. U slaapt dan nog. Op de IC wordt u goed in de gaten gehouden en behandeld door een team van IC-verpleegkundigen en intensivisten. Zij kunnen uw familie informeren over uw situatie en uitleg geven over de apparatuur. De intensivist blijft u behandelen totdat u de IC verlaat.
Meestal wordt u een aantal uren na de operatie wakker. Soms zullen we u langer laten slapen. Dit doen we bijvoorbeeld als het om een grote operatie gaat of als er toch problemen zijn zoals meer bloedverlies dan normaal.

Als u wakker wordt, kunt u in het begin niet praten omdat er een buisje in uw keel zit voor de beademing. Dit buisje heeft u gekregen, omdat u door de slaapmedicijnen na de operatie nog niet goed zelf kunt ademen. Wij ‘praten’ dan met u via gebaren, schrijven en een letterbord.
Als de intensivist en verpleegkundige vinden dat u zelf weer goed kunt ademen, haalt de verpleegkundige het buisje uit uw keel. U kunt dan weer gewoon praten, maar nog wat hees zijn. Misschien heeft u last van uw keel. Er is een verpleegkundige in uw buurt die u helpt en uitleg geeft over wat gebeurt.

Zorg op de IC

  • Rondom uw bed staat apparatuur om zo goed mogelijke zorg te geven en controles te doen. Zo bent u bijvoorbeeld aangesloten op een monitor. Dit apparaat legt onder meer uw hartslag, bloeddruk en temperatuur vast. U heeft ook slangetjes voor het afvoeren van wondvocht en urine.
  • Tijdens uw opname op de IC voeren verpleegkundigen en artsen dag en nacht controles bij u uit. Ook verzorgen zij uw wond. Omdat de wonden nog pijn kunnen doen, krijgt u pijnstillers. Als u last heeft van pijn bij het ademen of bewegen, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij probeert ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk pijn heeft. Lees meer in de folder over ‘Pijnbestrijding na hartoperatie’.
  • Na een hartoperatie zijn maar weinig mensen misselijk. Als u zich toch misselijk voelt, meld dit dan bij de verpleegkundige. U krijgt dan medicijnen tegen de misselijkheid.
  • Er wordt regelmatig bloed afgenomen en een röntgenfoto van uw borst gemaakt.
  • Per dienst is er één verpleegkundige die u verzorgt. Zij is bijna altijd op de verpleegkamer.
  • Uw contactpersoon kan telefonisch vragen aan een medewerker van de IC hoe het met u gaat. Wij vragen uw contactpersoon liever niet te bellen tussen 7.30 en 9.30 uur.
  • De ochtend na de operatie komt de fysiotherapeut bij u aan bed. De fysiotherapeut helpt u met ademhalingsoefeningen en met het gebruik van de uniflow en het hoestkussen. Door het hoestkussen te gebruiken, kunt u krachtiger hoesten. Het hoesten doet dan minder pijn. Daarnaast beschermt het gebruik van een hoestkussen uw borstbeen.
  • Als de intensivist het goed vindt, gaat u terug naar verpleegafdeling V4.5.

Bezoek op de IC

De verpleegkundige van Familiebegeleiding IC regelt het bezoek op de IC en begeleidt het eerste bezoek. Zij bespreekt met uw contactpersoon wanneer uw direct betrokkenen na de operatie voor de eerste keer op bezoek kunnen komen. Op de dag van de operatie is er één keer een kort bezoek mogelijk vanaf 16.00 uur. Uw direct betrokkenen moet zich voor elk bezoek melden bij Familiebegeleiding IC op afdeling V3.5.

Een bezoek aan u op de IC kan grote indruk maken op uw direct betrokkenen. Dat komt vaak doordat u veel zorg krijgt, er veel gebeurt op de afdeling en er veel apparatuur staat. Ook kan het zijn dat u er bleek of geel uitziet. Op de IC geeft een verpleegkundige uitleg over uw situatie op dat moment en vertelt zij waar alle apparatuur voor is.

Let op
Een belangrijke regel voor bezoekers op de IC is:
Door de kans op ontstekingen mag uw bezoek geen bloemen en planten meenemen naar de IC. Een kaart of foto mag wel. 

Op de verpleegafdeling

  • Als u terug mag naar de verpleegafdeling wordt u opgehaald door de verpleegkundigen van de verpleegafdeling. U wordt aangesloten op een monitor via een draagbaar kastje. Dit draagbare kastje bewaakt uw hartritme.
  • Vaak is er tijdens de operatie een pacemakerdraad in het hart gebracht. Dit draadje komt via uw buik naar buiten. Als het nodig is, kan daar een uitwendige pacemaker op worden aangesloten om uw hartritme (tijdelijk) te ondersteunen.
  • U kunt nog wat slaperig zijn van de narcose. Het is de bedoeling dat u ’s middags al even op de stoel gaat zitten om sneller beter te worden.
  • Wanneer er een ader uit uw been gebruikt is voor een omleiding, krijgt u een elastische kous. Deze is alleen voor overdag. Het is de bedoeling dat u deze de eerste zes weken na de operatie draagt.
  • De verpleegkundige vraagt u meerdere keren per dag of u pijn heeft. U moet dan een cijfer geven tussen nul en tien. Als het nodig is, krijgt u extra medicijnen tegen de pijn.
  • De verpleegkundige begeleidt u de komende dagen. De eerste dagen na de operatie voelen de meeste patiënten zich moe, zijn emotioneel en hebben een grieperig gevoel. De wonden kunnen pijn doen, misschien heeft u geen zin om te eten en voelt u spierpijn in uw nek of schouders. Als u zich zo voelt, hoeft u zich hierover niet ongerust te maken. Dit is een reactie op de operatie. Het is wel belangrijk dat u klachten, zoals pijn, doorgeeft aan de verpleegkundige.
  • Voor en na de operatie is tandenpoetsen belangrijk om infecties te voorkomen.

Visite physician assistant

Elke dag tussen 8.00 en 11.00 uur loopt de physician assistant visite. Soms zijn er een hartchirurg en een cardioloog bij. Zij kijken hoe het met u gaat en vertellen u of er nog onderzoeken of andere medicijnen nodig zijn.
Als u vragen heeft over de operatie of over het beter worden, kunt u deze altijd aan de zaalarts stellen. De physician assistant vertelt u ook meer over de operatie. Bijvoorbeeld hoeveel omleidingen zijn geplaatst of welke soort hartklep u heeft gekregen. Mogelijke problemen bespreekt de physician assistant ook met u.

Eten en drinken

  • Het is belangrijk dat u na de operatie goed en eiwitrijk eet en drinkt. De geadviseerde hoeveelheid eiwitten die u per dag nodig heeft na deze grote operatie is 1,5 keer uw lichaamsgewicht aan grammen. Dus bij een gewicht van 80 kilogram heeft u 120 gram eiwit nodig. Dit kan lukken door zuivelproducten, vlees, vis en ei te kiezen.
  • Uw bezoek kan beter noten of pinda's meenemen dan zoetigheid.
  • Meer informatie over voeding kunt u vinden in de folder ‘Energie- en eiwitverrijkt dieet’.

Fysiotherapie

Vanaf de eerste dag na de operatie krijgt u begeleiding van een fysiotherapeut. De eerste dagen werkt u samen aan het verbeteren van de ademhaling, uw lichaamshouding en beweging. U maakt een begin met het uit bed komen en stukjes lopen.
Na deze fase gaat de fysiotherapie vooral over activiteiten die nodig zijn om thuis goed voor uzelf te kunnen zorgen, zoals traplopen.

Voorbereiden op ontslag

Naar afdeling V2.5

Als u onder behandeling bent bij een cardioloog in Isala, wordt u overgeplaatst naar V2.5: de Verpleegafdeling- en beweegafdeling (VBA). Op deze afdeling bereidt u zich voor op uw ontslag. Meer informatie over de VBA leest u in de folder 'De Verpleeg- en beweegafdeling'. U kunt uw verpleegkundige ook vragen om de papieren versie.

Overplaatsing naar eigen ziekenhuis

Als u onder behandeling bent van een cardioloog in een ander ziekenhuis, kunt u vanaf de derde dag na uw operatie worden overgeplaatst naar uw eigen ziekenhuis. Dit hangt af van hoe het met u gaat (of u lichamelijk fit genoeg bent). En of er plaats is in uw eigen ziekenhuis. De physician assistant bespreekt dit met u. U wordt met de ambulance naar uw eigen ziekenhuis gebracht.
De physician assistant, apotheker en verpleegkundige maken een schriftelijke overdracht voor de medewerkers in uw eigen ziekenhuis. Hierin staat welke operatie u heeft gehad, hoe het tot nu toe met u gaat en welke medicijnen u gebruikt. In uw eigen ziekenhuis wordt de zorg verder overgenomen.

Let op
Lees voordat u naar huis gaat hoofdstuk 5 ‘Herstel thuis’ van dit PID door. Als u daar vragen over heeft, kunt u ze nog bespreken met de verpleegkundige van Isala.

Als u naar huis gaat

Physician assistant

De physician assistant bespreekt met u wanneer u met ontslag mag. Er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd en uw longen, de borstwond en als dat nodig is de arm- of beenwond worden gecontroleerd. De physician assistant bespreekt met u ook de verwachtingen over thuis verder beter worden.

Verpleegkundige

Een dag voor uw ontslag heeft u ‘s middags of ‘s avonds tijdens het bezoekuur een afsluitend gesprek met de verpleegkundige en uw direct betrokkenen. Overlegt u op tijd met uw partner of familielid wie hierbij aanwezig is.
Dit gesprek gaat over de opname in ons ziekenhuis en over de tijd die nog komen gaat om verder te genezen. Zij bespreekt met u de onderwerpen uit hoofdstuk 5 ‘Herstel thuis’ van dit PID. Leest u dit daarom vooraf door, zodat u uw vragen kunt stellen.

Hartrevalidatie

Na de hartoperatie is het belangrijk dat u meedoet aan hartrevalidatie. Isala Harthuis biedt hartrevalidatie aan. Dit programma helpt u na de operatie. Er wordt een screeningsafspraak voor u ingepland. Als dit vier weken na uw ontslag uit het ziekenhuis nog niet is gebeurd, dan kunt u zelf contact opnemen via telefoonnummer 088 624 26 90.
Als u door de cardioloog van een ander ziekenhuis bent doorgestuurd naar Isala, kunt u als u dat wilt de hartrevalidatie volgen in uw eigen ziekenhuis. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met uw eigen ziekenhuis.

Voor meer informatie kunt u de volgende filmpjes bekijken over hartrevalidatie bij Isala Harthuis (op de website van Isala Harthuis).

Dag van ontslag

Nadat de informatie voor uw huisarts en apotheek klaar is gemaakt, kunt u in de ochtend worden opgehaald. U krijgt de volgende papieren mee:

  • de voorlopige brief en het medicatieoverzicht die u bij u houdt totdat uw huisarts een definitieve brief van Isala heeft ontvangen;
  • een briefje waarop staat dat u een afspraak ontvangt voor een controle over 2 tot 4 weken in Isala Harthuis;
  • een recept waarmee u uw (nieuwe) medicijnen bij uw eigen apotheek of bij de Isala apotheek kunt ophalen.

Eventueel:

  • doseringskalender van de trombosedienst;
  • afspraak voor bloedonderzoek en/of een longfoto;
  • afspraak voor een controle op de polikliniek Thoraxchirurgie.

Uw mening telt

Wij vinden uw mening over uw opname en de zorg in Isala belangrijk. Als u tips of opmerkingen heeft, deel ze met onze medewerkers. U ontvangt enkele weken na uw ontslag een vragenlijst via de mail als uw mailadres bij ons bekend is. Door het delen van uw ervaringen kunnen wij onze zorg verder verbeteren.

Laatst gewijzigd 18 januari 2024 / 7050 / P

Hartoperatie

Wat gebeurt er allemaal bij een hartoperatie? Dit leggen we uit met een fotoboek. Zo krijgt u een idee van de voorbereidingen, onze afdeling en wat we elke dag doen. Met het fotoboek kunt u uzelf, uw familie en andere betrokkenen voorbereiden op de hartoperatie.

Pijnscore aangeven via pijnmeter

Ambulance

U komt binnen bij Isala Zwolle in de Centrale hal. Als u in een ander ziekenhuis bent opgenomen, gaat u met een ambulance naar Isala Zwolle.

Ambulance rijdt voor het ziekenhuis

Aanmelden

U meldt zich aan bij één van de aanmeldzuilen in de Centrale hal.
Aanmeldzuilen in de Centrale hal Isala Zwolle

Onderzoeken

U gaat eerst naar de Bloedafname om bloed te prikken. Soms vinden er meer onderzoeken plaats. Als dat voor u geldt, dan heeft de secretaresse dit  eerder aan u doorgegeven. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling.

Bij een patiënt wordt bloed afgenomen

Medicijnen

De apothekersassistent neemt met u de medicijnen door die u thuis gebruikt.
Medicijnen

De verpleegkundige

Een verpleegkundige begeleidt u tijdens de opnamedag. 
Verpleegkundige doet een drukband om bij een patiënt

De zaalarts

Op de verpleegafdeling werken verpleegkundigen, afdelingsassistenten en physician assistants (PA's). De physician assistant is uw zaalarts en doet lichamelijk onderzoek om te beoordelen of u lichamelijk fit genoeg bent voor de operatie.

 

Verpleegkundige loopt de kamer binnen van een patiënt

De fysiotherapeut

Een fysiotherapeut geeft uitleg over ademhalingsoefeningen en het hoestkussen. U krijgt ook tips voor het bewegen na de operatie.

Gesprek met fysiotherapeut

Voorbereiding

Op de avond voor de operatie doucht u zich. Laat uw tas zoveel mogelijk ingepakt. Uw toiletspullen en eventuele bril, gehoorapparaat en gebitsprothese gaan mee naar de IC. De verpleegkundige legt het verder uit.

Nuchter blijven voor de hartoperatie

Uw spullen

Tijdens de operatie en uw opname op de IC bewaren wij uw tas in een afgesloten kast op de verpleegafdeling.

Spullen opbergen

Voorbereidingsruimte

 

Op de dag van de operatie, als u aan de beurt bent, brengen wij u in uw bed naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer.

 

Kennismaken met verpleegkundige

Familiebegeleiding

Een verpleegkundige van de afdeling Familiebegeleiding Intensive care belt met uw eerste contactpersoon tijdens de operatie en het verblijf op de Intensive care.
Bellen

Intensive care

Na de operatie gaat u naar de IC. De verpleegkundige van Familiebegeleiding IC begeleidt uw familie bij een eerste bezoek aan u.

Voorbereiding hartoperatie

Verpleegafdeling

Een dag na de operatie gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. 

Naar de operatiekamer

Pijn

De verpleegkundige vraagt u meerdere keren per dag of u pijn heeft. U moet dan een cijfer geven tussen 0 en 10. Als het nodig is, krijgt u extra medicijnen tegen de pijn.

Pijnscore aangeven via pijnmeter

Bewegen

Na de operatie leert u uit bed te komen met een touw. Daardoor komt er minder druk te staan op uw borstbeen. U krijgt een elastische kous wanneer er een bloedvat uit uw been is gehaald.

Aan touw trekken

Voeding

Het is belangrijk dat u goed eet, dus voedsel waar veel eiwitten in zitten (eiwitrijk). De serviceassistent zorgt voor het eten en drinken. 

Menu eten bekijken

Artsenvisite

Elke dag komt de zaalarts bij u langs. Uw verpleegkundige is hier altijd bij.

 

Controle

Controles

Op de tweede dag na de operatie krijgt u een aantal onderzoeken, zoals een hartfilmpje, bloedonderzoek en een longfoto. Als de uitslagen van uw controles goed zijn, kunt u terug naar uw eigen ziekenhuis. Patiënten van Isala gaan naar de verpleegafdeling Cardiologie.

Buisjes

Verder herstel

De avond voordat u naar huis gaat, heeft u een ontslaggesprek met de verpleegkundige. U bespreekt samen de leefregels voor de eerste 6 weken na de operatie.

Gesprek met verpleegkundige

Dag van ontslag

Op de dag van ontslag krijgt u een aantal papieren mee, zoals een brief van de arts en een recept voor medicijnen. 

Kennis maken met verpleegkundige

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie helpt bij een snellere genezing na uw operatie. Een verpleegkundige van Isala Harthuis neemt hierover contact met u op. Als u uit een ander ziekenhuis komt, kunt u contact opnemen met uw eigen ziekenhuis voor hartrevalidatie.

Fietstest
Pijnscore aangeven via pijnmeter
Ambulance rijdt voor het ziekenhuis
Aanmeldzuilen in de Centrale hal Isala Zwolle
Bij een patiënt wordt bloed afgenomen
Medicijnen
Verpleegkundige doet een drukband om bij een patiënt
Verpleegkundige loopt de kamer binnen van een patiënt
Gesprek met fysiotherapeut
Nuchter blijven voor de hartoperatie
Spullen opbergen
Kennismaken met verpleegkundige
Bellen
Voorbereiding hartoperatie
Naar de operatiekamer
Pijnscore aangeven via pijnmeter
Aan touw trekken
Menu eten bekijken
Controle
Buisjes
Gesprek met verpleegkundige
Kennis maken met verpleegkundige
Fietstest