Contact
  1. 7048-Hartoperatie (PID): H2 Voor de opname

Patiënten Informatie Dossier

​PREDOCS-gesprek

Als patiënten van 65 jaar of ouder een hartoperatie krijgen bij Isala, hebben zij van tevoren een gesprek met een verpleegkundige. Dit heet het PREDOCS gesprek. In dit gesprek wordt het volgende besproken:

  • Algemene informatie over het belang van goede voeding, beweging en pijnbestrijding.
  • Een inschatting van het risico op bijvoorbeeld een delier (acute verwardheid) of ontsteking.
  • Advies over het voorkomen en behandelen van deze problemen.

Meer informatie over deze onderwerpen kunt u vinden in de volgende folders:

Preoperatief onderzoek

Veel patiënten worden voor de operatie uitgenodigd op de preoperatieve polikliniek van de hartchirurg. U krijgt hiervoor een schriftelijke uitnodiging.
De hartchirurg geeft uitleg over de operatie. Er wordt beoordeeld of u lichamelijk fit genoeg bent om de operatie aan te kunnen. Ook vinden er nog enkele standaard onderzoeken plaats.
De cardio-anesthesioloog neemt telefonisch contact met u op en vertelt u meer over de narcose.
In sommige gevallen is extra onderzoek nodig door een andere specialist, bijvoorbeeld een longarts.

Gesprek hartchirurg

De hartchirurg geeft uitleg over de operatie en vertelt hoe lang de wachtlijst op dat moment is. Ook geeft de hartchirurg uitleg over de duur van de operatie en wat de eventuele risico’s en problemen kunnen zijn. Bij een hartklepoperatie krijgt u uitleg over de soort kunstklep: een mechanische of biologische klep. Meer hierover leest u in de brochure van de Hartstichting.

U krijgt ook uitleg over uw opname op de Intensive care (IC) en welke problemen eventueel kunnen optreden (nabloeding, ontsteking, hartritmestoornissen). Er bestaat een kleine kans op een hartinfarct of hersenletsel.

Gesprek cardio-anesthesioloog

De cardio-anesthesioloog praat met u over de narcose. Dit gesprek gaat over:

  • overgevoeligheid voor medicijnen;
  • problemen met uw gebit of met uw mondopening;
  • problemen met uw nekbeweging;
  • de mogelijkheid tot het ontvangen van bloedproducten.
    Als u absoluut geen bloedproducten wilt krijgen, kunt u niet bij ons worden geopereerd;
  • de narcose en de bijwerkingen hiervan;
  • mogelijke risico's en problemen van de narcose;
  • uw opname op de IC.

Gesprek verpleegkundige preoperatieve polikliniek

De verpleegkundige van de preoperatieve polikliniek belt u voor een intakegesprek. 

Familiebegeleiding IC

Een verpleegkundige van de Familiebegeleiding IC belt met uw eerste contactpersoon. Zij houdt uw contactpersoon op de hoogte tijdens de operatie en de opname op de Intensive Care (IC). Ook begeleidt en regelt zij het bezoek op de IC.

Van tevoren regelen

Oproep voor operatie

Het secretariaat Thoraxchirurgie neemt op de donderdag in de week vóór uw operatie telefonisch contact met u op over de opnamedatum. De opnamedatum staat ook in het patiëntenportaal MijnIsala.
Als u in de week voor de operatie andere problemen met uw gezondheid krijgt zoals verkoudheid of griep, moet u contact opnemen met het secretariaat Thoraxchirurgie. In dat geval kan het nodig zijn om de operatie uit te stellen.
Ook mag u in de weken voor de operatie geen griepprik of coronavaccinatie krijgen (tenminste twee weken voor de operatie).

Niet ontharen

Vanaf zeven dagen voor uw operatie mag u géén lichaamsbeharing meer verwijderen met een scheermesje of ontharingscrème. Ontharen voor een operatie vergroot namelijk het risico op ontstekingen. Het verwijderen van beharing in uw gezicht is geen probleem.
Als de arts vindt dat bij u het operatiegebied toch onthaard moet worden, dan doet een medewerker van de verpleegafdeling dit de middag of avond voor de operatie met een speciale tondeuse.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Legitimatiebewijs: paspoort of identiteitskaart.
  • Medicijnen die u gebruikt (in de originele verpakking, voor een paar dagen).
  • Toiletartikelen (zo nodig brillenkoker/gebitsprothesebakje).
  • Dames; een stevige bh zonder beugels.
  • Pyjama en gemakkelijk zittende kleding voor overdag.
  • Geschikte schoenen of sloffen (stevig en passend).

Verder wanneer dit voor u geldt:

  • Medicijnkaart;
  • Allergiekaart;
  • Dieetvoorschrift.

Waardevolle spullen

Wij raden u dringend aan zo weinig mogelijk mee te nemen naar het ziekenhuis en waardevolle spullen thuis te laten. Denk hierbij aan sieraden (ook uw trouwring die tijdens de operatie af moet), geld en mobiele telefoon. U kunt uw trouwring door de juwelier laten verwijderen, als het uzelf niet lukt.

Als u naar de operatiekamer en daarna naar de IC gaat, gaan alleen uw toiletartikelen mee. De rest van uw spullen wordt op verpleegafdeling V4.5 bewaard tot na uw opname op de IC. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor de gevolgen wanneer er iets zoek raakt.

Zorg na ontslag

Verwacht u na ontslag nog persoonlijke verzorging of huishoudelijke zorg thuis nodig te hebben, vraag dan aan familie, vrienden of buren wie u kan helpen. Isala Transferbureau kan hier ook bij helpen. Meer informatie leest u in de folder ‘Zorg na ziekenhuisopname’.

Herstellen

Na de operatie gaat u herstellen met fysiotherapie. In de folder 'Fysiotherapie bij een hartoperatie' vertelt de fysiotherapeut welke leefregels u volgt om longproblemen te voorkomen, en voor het opbouwen van uw conditie in de eerste weken na uw operatie. De folder bestaat onder andere uit een instructievideo. Wij raden u aan deze video te kijken als u binnenkort geopereerd wordt.

Contactpersoon

Bij de opname vraagt de verpleegkundige u naar een naam en telefoonnummer van uw contactpersoon. De contactpersoon is de enige persoon met wie de medewerkers van Isala contact hebben over hoe het met u gaat. Dit gebeurt ter bescherming van uw privacy.

Een hartoperatie

Een hartoperatie is een grote operatie. U weet van uw arts welke operatie u krijgt. De operaties die het meeste voorkomen zijn:

  • een operatie waarbij omleidingen worden gelegd om een vernauwing in de kransslagader op te lossen (bypassoperatie, CABG);
  • het repareren of vervangen van een of meer hartkleppen.

Soms wordt een operatie aan de kransslagader gecombineerd met een operatie aan de hartkleppen.
Sommige operaties worden ook met de Da-Vinci robot uitgevoerd. Het hart blijft dan doorkloppen en de hartlongmachine wordt niet gebruikt. De hartchirurg kan u hier meer over vertellen.
Het is mogelijk dat u voor een ander soort hartoperatie wordt opgenomen. U heeft hierover dan een gesprek gehad met uw cardioloog.

Laatst gewijzigd 15 januari 2024 / 7048 / P

Hartoperatie

Wat gebeurt er allemaal bij een hartoperatie? Dit leggen we uit met een fotoboek. Zo krijgt u een idee van de voorbereidingen, onze afdeling en wat we elke dag doen. Met het fotoboek kunt u uzelf, uw familie en andere betrokkenen voorbereiden op de hartoperatie.

Pijnscore aangeven via pijnmeter

Ambulance

U komt binnen bij Isala Zwolle in de Centrale hal. Als u in een ander ziekenhuis bent opgenomen, gaat u met een ambulance naar Isala Zwolle.

Ambulance rijdt voor het ziekenhuis

Aanmelden

U meldt zich aan bij één van de aanmeldzuilen in de Centrale hal.
Aanmeldzuilen in de Centrale hal Isala Zwolle

Onderzoeken

U gaat eerst naar de Bloedafname om bloed te prikken. Soms vinden er meer onderzoeken plaats. Als dat voor u geldt, dan heeft de secretaresse dit  eerder aan u doorgegeven. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling.

Bij een patiënt wordt bloed afgenomen

Medicijnen

De apothekersassistent neemt met u de medicijnen door die u thuis gebruikt.
Medicijnen

De verpleegkundige

Een verpleegkundige begeleidt u tijdens de opnamedag. 
Verpleegkundige doet een drukband om bij een patiënt

De zaalarts

Op de verpleegafdeling werken verpleegkundigen, afdelingsassistenten en physician assistants (PA's). De physician assistant is uw zaalarts en doet lichamelijk onderzoek om te beoordelen of u lichamelijk fit genoeg bent voor de operatie.

 

Verpleegkundige loopt de kamer binnen van een patiënt

De fysiotherapeut

Een fysiotherapeut geeft uitleg over ademhalingsoefeningen en het hoestkussen. U krijgt ook tips voor het bewegen na de operatie.

Gesprek met fysiotherapeut

Voorbereiding

Op de avond voor de operatie doucht u zich. Laat uw tas zoveel mogelijk ingepakt. Uw toiletspullen en eventuele bril, gehoorapparaat en gebitsprothese gaan mee naar de IC. De verpleegkundige legt het verder uit.

Nuchter blijven voor de hartoperatie

Uw spullen

Tijdens de operatie en uw opname op de IC bewaren wij uw tas in een afgesloten kast op de verpleegafdeling.

Spullen opbergen

Voorbereidingsruimte

 

Op de dag van de operatie, als u aan de beurt bent, brengen wij u in uw bed naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer.

 

Kennismaken met verpleegkundige

Familiebegeleiding

Een verpleegkundige van de afdeling Familiebegeleiding Intensive care belt met uw eerste contactpersoon tijdens de operatie en het verblijf op de Intensive care.
Bellen

Intensive care

Na de operatie gaat u naar de IC. De verpleegkundige van Familiebegeleiding IC begeleidt uw familie bij een eerste bezoek aan u.

Voorbereiding hartoperatie

Verpleegafdeling

Een dag na de operatie gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. 

Naar de operatiekamer

Pijn

De verpleegkundige vraagt u meerdere keren per dag of u pijn heeft. U moet dan een cijfer geven tussen 0 en 10. Als het nodig is, krijgt u extra medicijnen tegen de pijn.

Pijnscore aangeven via pijnmeter

Bewegen

Na de operatie leert u uit bed te komen met een touw. Daardoor komt er minder druk te staan op uw borstbeen. U krijgt een elastische kous wanneer er een bloedvat uit uw been is gehaald.

Aan touw trekken

Voeding

Het is belangrijk dat u goed eet, dus voedsel waar veel eiwitten in zitten (eiwitrijk). De serviceassistent zorgt voor het eten en drinken. 

Menu eten bekijken

Artsenvisite

Elke dag komt de zaalarts bij u langs. Uw verpleegkundige is hier altijd bij.

 

Controle

Controles

Op de tweede dag na de operatie krijgt u een aantal onderzoeken, zoals een hartfilmpje, bloedonderzoek en een longfoto. Als de uitslagen van uw controles goed zijn, kunt u terug naar uw eigen ziekenhuis. Patiënten van Isala gaan naar de verpleegafdeling Cardiologie.

Buisjes

Verder herstel

De avond voordat u naar huis gaat, heeft u een ontslaggesprek met de verpleegkundige. U bespreekt samen de leefregels voor de eerste 6 weken na de operatie.

Gesprek met verpleegkundige

Dag van ontslag

Op de dag van ontslag krijgt u een aantal papieren mee, zoals een brief van de arts en een recept voor medicijnen. 

Kennis maken met verpleegkundige

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie helpt bij een snellere genezing na uw operatie. Een verpleegkundige van Isala Harthuis neemt hierover contact met u op. Als u uit een ander ziekenhuis komt, kunt u contact opnemen met uw eigen ziekenhuis voor hartrevalidatie.

Fietstest
Pijnscore aangeven via pijnmeter
Ambulance rijdt voor het ziekenhuis
Aanmeldzuilen in de Centrale hal Isala Zwolle
Bij een patiënt wordt bloed afgenomen
Medicijnen
Verpleegkundige doet een drukband om bij een patiënt
Verpleegkundige loopt de kamer binnen van een patiënt
Gesprek met fysiotherapeut
Nuchter blijven voor de hartoperatie
Spullen opbergen
Kennismaken met verpleegkundige
Bellen
Voorbereiding hartoperatie
Naar de operatiekamer
Pijnscore aangeven via pijnmeter
Aan touw trekken
Menu eten bekijken
Controle
Buisjes
Gesprek met verpleegkundige
Kennis maken met verpleegkundige
Fietstest