Contact
 1. 7936-Pijnbestrijding na hartoperatie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Om goed te herstellen van een hartoperatie, is de juiste pijnbehandeling na uw operatie erg belangrijk. In deze folder leest u hoe de pijn na de operatie onder controle wordt gehouden.

Aan een goede pijnbestrijding kunt u veel zelf bijdragen. U bent tenslotte de enige die precies kan vertellen of u pijn voelt en hoeveel pijn u heeft. Daarom wordt u drie maal daags gevraagd hoe u de pijn ervaart en of de pijnmedicatie voldoende helpt. Dit gebeurt drie keer per dag: 's ochtends, 's middags en 's avonds. Op basis van uw pijnervaring kunnen artsen en verpleegkundigen de pijnbestrijding zo goed mogelijk afstemmen op uw behoefte.

De pijnscore

Een score van 0-4 betekent: acceptabele pijn.
een score van 4-10 betekent: de pijn is niet acceptabel, er is extra pijnstilling vereist. 

Afbeelding pijnscore
Afbeelding pijnscore

Pijnstilling is belangrijk

Na de operatie is een beetje (verdraagbare) pijn niet erg, maar als deze pijn u gaat belemmeren bij het ophoesten, doorademen en bewegen, is het beter pijnstilling te nemen. Goede pijnstilling is dan noodzakelijk, want:

 • Door de pijn kunt u moeilijker ophoesten en gaat goed doorademen moeizaam. Hierdoor kunnen de longblaasjes niet goed ontplooien en kan er slijm achterblijven. Dit kan een longontsteking veroorzaken.
 • Door de pijn gaat uw bloeddruk omhoog en gaat uw hart sneller kloppen. Dit geeft een grotere belasting voor het hart na de operatie.
 • Door de pijn kunnen stress en angstreacties ontstaan met slaapproblemen en vermoeidheid tot gevolg.
 • Door de pijn vermindert uw eetlust. Een goede voedselinname is juist erg belangrijk voor uw herstel.
 • Door de pijn gaat u minder bewegen, met andere complicaties als gevolg.

Kortom, teveel pijn kan ervoor zorgen dat uw herstel vertraging op loopt, waardoor u wellicht ook langer in het ziekenhuis moet verblijven.

Behandeling

 • Paracetamol

  U krijgt op vaste tijden paracetamol, 4x daags 1000 mg. Het geven van deze pijnstiller op vaste tijden zorgt voor een voortdurend pijnstillend effect en vormt de basis van de pijnbehandeling. Daarom wordt dit medicijn altijd als laatste afgebouwd.
 • Oxycontin

  Dit is een morfine tablet met een langdurige werking van 12 uur. Deze tabletten krijgt u 2x per dag ('s ochtends en 's avonds) tot twee of drie dagen na de operatie.  
 • Oxynorm

  Dit is een snelwerkend morfine tablet. Na inname werkt dit binnen 20 minuten met een duur van maximaal 4 tot 6 uur. Wanneer u pijn heeft die voor u niet acceptabel is en die u belemmert bij bewegen, doorademen, ophoesten, enzovoort, geeft u een pijnscore van 4 of hoger aan bij de verpleegkundige. U krijgt dan van de verpleegkundige dit tabletje dat u op uw tong mag laten smelten.

Zelf pijn verminderen

Naast pijnmedicatie kunnen onderstaande acties pijn verminderen:

 • andere houding aannemen in bed;
 • hoestkussen of eventueel een sternasafe of hearthugger;
 • ontspanningsoefeningen, omdat door spanning pijn kan toenemen;
 • warmte heeft een spierontspannende werking;
 • luisteren naar muziek;
 • afleiding door bijvoorbeeld tv-kijken of een boek lezen.

Geef bij de verpleegkundige aan wat u prettig vindt of wanneer u hierbij hulp nodig heeft.  

Contact

Deze informatie is een aanvulling op de mondelinge informatie. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen. Heeft u nog vragen over de pijnbestrijding na uw operatie, stel deze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige.

Laatst gewijzigd 23 maart 2021 / 7936 / L