Contact
  1. 8182-Tijdelijke pacemaker na een hartoperatie

U bent geopereerd aan uw hart. In sommige gevallen is er na de operatie een tijdelijke pacemaker aangesloten. In deze folder leest u wat dit precies is en waar u op moet letten als u dit kastje heeft gekregen.

Waarom een tijdelijke pacemaker?

Een tijdelijke pacemaker kan nodig zijn omdat het hart door een eventuele zwelling en/of wondvocht een trager hartritme kan krijgen. De pacemaker zorgt ervoor dat het hartritme in orde blijft. De verpleegkundigen zien op de bewakingsschermen de werking van de pacemaker. De pacemaker (zoals op Afbeelding 1) is met een verbindingsdraad verbonden met een pacemakerdraad welke op het hart is geplaatst en vastgehecht is op de borst. De pacemaker en het pacemakerdraad worden vaak na een paar dagen, bij een goed hartritme, verwijderd. 

Belangrijk om te weten

  • De aansluiting van de pacemaker mag niet losgekoppeld zijn. Wanneer u in bed ligt, hangt de pacemaker aan de infuuspaal die aan het bed is bevestigd (de pacemaker ligt dus niet naast u in bed). Op deze manier kan het kastje niet makkelijk vallen en kunt u niet per ongeluk de instellingen wijzigen. 
  • Er wordt een beschermkapje op de pacemaker geplaatst. Het plotseling wijzigen van de instellingen kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarom worden de knoppen afgeschermd.
  • De verpleegkundige zal 1 keer in de 6 dagen de batterijen van de pacemaker vervangen.
  • Elke dag kijken we of de pacemaker naar behoren functioneert en of deze nog nodig is. De arts en de verpleegkundige zullen zo nodig de instellingen aanpassen of de pacemaker verwijderen.
  • Wanneer u voor onderzoeken de afdeling moet verlaten, en de pacemaker nog aangekoppeld is, zal er altijd een verpleegkundige met u meegaan.
  • Naast de pacemaker heeft u ook de zogenaamde telemetrie aan, waarmee uw hartritme geobserveerd wordt. 
  • De pacemaker en de ingang van de pacemakerdraden mogen niet nat worden. Zolang uw hartritme afhankelijk is van uw pacemaker, mag u dus niet douchen.
  • Wanneer u zelfstandig uit bed gaat, let er dan op dat u dit kastje meeneemt. U kunt deze in een draagzakje om uw nek dragen.
  • U mag niet zelfstandig de afdeling verlaten wanneer u de tijdelijke pacemaker bij u draagt. 

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om deze aan uw arts of verpleegkundige te stellen.

Laatst gewijzigd 22 juni 2023 / 8182