Contact
  1. 8165-Telemetrie - observatie hartritme

Op de verpleegafdeling

U bent opgenomen op een verpleegafdeling in Isala. Tijdens uw opname krijgt u een telemetriekastje. Dit kastje observeert uw hartritme. In deze folder leest u hoe het kastje gebruikt wordt en waar u op moet letten als u dit kastje draagt.

Wat is telemetrie?

Telemetrie is letterlijk: meten op afstand. Met een zender wordt uw hartritme continu gecontroleerd en bewaakt. De zender heeft zes elektrodes die met behulp van plakkers op uw borst vastgemaakt worden. De zender kunt u in een speciaal tasje om uw nek dragen. U kunt er dus gewoon mee rondlopen. De metingen zien de verpleegkundigen op een speciaal scherm op de afdeling.  

Hoe werkt telemetrie?

Het hart is een spier die samentrekt door elektrische prikkels. Deze prikkels ontstaan in het hart zelf. Het hart trekt daardoor samen en pompt het bloed door het lichaam. De telemetrie registreert de prikkels en zet ze om in een signaal. Via antennes in het plafond worden deze signalen opgevangen. Op schermpje van het telemetriekastje zijn de signalen te zien als een hartritmestrook. 

Waarom krijgt u telemetrie?

Uw behandelend arts vindt observatie van uw hartritme via telemetrie nodig. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • We willen kijken of u een hartritmestoornis heeft.
  • Er is een kans dat u een hartritmestoornis krijgt.
  • U heeft een hartritmestoornis gehad. We willen eventuele nieuwe hartritmestoornissen registreren om ze te kunnen behandelen.
  • U gebruikt nieuwe medicijnen voor uw hartritmestoornissen. We willen weten wat het effect is van de nieuwe medicijnen op uw hartritmestoornissen.

Wat mag u doen op de verpleegafdeling?

Als u telemetriebewaking heeft, geldt een aantal leefregels op de verpleegafdeling.

  • U mag zelfstandig op de afdeling rondlopen tot aan de liften. Ga niet verder de passages in naar andere afdelingen. De zender van het telemetriekastje heeft namelijk een beperkt bereik. Verder registreert de zender alleen het hartritme en niet waar u bent. Mocht er iets aan de hand zijn, dan kunnen wij direct actie ondernemen. Als u buiten de afdeling bent, duurt het langer voor we u kunnen helpen.
  • Afhankelijk van de reden waarom u telemetriebewaking heeft, mag u zonder begeleiding van een verpleegkundige of arts naar onderzoeken en/ of ingrepen. Een brancardier brengt u weg. Als het nodig is, gaat een verpleegkundige met u mee naar de onderzoeken en/of ingrepen.
  • U mag zich zelfstandig wassen. Als u wilt douchen, kunt u dit overleggen met de verpleegkundige. Waarschuw de verpleegkundige als één van de draden van het telemetriekastje is losgegaan.
  • Afhankelijk van de reden waarom u telemetriebewaking heeft, kunt u een infuusnaaldje in de arm krijgen. Bij spoed kan dan direct medicatie toegediend worden.

Belangrijk om te weten

  • Als u zich opeens niet lekker voelt of klachten krijgt zoals pijn op de borst, waarschuwt u dan direct de verpleegkundige. Er wordt dan gekeken of de klachten komen door uw hartritme. 
  • Om huidirritatie te voorkomen worden de plakkers op uw borst vervangen als dat nodig is.
  • Als er een plakker los zit, of u heeft last van de plakkers, vertel dit dan aan de verpleegkundige. Er zijn speciale anti-allergie plakkers verkrijgbaar bij huidirritatie. Het kan zijn dat de verpleegkundige u s’ nachts wekt om een plakker of losse draad vast te maken.
  • De accu van de zender wordt 2 keer per dag gewisseld; 's ochtends en voor de nacht.
  • Elke dag kijken we of u nog telemetriebewaking nodig heeft.
  • Als u niet op de afdeling Cardiologie of Thoraxchirurgie verblijft,, dan wordt uw hartritme op de afdeling Hartbewaking bewaakt. Als er bijzonderheden zijn, worden deze doorgebeld naar uw verpleegkundige en in uw medisch dossier genoteerd. Uw verpleegkundige bespreekt dit vervolgens met de zaalarts van de afdeling waar u verblijft.

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet deze aan uw arts of verpleegkundige te stellen.

telemetriekastje hartritme telemetrie

Voorbeeld telemetriekastje

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8165