Contact
 1. 5790-Controle ICD door thuismonitoring

​Bij thuismonitoring worden de gegevens van de ICD (Implanteerbare Cardiale Defibrillator) vanaf huis verzonden.

U installeert daarvoor thuis de thuismonitor. Dit kastje monitor verzendt gegevens van uw ICD via een telefoonlijn, kabel of via een satellietverbinding naar een (beveiligde) centrale computer. Vervolgens kan de ICD-technicus met een inlogcode via het internet de verzonden gegevens van uw ICD bekijken.

De gegevens zijn dezelfde die de technicus uitleest als u in het ziekenhuis bij hem/haar bent, namelijk of er ritmestoornissen zijn geweest en hoe de ICD hierop heeft gereageerd. Ook zijn technische gegevens zichtbaar, zoals de batterijspanning van uw ICD en de toestand van de elektroden. De technicus kan via de monitor géén metingen verrichten of de instellingen van uw ICD wijzigen.

Installatie van de thuismonitor

Verschillende ICD-firma’s bieden de mogelijkheid van thuismonitoring. Als u hiervoor in aanmerking komt, krijgt u de monitor mee vanuit het ziekenhuis of u krijgt hem thuisgestuurd.

U installeert de monitor thuis volgens de instructies die worden bijgeleverd. Afhankelijk van het type thuismonitor is voor de aansluiting een telefoonlijn nodig, maar soms volstaat een alleen stopcontact. Eventuele kosten voor het aanleggen van een telefoonlijn of het verplaatsen van een telefoonlijn komen voor eigen rekening. Het is belangrijk dat de monitor uw ICD herkent.

Afhankelijk van het merk en type van uw ICD:

 • kunt u worden gevraagd om na installatie een proefverzending te verrichten;
 • verricht de technicus een handeling waardoor de monitor uw ICD herkent.

Om ervoor te zorgen dat de monitor op een vast moment contact kan maken met uw ICD en deze kan uitlezen, adviseren we u om de monitor in uw slaapkamer te plaatsen, binnen een straal van drie tot vijf meter vanaf uw slaapplaats. Mocht u tijdens het (in)slapen last hebben van de knipperende lichtjes van het apparaat, dan kunt u de monitor uit het zicht zetten.

Controle van gegevens

Op gezette momenten, meestal ’s nachts, zoekt de monitor contact met uw ICD. De monitor verzendt de gegevens uit uw ICD naar een (beveiligde) centrale computer. Dit gebeurt wanneer er sprake is geweest van een ritmestoornis of als de ICD een shock heeft afgegeven. Ook bij afwijkende technische meetwaarden vindt er een verzending plaats.
Belangrijke gebeurtenissen kunnen hierdoor vroegtijdig worden ontdekt, zodat er ook tijdig op kan worden gereageerd. Uw ICD is voorzien van een zenddraad of draadantenne. U hoeft niets te doen en de ICD wordt vanzelf geactiveerd om gegevens te gaan verzenden. Bij sommige ICD-typen is het mogelijk om daarnaast handmatig een verzending te doen.

NB: Als u een ouder type ICD heeft, heeft de ICD mogelijk geen zenddraad. In dat geval moet u de monitor activeren om een handmatige verzending te bewerkstelligen. Vraag uw ICD-technicus naar de mogelijkheden van uw monitor en ICD.

De ICD-technicus bekijkt de ingezonden gegevens van uw ICD. Alleen bij bijzonderheden zal hij contact met u opnemen. Geen bericht is dus goed bericht!

Belangrijk om te weten is dat de ICD in de nacht de informatie via de monitor verstuurt. De technicus ziet eventuele gebeurtenissen dus altijd de volgende dag. Heeft u klachten van een levensgevaarlijk snel hartritme zoals flauwvallen of shocks? Wacht dan niet het bericht van de technicus af. U kunt tijdens kantoortijden contact opnement met de polikliniek Cardiologie en na 17.00 uur en in het weekend met de Centrale balie van Isala, via (038) 424 50 00.

Toestemmingsverklaring

Isala verplicht zich:

 • de privacy van uw persoonsgegevens te beschermen en;
 • bij het verwerken van persoonsgegevens de desbetreffende wetten en regels toe te passen.

Om vast te stellen dat u op de juiste wijze bent ingelicht over de voorwaarden en het gebruik van de thuismonitor vragen wij u een toestemmingsverklaring te ondertekenen.

Wat te doen bij vragen over de installatie en werking van uw thuismonitor?

Heeft u vragen over de installatie van uw thuismonitor en u heeft een ICD en monitor van één van de onderstaande firma’s dan kunt u rechtstreeks de helpdesk van de firma van uw ICD bellen.

 • Carelink van Medtronic 00 (0800) 26 66 32 82
 • Smart View van Sorin Group (0800) 0205 924
 • Latitude van Boston Scientific (0800) 029 20 77

Hebt u een ICD van een van de overige firma’s belt u dan met de medisch assistent tijdens het telefonisch spreekuur. Hij/zij kan u uitleg geven over de installatie van uw thuismonitor.
Ook kan de medisch assistent voor u nagaan of het apparaat op de juiste manier werkt en of uw monitor geschikt is om mee te nemen op vakantie. Als dit het geval is en u neemt uw monitor mee, laat dan een telefoonnummer bij de medisch assistent achter waarop u bereikbaar bent tijdens uw vakantie. De medisch assistent houdt telefonisch spreekuur van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur, (038) 424 80 09. 

Heeft u vragen over piepjes of knipperende lampjes van de monitor? Raadpleeg dan het instructieboekje van de monitor of neem tijdens kantoortijden contact op met de medisch assistent.

Wat moet u doen bij klachten of bij een piep- of trilsignaal van uw ICD?

Heeft u ritmestoornissen en/of klachten waarvan u vermoedt dat ze met de ICD te maken hebben, neemt u dan contact op met de ICD-technicus. Overleg met hem of u met uw monitor een handmatige verzending kunt doen.

Een alarm (piep of trilsignaal) van uw ICD kan duiden op een ritmestoornis of een technisch mankement. U moet dan contact met ons opnemen.

Wanneer belt u de polikliniek Cardiologie?

 • als uw ICD één shock afgeeft en u heeft daarna géén klachten;
 • als u denkt dat de ICD een shock heeft afgegeven, maar u weet het niet zeker;
 • als uw ICD een piep- of trilsignaal afgeeft (afhankelijk van type ICD). Laat u dan doorverbinden met de ICD-technicus;
 • als u vragen heeft over de werking van uw ICD of thuismonitor. Belt u in dit geval tijdens kantoortijden.

De polikliniek Cardiologie is van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur te bereiken via (038) 424 23 74. Na 17.00 uur en in het weekend belt u met de Centrale balie van Isala, via (038) 424 50 00. U wordt doorverbonden met de dienstdoende arts-assistent van de afdeling Cardiologie, of met de ICD-technicus. Vermeld erbij dat u een thuismonitor heeft!

Wanneer belt u 112 of de afdeling Spoed van Isala?

 • als uw ICD één of meerdere shocks afgeeft en u voelt zich daarna onwel;
 • als u één of meerdere wegrakingen heeft gehad (bewusteloosheid).
  Geef altijd door dat u shocks heeft gehad van uw ICD.

De afdeling Spoed van Isala is 24 uur per dag te bereiken via (038) 424 41 92.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Cardiologie
(038) 424 23 74 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

18 januari 2019 / 5790

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.